Cardurile naționale de sănătate, distribuite gratuit prin poștă

Cardurile naționale de sănătate, distribuite gratuit prin poștă
Publicat: 09/04/2014, 16:15
Actualizat: 18/05/2015, 19:45

Introducerea cardului național va îmbunătății mecanismul de control al costurilor din sistemul de asigurări sociale de sănătate. Astfel, cardul național de sănătate reprezintă un mecanism suplimentar de control pentru evidențele, raportările și decontările serviciilor medicale, asigurând accesul rapid al furnizorilor de servicii medicale la un minim de date medicale necesare în caz de urgențe medicale, precum și valorificarea tehnologiilor actuale privind accesul și schimbul de date în condiții de deplina siguranță si protecție a datelor cu caracter personal, conform legislației în vigoare și recomandărilor Uniunii Europene, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

După personalizarea cardurilor naționale de către Centrul Național Unic, Compania Națională „Imprimeria Națională” SA va realiza sortarea cardurilor naționale pe case de asigurări de sănătate și medici de familie, pe baza datelor puse la dispoziție de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Imprimeria predă cardurile naționale Ministerului Sănătății pe bază de proces-verbal, care le transferă Casei Naționale de Asigurări de Sănătate cu titlu gratuit.

CNAS pune la dispoziția Imprimeriei Naționale, pe bază de proces-verbal de custodie, pe responsabilitatea sa, cardurile naționale, în vederea distribuirii acestora, potrivit legii. Compania „Imprimeria Națională” SA va asigura transportul cardurilor naționale, în condiții de siguranță, la sediul operatorului de servicii poștale desemnat de CNAS, în condițiile legii, prevede același proiect.

Pentru plata cardurilor, MS și CNAS încheie un contract cu Imprimeria Națională, iar distribuirea lor se realizează prin servicii poștale.
Procedura de achiziție pentru contractarea serviciilor poștale în vederea distribuției cardurilor naționale de sănătate se derulează de CNAS, potrivit legii. Pentru desemnarea operatorului de servicii poștale, vor fi avute în vedere cerințe specifice ținând cont de caracterul de proiect de utilitate publică de interes național al Sistemului Național Cardul de Asigurări Sociale de Sănătate.

Apoi, cardurile personalizate și ambalate vor fi transportate în condiții de siguranță de operatorul de servicii poștale desemnat de CNAS.
„Distribuția cardurilor naționale se realizează prin servicii poștale care să dovedească primirea cardului de către asigurat, cu minim două prezentări la adresa de domiciliu a titularului. Operatorul de servicii poștale va face dovada predării cardurilor către asigurați pe bază de borderou, care va cuprinde semnăturile de primire ale acestora. Borderoul va fi întocmit pe fiecare casă de asigurări de sănătate și va fi predat lunar acesteia împreună cu eventualele carduri nedistribuite asiguraților. În situația în care, după două prezentări la domiciliul asiguratului, dovedite pe bază de document justificativ, cardul național nu a putut fi predat titularului, distribuitorul va asigura transportul și va preda cardul nedistribuit casei de asigurări de sănătate în raza căruia se află domiciliul asiguratului, pe bază de borderou centralizator”, se arată în proiect.

Asigurații care nu au fost găsiți acasă își vor putea lua cardurile de la sediul caselor de asigurări de sănătate teritoriale, iar dacă nu se vor prezenta nici la sediul caselor de sănătate, cardurile vor fi arhivate, urmând ca la expirarea perioadei de arhivare stabilite în condițiile legii, actele să fie distruse.

Pe de altă parte, cardurile predate caselor de asigurări de sănătate de către asigurați, ca urmare a unor defecțiuni tehnice, erori ale informațiilor înscrise sau care nu pot fi utilizate din motive tehnice de funcționare vor fi returnate Imprimeriei Naționale, pe bază de borderou centralizator, iar aceasta, în termen de 30 de zile lucrătoare de la returnare, retipărește cardurile respective și le transmite
operatorului de servicii poștale pentru distribuție.

Plata serviciilor de distribuție se suportă din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate și se realizează pe baza contractului încheiat de CNAS cu operatorul de servicii poștale desemnat în condițiile legii.

Potrivit CNAS, până acum au fost făcute opt milioane de carduri.

Fostul președinte al CNAS, Cristian Bușoi, anunța în 4 februarie că pacienții vor prezenta cardul de sănătate, obligatoriu, de fiecare dată când merg la control, începând din ianuarie 2015, producția și distribuirea acestuia fiind prevăzută să se încheie până la sfârșitul lunii septembrie 2014.

„Imprimeria Națională și Serviciu de Distribuție Pașapoarte care se ocupă cu personalizarea datelor au atins recordul de 55.000 de carduri pe zi, lucrând în trei schimburi, șapte zile din șapte. În acest context, ritmul de un milion de carduri pe lună va crește la 1,5 milioane, astfel încât, până la sfârșitul lunii septembrie, să fie terminată atât producția cât și distribuția tuturor cardurilor”, a spus președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Cristian Buștoi a precizat, tot atunci, că până la 3 februarie au fost realizate 5.399.000 de carduri, iar alte 9,5 milioane vor fi realizate în primele șase-șapte luni, fiind estimat ca termen sfârșitul lunii august. El a adăugat că în acest fel distribuția celor 15 milioane de carduri poate fi încheiată la sfârșitul lunii septembrie, pentru ca în ultimul trimestru să fie implementat sistemul.

„De la 1 ianuarie 2015, orice serviciu medical va fi oferit doar cu prezentarea cardului electronic”, a mai spus Bușoi.
Bușoi a precizat că cititoarele de card trebuie luate de fiecare furnizor din bugetul propriu, cele mai ieftine fiind între 30 și 50 de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate