Camelia Bogdan, judecătoarea care l-a condamnat pe Voiculescu, EXCLUSĂ din magistratură

Camelia Bogdan, judecătoarea care l-a condamnat pe Voiculescu, EXCLUSĂ din magistratură
Publicat: 08/02/2017, 20:23

CSM a admis astăzi acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva judecătoarei Camelia Bogdan, de la Curtea de Apel București și a decis excluderea ei din magistratură, pentru „încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii”.

Decizia poate fi atacată cu recurs la completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Hotărârea CSM, în care vor fi detaliate și faptele pentru care s-a aplicat această sancțiune, cea mai dură prevăzută de lege, urmează să fie redactată în termen de 20 de zile, Camelia Bogdan având timp 15 zile să o atace, arată CSM.

În ordinea de zi a CSM privind acest subiect, se arată că în sprijinul acțiunii Inspecției Judiciare împotriva Cameliei Bogdan au venit și FACIAS, ong înființat de omul de afaceri Dan Voiculescu, condamnat la închisoare de completul din care a făcut parte și Camelia Bogdan, dar și Grupul de Investigații Politice, condus de Mugur Ciuvică, invitat permanent la Antena 3, post de televiziune deținut de fiicele lui Dan Voiculescu.

„Decizia este vădit nefondată, nu am fost niciun moment în stare de incompatibilitate, și a trecut peste Agenția Națională de Integritate care a decis în mod irevocabil că nu am fost incompatibilă. Problema trebuie privită în ansamblu, eu mai am cercetări disciplinare la Inspecția Judiciară pentru că am soluționat cauze în care am pronunțat ordine de confiscare a produsului infracțiunii, respectiv cauza Ultra Pro Computers și se mai fac verificări în cauza BCR și probabil că s-a aplicat această sancțiune unde nu există nicio urmă de abaterea pentru viitoarele dosare. (…) În acel dosar (BCR) am cerut confiscarea produsului infracțiunii inclusiv de la firmele al căror beneficiar azi este domnul Sebastian Ghiță, cel care m-a și acuzat în spațiul public de măsluirea unui dosar. (…) Voi contesta această decizie care este profund injustă”, a declarat Camelia Bogdan pentru Mediafax.

Inspecția Judiciară a CSM s-a autosesizat în februarie 2016, după ce la postul de televiziune deținut de familia Voiculescu au apărut acuzații de conflict de interese la adresa Cameliei Bogdan, potrivit cărora ea a predat niște cursuri unor angajați ai APIA, fiind plătită pentru acest lucru de Ministerul Agriculturii. Totodată, acest minister era parte a dosarului provond fraudarea ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

În apărarea ei, Camelia Bogdan a arătat Inspecției Judiciare că a predat la un seminar organizat la Poiana Brașov, în 2014, în timpul vacanței de vară judecătorești, fără însă să lipsească de la ședințele de judecată care îi fuseseră repartizate. Ea a arătat că banii primiți în schimbul activității sale de lector la seminarul „Aplicarea Viitoarei Politici Agricole Comune. Prevenirea fraudei și a corupției în vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene” nu au fost plătiți de Ministerul Agriculturii, ci de firma FDI Top Consult, care câștigase procesul de selecție pentru organizarea cursurilor pentru angajații APIA. Banii nu proveneau de la bugetul Ministerului Agriculturii, ci dintr-un credit contractat de Ministerul Finanțelor de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), a mai arătat Camelia Bogdan.

De asemenea, judecătoarea a mai arătat că ANI nu a găsit situația sa ca fiind o incompatibilitate, existând un raport al ANI rămas definitiv în acest sens.

„Colaborez de fiecare dată când se ivește ocazia la proiectele Institutului Național al Magistraturii, dar și în programe pentru prevenirea și combaterea corupției organizate de diferite alte instituții, așa cum fac și numeroși alți magistrați români. Am participat și voi mai participa la astfel de conferințe și seminare, în țară și în străinătate, orice magistrat având datoria de a se perfecționa continuu și de a împărtăși și altora – magistrați, ofițeri de poliție judiciară, funcționari – cunoștințele teoretice dobândite și practica judiciară; asemenea evenimente joacă un rol important și în prevenirea, nu doar în combaterea criminalității economice”, a arătat judecătoarea Camelia Bogdan, în cererea de apărare a reputației adresată CSM, în fața linșajului mediatic la care era supusă la Antena 3 și pe siteul Lumea Justiției.

„Vă rog să observați faptul că eu nu mă aflu în niciun conflict de interese, deoarece nu am încasat, sub nicio formă, nicio sumă de bani de la vreo parte din dosar și, deopotrivă, nu am beneficiat de niciun folos ori avantaj, iar de ‘lege lata’, judecătorul care la deliberare dispune repararea prejudiciului/restituirea unor sume de bani nu are posibilitatea să stabilească el însuși destinația sumelor, chiar dacă aceste sume privesc creanțe bugetare, după cum rezultă din analiza disp. art. 393 C. pr. pen, care configurează obiectul deliberării”, a mai arătat ea în cererea adresată CSM.

În 2014, completul Curții de Apel București format din judecătorii Camelia Bogdan și Alexandru Mihalcea l-a condamnat la 10 ani de închisoare pe omul de afaceri Dan Voiculescu.

Camelia Bogdan a fost cea care a judecat până la un moment dat în dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat pentru favorizarea lui Nicolae Popa, fostul șef al FNI, fiind eliminată din complet pentru că judecătoarea Elena Burlan, de la Tribunalul București, a considerat că judecă mult prea repede dosarul.

Judecătoarea Camelia Bogdan este cea care a dispus condamnarea omul de afaceri Ștefan Riza la 12 ani de închisoare. La Curtea de Apel, acesta a primit o reducere a pedepsei la 3 ani. Reducerea a fost acordată de către nimeni altul decât judecătorul Stan Mustață, cel care a fost arestat pentru corupție și care a fost desemnat inițial să judece dosarul lui Dan Voiculescu.

Camelia Bogdan a sesizat de asemenea DNA pentru că prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul ICA nu a fost recuperat, arătând că Tribunalul București, care urmărește executarea sentinței din dosarul ICA-Dan Voiculescu nu a dispus identificarea averii omului de afaceri și la nivelul firmelor familiei Voiculescu, inclusiv cele offshore, nu doar a persoanelor fizice.

Camelia Bogdan este și cea care a dispus confiscarea a 2 milioane de lei de la Ioana Băsescu, fiica fostului președinte, acesta reprezentând comisionul notarial pentru o tranzacție considerată ilegală Dispoziția a fost dată într-un dosar în care se cerea redeschiderea anchetei DNA privind insolvența unei firme a omului de afaceri Dan Fisher, decedat între timp, conform România Curată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu...
Ce au descoperit anchetatorii la reconstituire, în cazul crimei de pe A1? Avocatul afaceristului dă...
Narcisa, presupusa iubită a tânărului mort în accidentul de la Deveselu, rupe tăcerea: „Nu mă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Cum a ajuns Cătălin Bordea să cumpere BMW-ul lui Capatos – VIDEO
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Pericol total în TRANSILVANIA. Este vestea momentului pentru cei care locuiesc în Ardeal
Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, sedus de o ispită de la „Insula...
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
ine sunt sora și fratele Ioanei Ginghină: "Ar fi o ipocrizie să spun că simt...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
A fost descoperită cea mai masivă gaură neagră stelară din galaxie