Cât de departe va merge Rusia în conflictul din Siria? Obama: „Este o rețeță pentru dezastru, o catastrofă asigurată”

Cât de departe va merge Rusia în conflictul din Siria? Obama: „Este o rețeță pentru dezastru, o catastrofă asigurată
Publicat: 03/10/2015, 10:59

La finalul unei săptămâni în care Rusia a fost în centrul criticilor internaționale, după bombardamentele suținute în Siria, președintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat de la Washington că strategia Moscovei este sortită eșecului, atâta vreme cât ea vizează menținerea regimului lui Bashar al Assad.

„Vladimir Putin nu face diferența între gruparea Statul Islamic și o opoziție (siriană) sunită moderată. Din perspectiva lor, ei sunt toți teroriști, iar aceasta este o rețetă pentru dezastru, o catastrofă asigurată”, a spus Obama. El a adăugat că este posibilă găsirea unei soluții politice cu Moscova, dacă Rusia recunoaște „că trebuie sa existe o schimbare de guvern” și președintele sirian trebuie să plece.

„Problema aici este Assad și violența pe care o provoacă poporului sirian, iar aceasta trebuie să se termine”, a mai spus Obama.

Cu câteva ore înaintea ieșirii publice a lui Barack Obama, coaliția internațională condusă de Statele Unite care efectuează raiduri în Siria a cerut, Rusiei să înceteze imediat bombardamentele în afara zonelor ocupate de rețeaua teroristă Stat Islamic.

„Cerem Federației Ruse să înceteze imediat atacurile împotriva opoziției siriene și a civililor și să își concentreze eforturile pe bombardarea rețelei teroriste Stat Islamic”, a comunicat coaliția internațională, din care fac parte Statele Unite, principalele puteri europene, țări arabe și Turcia.

„Exprimăm o preocupare profundă privind consolidarea forțelor militare ruse în Siria și mai ales referitor la raidurile aeriene ruse efectuate în orașele Hama, Homs și Idlib, care s-au soldat cu victime civile și nu au vizat pozițiile teroriștilor grupului Stat Islamic”, precizează coaliția.

Una din 20 de lovituri vizează Statul Islamic

Marea Britanie, prin vocea ministrului Apărării, Michael Fallon, a acuzat Moscova că doar una din 20 de lovituri ale forțelor aeriene rusești vizează pozițiile ISIS.

Serviciile secrete britanice au observat că 5% din loviturile rusești ar fi vizat combatanți ai organizației jihadiste și că majoritatea raidurilor au făcut „civili uciși” și au vizat opoziția moderată față de regimul președintelui Bashar al-Assad, a declarat Fallon. El a comentat că intervenția rusă „a complicat” mai mult situația.

„Elementele noastre indică faptul că ei lansează muniție neghidată asupra sectoarelor frecventate de civili, omorând civili, și că ei lansează această muniție împotriva forțelor Armatei Siriene Libere ce luptă contra lui Assad”, a mai spus Fallon.

Care este miza Rusiei

Decizia Rusiei de a-i ataca pe rebelii sirieni, alții decât militanții grupării Stat Islamic, a fost un mesaj îndrăzneț, dar reprezintă doar o frază dintr-o comunicare geopolitică mult mai amplă între Moscova și restul lumii, comentează agenția de analiză STRATFOR.

Administrația americană s-a concentrat asupra faptului că raidurile ruse nu au vizat gruparea Stat Islamic și a oferit răspunsuri care pun activitățile Rusiei într-o lumină negativă. Comunicațiile diplomatice dintre Washington și Moscova au devenit mai frecvente.

Rusia are un spectru larg de obiective în Siria și alte zone din Orientul Mijlociu, iar pentru atingerea lor, bombardarea altor grupări rebele este inevitabilă. Sprijinirea regimului președintelui sirian, Bashar al-Assad, este un element al acestei strategii. Unul dintre motivele pentru care Rusia îl susține pe al-Assad și își folosește forțele aeriene pentru a suprima activitățile rebelilor împotriva forțelor regimului este pregătirea scenei pentru negocieri, apreciază STRATFOR.

Un alt obiectiv îl reprezintă interesele Rusiei în regiunea Orientului Mijlociu, poziția sa fiind afectată în special de acordul nuclear încheiat de Iran și Statele Unite.

Dincolo de Orientul Mijlociu, Rusia încearcă să se afișeze ca un lider global, un actor internațional care își asumă responsabilitatea și este capabil să privească de sus Statele Unite, în loc să plece capul în fața lor. Ținta raidurilor arată clar acest lucru, iar reacția SUA confirmă acest efect. Rusia și-a stabilit acțiunile unilaterale și s-a delimitat de SUA și partenerii lor arabi și din cadrul NATO.

Moscova a subliniat acest lucru afirmând că Rusia este singura țară care acționează din partea Guvernului legitim al Siriei și, prin urmare, respectă legislația internațională. Conform logicii ruse, coaliția care bombardează obiective ale grupării Stat Islamic în Siria, condusă de SUA, este un agresor.

Până în prezent, Rusia pare să fie pe punctul de a-și atinge majoritatea obiectivelor. Operațiunile sale îl vor ajuta pe al-Assad și vor oferi Rusiei un loc la masa negocierilor regionale și internaționale pentru soluționarea conflictului sirian. Mai mult, Rusia își arată calitatea de lider global care se opune SUA. Acest rezultat, însă, este un obstacol în calea altui obiectiv al Moscovei, întrucât acțiunile Rusiei în Siria au la fel de multă legătură cu disputa sa cu Occidentul pe tema Ucrainei.

Rusia a încercat să influențeze situația din Ucraina prin acțiunile sale din Siria și a crezut că, forțând reluarea comunicării cu SUA privind activitatea militară din Siria, va putea discuta și despre activitatea militară din Ucraina. Washingtonul a respins categoric această posibilitate, astfel că Rusia rămâne blocată în negocierile cu europenii pe tema Ucrainei, în timp ce pericolul real pentru ea, în această zonă, vine din sprijinul militar al SUA pentru Kiev și din sancțiunile economice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern