Cât de săraci sunt pensionarii români. Datele au fost făcute publice de Casa Națională de Pensii

Cât de săraci sunt pensionarii români. Datele au fost făcute publice de Casa Națională de Pensii
Publicat: 20/07/2015, 21:15

Din datele transmise de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) la Ministerul Muncii rezultă că, la sfârșitul primului trimestru, erau 5.162.421 de pensionari, în scădere cu 40.827 față de perioada similară a anului trecut și cu 21.634 față de sfârșitul lunii decembrie 2014.

„Astfel, având în vedere efectivul salariaților de 4.508.200 de persoane la 31 martie 2015, comunicat de Institutul Național de Statistică, s-au înregistrat 1,14 pensionari la un salariat. Din total, 90,74 la sută erau pensionari de asigurări sociale de stat (4.684.610 persoane) și 9,26 la sută pensionari agricultori (477.811 persoane)”, arată CNPP, în situația transmisă Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).

Potrivit CNPP, la sfârșitul lunii martie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul pensionarilor de asigurări sociale de stat a fost mai mare cu 8.462 de persoane, iar pensia medie a fost mai mare cu 41 de lei.

La sfârșitul primului trimestru, 49,71 la sută dintre pensionarii de asigurări sociale de stat aveau pensii sub 800 lei, pensia medie fiind de 886 de lei.

„Salariul minim brut pe economie era la nivelul lunii martie 2015 de 975 lei și câștigul salarial mediu brut 2.529 lei, pensia medie asigurări sociale de stat reprezentând 35,03 la sută din câștigul salarial mediu brut și 48,44 la sută din câștigul salarial mediu net (1.829 lei)”, conform datelor transmise Ministerului Muncii.

Proporția cea mai mare din cadrul pensionarilor de asigurări sociale de stat o aveau cei pentru limită de vârstă – 71,83 la sută, corespunzătoare unui număr de 3.365.009 persoane.

„Din totalul pensionarilor de asigurări sociale de stat cu pensie anticipată și pensie anticipată parțială, femeile reprezentau 56,31 la sută, iar din totalul pensionarilor de asigurări sociale de stat cu pensie pentru limită de vârstă, femeile reprezentau 54,68 la sută”, potrivit statisticilor furnizate de CNPP.

La sfârșitul lunii martie erau înregistrați și 477.811 de pensionarii proveniți din fostul sistem de asigurări sociale pentru agricultori, iar 90,54 la sută primeau pensii pentru limită de vârstă, 0,77 la sută pensii de invaliditate și 8,69 la sută pensii de urmaș.

„Pensia medie era de 361 lei, cu 19 lei mai mare decât în luna martie 2014. Pensionarii cu limita de vârstă aveau o pensie medie de 381 lei, cu 20 lei mai mare decât în luna martie 2014”, a mai arătat CNPP.

De asemenea, la sfârșitul primului trimestru se aflau în plată 600 de beneficiari de ajutor social tip pensie, cu 117 persoane mai puțin decât în perioada corespunzătoare a anului trecut, ajutorul social mediu pe care l-au primit fiind în cuantum de 218 lei.

În ceea ce privește evoluția pensiilor private – Pilonul II, tendința manifestată de la începutul funcționării sistemului este în trend ascendent constant.

La sfârșitul lunii martie, 6.386.888 de persoane participau la fondurile de pensii administrate privat Pilonul II, cu 724.315 (11,34 la sută) persoane mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Cei mai mulți participanți la sistemul pensiilor private sunt cei cu vârste de peste 35 de ani, respectiv 3.091.092 de persoane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?