Carne de cal etichetată drept carne de vită, descoperită în Ilfov. Președintele ANSVSA: O firmă din Alba falsifica etichete

Carne de cal etichetată drept carne de vită, descoperită în Ilfov. Președintele ANSVSA: O firmă din Alba falsifica etichete
Publicat: 21/02/2013, 11:56
Actualizat: 06/07/2016, 12:02

Inspectorii Agenției Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au găsit miercuri, într-un depozit din Ilfov, pachete de carne de cal etichetate drept carne de vită și care proveneau de la un depozit din județul Alba, a declarat pentrugândulpreședintele ANSVSA, Mihai Țurcanu.

Este vorba despre un lot de aproximativ 100 de kilograme de cal, potrivit unor informații obținute de gândul.

Țurcanu a precizat că administratorul depozitului din județul Alba „a recunoscut că falsifica etichete”, fiind de părere că ceea ce s-a întâmplat a fost „un joc de documente între două firme”.

Carnea de cal, descoperită de inspectorii ANSVSA într-un depozit frigorific din județul Ilfov și care era etichetată drept „vrăbioară de vită”, era destinată consumului pe piața internă și nu comerțului intracomunitar, potrivit unui comunicat al ANSVSA.

Reprezentanții ANSVSA susțin că „nu sepoate face vreo legătură între cazul izolat din Ilfov și situația din alte țări membre ale Uniunii Europene”.

„De două-trei săptămâni ANSVSA a demarat controale la unități din toată țara. Am recoltat probe din depozite. Una dintre probe a ieșit pozitivă (carnea de cal era etichetată drept carne de vită n.n.). Carnea a fost livrată de la un depozit din Alba. Inspectorii ANSVSA au găsit grave abateri la Alba. Unitatea a fost închisă”, ne-a declarat Țurcanu.

Președintele ANSVSA a spus că l-a informat deja pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, despre acest caz.

„Firma din Alba făcea etichete false și folosea anumite nume de firme. Administratorul depozitului din Alba a recunoscut că falsifica etichete, i se părea un lucru firesc”, ne-a precizat Țurcanu.

Întrebat dacă pe etichete apare numele unei firme a tatălui său, așa cum s-a vehiculat în presă, șeful ANSVSA a arătat că „tatăl meu este persoană publică, poate avea orice activitate vrea el”.

„Mulți nu mă iubesc, noi am demarat controale în toată țara, odată cu scandalul cărnii de cal. Cineva a încercat să arunce cu noroi în mine”, crede Țurcanu.

Prefectul de Alba: Etichetele de pe lăzi erau trase la xerox și puse pe pachete

Gheorghe Feneșer, prefectul județului Alba, a explicat pentru gândul că societatea comercială de unde provin pachetele de carne se află în Blaj și se numește Ady Salve. Carnea provine însă din abatoare din Botoșani și București, firma din Blaj fiind doar un intermediar care a vândut mai departe, spune prefectul.

Prefectul susține că deocamdată nu s-a confirmat faptul că pachetele etichetate drept carne de vită conțin de fapt carne de cal. Problema descoperită de inspectorii sanitar-veterinari a fost etichetarea cărnii, în sensul că erau etichetate legal doar lăzile, nu și pachetele cu carne.

„În lăzile care conțin carne se găsesc câte 10 pachete. Legea spune că pe fiecare pachet trebuie să fie etichetă. Ei pun etichetă doar pe cutie, apoi fac xerocopii după original și pun pe fiecare pachet, pentru ca cel care cumpără carnea la pachet să știe ce conține. Am trimis Poliția și Garda Financiară, carnea a fost retrasă de la comercializare și depozitată la -20 de grade Celsius”, a declarat prefectul de Alba pentru gândul.

Autoritățile au ridicat calculatoarele și baza de date a firmei din Blaj, pentru a reface traseul cărnii. Firma din Blaj distribuia carne în restaurante și depozite.

Victor Ponta: „A fost foarte grav. Ne-a trecut glonțul pe lângă ureche”

Referindu-se la scandalul cărnii de cal, premierul Victor Ponta a declarat luni seara că „a fost foarte grav, ne-a trecut glonțul pe lângă ureche”.

„Nu aș vrea să cădem în complexul nostru de inferioritate. Pierd mulți oameni de la un asemenea scandal. Totul a venit pe un context antieuropean din Marea Britanie. Acolo s-a spus, iată ce se întâmplă, ce carne vine, ce produse, la un moment dat s-a vorbit despre a se interzice în totalitate importurile, nu doar din România, ci din restul țărilor europene pentru Marea Britanie”, a spus Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...