Băsescu: Știam că se plimbă la Coldea ziariști, oameni de afaceri, politicieni. SRI mi-a spus că sunt „surse”

Băsescu: Știam că se plimbă la Coldea ziariști, oameni de afaceri, politicieni. SRI mi-a spus că sunt surse
Publicat: 13/09/2017, 23:45

Când realizatorul relata afirmațiile colonelului Daniel Dragomir legate de vizitele pe care Florian Coldea le primea din partea unor politicieni sau jurnaliști, Traian Băsescu a adăugat: „Poate și unii oameni de cultură… Am spus așa generic, nu știu oameni de cultură, dar știu de plimbarea oamenilor de afaceri, a jurnaliștilor, a politicienilor. Știu că au fost.”

Fostul președinte susține că șefii de atunci ai SRI aveau o justificare pentru aceste întrevederi. „Din punct de vedere al Serviciului există acoperire, «ne chemăm sursele la ordine» (…) Erau surse, culegeau informații de la ei”, a spus Băsescu a adăugând că știe câteva nume, dar nu le poate spune.

La insistențele realizatorului, l-a menționat pe Dan Andronic, însă doar pentru faptul că acesta a admis public existența unor asemenea întrevederi. „Au fost alții și acum sunt mari luptători anti-DNA, deși își clădeau statui de jurnaliști din… Nu mă puneți în situația de a pune degetul pe jurnaliști. Niște amărâți morali, niște schilozi…”, a mai spus Băsescu.

Fostul angajat al Serviciului Român de Informații, Daniel Dragomir, a afirmat că pentru acoperiții serviciilor din presă, de multe ori ordinul era clar, să transforme un om „în cel mai mare infractor”, iar pentru asta unii primesc bani. „Sunt trei zone ale căror abordare a condus la chestiunea abuzurilor. În primul rând acoperiții în media și interesele tot mai mari ale conducerii Serviciului pe zona de media. În zona acoperiților din media, orice serviciu are astfel de tehnici. Era interesant că un jurnalist mergea și îi lua un interviu lui Osama bin Laden și aducea o cunoaștere foarte mare despre o situație, însă în cazul nostru…un ofițer acoperit din media care desfășoară activitatea pe securitate națională, este cu totul diferit față de un ofițer acoperit din media care primește pe mailuri rechizitorii sau documente nepublice și are un singur ordin: să îl facă pe acel om ca pe cel mai mare infractor”, a declarat Daniel Dragomir, la postul Româna TV.

Fostul colonel a declarat că pe unii dintre acoperiți i-a cunoscut în biroul lui Florian Coldea, fostul adjunct SRI. Întrebat dacă unii jurnaliști au fost plătiți pentru serviciile lor, Dragomir a răspuns „Este posibil”. Dragomir spune că exista tendința Serviciului de a avea o implicare abuzivă în toate domeniile de activitate, pe lângă media, precum ar fi zona de afaceri.

Fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, este cercetat în dosarul Black Cube, în care mai multe persoane au fost acuzate de încercări de intimidare a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Fost șef în cadrul Direcției Generale de Prevenire și Combatere Terorism din SRI, Daniel Dragomir a fost arestat preventiv, la începutul anului, în acest dosar, existând suspiciuni că acesta ar fi intermediat legătura între cei care voiau să afle informații despre Laura Codruța Kovesi și angajații firmei BlackCube, cei care ar fi avut misiunea de a o spiona și intimida. Daniel Dragomir a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase