Blaga, despre propunerile USL privind regionalizarea: Nu cred că se rezolvă așa problemele

Blaga, despre propunerile USL privind regionalizarea: Nu cred că se rezolvă așa problemele
Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, miercuri, că regionalizarea pe actualele regiuni de dezvoltare este "prea puțin" pentru un proces de reorganizare administrativ-teritorială, deoarece nu sunt respectate cerințele europene în această privință.
Publicat: 06/02/2013, 20:22
Actualizat: 04/07/2013, 00:17

Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, miercuri, că regionalizarea pe actualele regiuni de dezvoltare este „prea puțin” pentru un proces de reorganizare administrativ-teritorială, deoarece nu sunt respectate cerințele europene în această privință.

Blaga a fost întrebat cum vede propunerile USL în ceea ce privește procesul de regionalizare.

„Nu cred că se rezolvă așa problemele, mergând pe actualele regiuni de dezvoltare nici nu respectă cele cinci condiții pe care le cere UE atunci când faci o regionalizare. Mi se pare absolut prea puțin să discutăm de regionalizare, trebuie să discutăm de reforma administrativ-teritorială a României și trebuie să vedem de ce o facem. Că nu o facem numai de dragul să o facem sau nu o facem numai pentru că așa absorbim mai bine fonduri europene – ceea ce este adevărat. În primul rând să ne gândim, de ce facem o reorganizare administrativ-teritorială? Pentru a oferi cetățeanului român cele mai bune servicii publice la cel mai mic cost și atunci discutăm de reorganizarea administrativ-teritorială a unei țări care arată ca în 1968”, a susținut liderul PDL.

Blaga a precizat că procesul de reorganizare administrativă se poate face doar în primul an de guvernare, menționând că în următorii ani vor fi alegeri.

„Această teorie că nu vrem să deschidem cutia Pandorei, adică nu vrem să facem bine țării de frică că pierdem puncte, asta este clar (…) Se naște un fals patriotism local din partea birocrației reinstalate, care desigur face lucrurile mult mai greu de corectat”, a mai spus liderul PDL.

El a asigurat că, în situația în care puterea va avea în vedere o regionalizare corectă, PDL nu va face din acest subiect temă de „propagandă electorală”.

România va avea 8 regiuni – București-Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest, Sud și Sud-Est – care vor avea competențe exclusive sau partajate cu cele ale statului, un buget multianual și un președinte, în fruntea unui consiliu regional, potrivit proiectului Legii privind regiunile.

Proiectul prevede că teritoriul național al României este împărțit în 8 regiuni, cu reședințele la București, Alba Iulia, Piatra Neamț, Cluj Napoca, Brăila, Timișoara, Craiova, Călărași, iar fiecare regiune este formată din două sau mai multe județe.

Regiunile prevăzute de proiect sunt: Regiunea București-Ilfov – municipiul București și județul Ilfov, cu reședința în municipiul București; Regiunea Centru – județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mures și Sibiu, cu reședința în municipiul Alba Iulia; Regiunea Nord Est – județele Bacău, Botoșani, Neamț, Iași, Suceava și Vaslui, cu reședința în municipiul Piatra Neamț; Regiunea Nord-Vest: județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, cu reședința în municipiul Cluj-Napoca; Regiunea Vest: județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, cu reședința în municipiul Timișoara; Regiunea Sud-Vest: județele Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinți și Gorj, cu reședința în municipiul Craiova; Regiunea Sud: județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman, cu reședința în municipiul Călărași; Regiunea Sud Est: județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea, cu reședința în municipiul Brăila.

Regiunile sunt unități administrativ-teritoriale în care se exercită autonomia regională și în care se organizează și funcționează autorități ale administrației publice regionale.

Primii președinți de consilii regionale, care vor avea mandat până la alegerile locale și regionale din anul 2016, vor fi aleși, conform proiectului Legii regiunilor, dintre șefii de CJ, primarii și consilierii județeni în funcție, prin votul acelorași categorii de aleși, în calitate de electori.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine