Biserica Ortodoxă din Cipru va suspenda 12 preoţi nevaccinaţi împotriva COVID-19

Biserica Ortodoxă din Cipru va suspenda 12 preoţi nevaccinaţi împotriva COVID-19
Biserca Ortodoxă din Cipru va suspenda 12 preoţi nevaccinaţi împotriva COVID-19 / Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 31/01/2022, 18:21
Actualizat: 31/01/2022, 19:05

Liderul Bisericii Ortodoxe din Cipru, Hrisostom al II-lea, a anunțat că 12 preoţii nevaccinaţi urmează să fie suspendaţi, începând de marţi, în cazul în care nu respectă regulile bisericii împotriva COVID-19.

Potrivit agenției AFP, citate de France 24, Arhiepiscopul Hrisostom al II-lea a anunţat duminică, la postul public de radio CyBC, că-i va trimite pe preoţi acasă, în cazul în care aceştia continuă să refuze să se vaccineze şi dacă îi mai îndeamnă pe credincioşii nevaccinaţi să nu se vaccineze împotriva covid-19.

Capul Bisericii Ortodoxe Cipriote a spus că 27 dintre cei 123 de preoţi din dioceza sa nu au fost vaccinaţi, dintre care 15 sunt scutiţi de vaccinarea anticovid din motve medicale.

Restul de 12 preoţi vor fi suspendaţi timp de trei luni, începând de marţi, a anunţat el.

Preoții vizați ar putea fi caterisiţi

În situația în care aceştia continuă să se opună hotărârilor arhiepiscopului, această suspendare urmează să fie prelungită, iar cei vizaţi ar putea fi caterisiţi, spune Hrisostom.

Prelatul denunţă drept ”fără precedent” faptul că preoţi şi teologi nu se supun epicopului care le este şef.

Hrsostom al II-lea, care a supravieţuit unui cancer, deplânge faptul că anumiţi preoţi i se opun din cauza sănătăţii sale fragile.

Mai mulți şi teologi refuză să se vaccineze împotriva covid-19 din ”motive egoiste” ţi îi incluenţează pe credincioşi, acuză el.

Imunizarea împotriva covid-19 nu este obligatorie în Cipru, însă Biserica Ortodoxă Cipriotă le-a impus reglementări stricte preoţilor şi teologilor pentru a se vaccina.

Arhiepiscopul a susţinut de la bun început campania de vaccinare a Guvernului cipriot şi s-a aflat între primele persoane care s-au vaccinat anticovid, în decembrie 2020.

Acesta ameninţat anul trecut că nu va tolera ca angajaţii săi să refuze să se vaccineze ori ca preoţi să refuze să poarte mască de protecţie şi să îndemne oamenii să nu se vaccineze.

Bilanțul infecţiilor cu noul coronavirus a scăzut în Cipru în ultimele săptămâni, după ce a atins un vârf de 5.457 de cazuri la 4 ianuarie.

Tot în ianuarie s-a înregistrat un număr-record de morţi din cauza covid-19, cel mai mare de la începutul pandemiei.

Țara mediteraneeană a înregistrat în mod oficial 253.350 de cazuri de covid-19 şi 731 de morţi.

În jur de 74,7% dintre cei aproximativ un milion de locuitori ai insulei au fost vaccinaţi cu o primă doză de vaccin împotrtiva covid-19, iar 71,1% au fost vaccinaţi complet, potrivit Ministerului cipriot al Sănătăţii.