Bucureștenii dispun de patru spații pentru picnic, alte cinci sunt în curs de amenajare

Bucureștenii dispun de patru spații pentru picnic, alte cinci sunt în curs de amenajare
Publicat: 28/04/2012, 12:45
Actualizat: 29/04/2012, 01:12

Bucureștenii au la dispoziție patru spații în care să poată ieși la picnic, iar alte cinci, majoritatea în sectorul 2, sunt în curs de amenajare, potrivit informațiilor furnizate agenției MEDIAFAX, de către reprezentanții autorităților locale.

Primăria Capitalei a amenajat un spațiu special pentru picnic la Palatul Mogoșoaia, unde sunt puse la dispoziția cetățenilor grătare și saci menajeri pentru colectarea deșeurilor. Potrivit reprezentanților municipalității, proiectul pentru amenajarea unei zone destinate acestei activități în aer liber a fost inițiat și realizat anul trecut. De atunci, au fost identificate și alte spații, care urmează să fie amenajate.

Reprezentanții Primăriei Sectorului 1 au precizat că în această arie administrativ-teritorială „nu există zone în care să poată fi amenajate, pentru cetățeni, spații destinate picnicurilor”.

Reprezentanții Administrației Domeniului Public (ADP) din sectorul 2 spun că au fost identificate cinci zone unde au început să fie amenajate spații unde cetățenii vor putea ieși la un picnic. În prezent, din cele cinci, doar în parcul Sfântul Pantelimon este funcțional un spațiu pentru picnic. Celelalte patru, în curs de amenajare, vor fi în parcurile Plumbuita, Lunca Florilor, Morarilor și Dobroești.

Și reprezentanții autorității locale a sectorului 4 spun că au amenajat „încă din vara lui 2009”, în Parcul Lumea Copiilor, „o zonă pentru barbeque” cu 70 de grătare. Lângă grătare sunt foișoare de lemn în care se poate servi masa, curățenia în zonă fiind asigurată de ADP Sector 4. Pentru accesul în această zonă a parcului, cetățenii trebuie să prezinte un act de identitate, potrivit reprezentanților primăriei de sector.

În sectorul 5 nu este amenajată nicio zonă unde cetățenii să poată ieși la picnic, spun reprezentanții Primăriei Sectorului 5.

Primăria sectorului 6, în schimb, a amplasat încă de la începutul lunii aprilie, între Parcul Crângași și Lacul Morii, cinci grătare pentru bucureștenii dornici să-și petreacă timpul în aer liber, la picnic. Ulterior, numărul grătarelor a fost mărit la șapte.

Tot în sectorul 6, un alt spațiu destinat picnicului este în curs de amenajare în cartierul ANL „Constantin Brâncuși”, aici urmând să funcționeze șase grătare, spun cei de la primărie.

În ambele zone pentru picnic din sectorul 6 vor fi amplasate și toalete ecologice, iar polițiștii locali vor supraveghea locurile unde se află grătarele, au precizat reprezentanții autorității locale de sector.

Legea privind desfășurarea activităților de picnic, care a intrat în vigoare în 30 martie, reglementează activitățile de picnic desfășurate pe domeniul public ori privat al statului și al unităților administrativ-teritoriale, având ca scop prevenirea, reducerea și eliminarea impactului negativ asupra mediului, asupra stării de sănătate a populației, generat de practicarea inadecvată a activităților de picnic.

Actul normativ stabilește amenzi de până la 5.000 de lei pentru ieșirile la iarbă verde în alte zone decât cele special amenajate.

Picnicul este definit în lege drept „orice activitate de recreere desfășurată în zone de afluență publică consacrate pe domeniul public sau privat al statului și/sau al unităților administrativ-teritoriale de una sau mai multe persoane și care presupune consumul de băuturi și/sau alimente, precum și după caz aprinderea sau nu a focului”.

Aproape 45 la sută dintre românii din mediul urban au mers la picnic de cel puțin zece ori în ultimul an, aceasta fiind una din principalele modalități de petrecere a timpului liber, alături de ieșirile în parc, la concerte, spectacole și piese de teatru, arată un studiu Daedalus Millward Brown.

Ieșirea la picnic este o activitate realizată mai frecvent de cei tineri (18-44 ani) și de către bărbați, potrivit aceleiași cercetări.

Cei mai mulți dintre românii de la oraș înțeleg prin picnic activitatea de a face gratar, de a asculta muzică și de a juca diverse jocuri (cărți, remi, șah, fotbal, volei, badminton), toate acestea fiind indicate de majoritatea respondenților.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
52 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună....