Câteva zeci de persoane care se opun eutanasierii câinilor maidanezi protestează la sediul Curții Constituționale

Câteva zeci de persoane care se opun eutanasierii câinilor maidanezi protestează la sediul Curții Constituționale
Publicat: 25/09/2013, 10:17
Actualizat: 20/02/2019, 17:47

Câteva zeci de persoane care se opun eutanasierii câinilor maidanezi protestează, miercuri, în fața sediului Curții Constituționale, de la Palatul Parlamentului, manifestația având loc în timp ce judecătorii constituționali iau în discuție Legea privind câinii fără stăpân.

Manifestanții care s-au strâns la intrarea dinspre Calea 13 Septembrie în Palatul Parlamentului, unde este și sediul Curții Constituționale, cer judecătorilor să declare neconstituțională Legea privind câinii fără stăpân.

Aceștia scandează „Dreptul la viață” și au pancarte pe care scrie „Stop crimei”, „Stop eutanasiei”, „Abandonarea puilor este sursa câinilor de pe străzi. Nu mai arunca puii pe stradă!” și „Sterilizarea câinilor este singura măsură eficientă pe termen lung”.

Președintele Asociației „Cuțu, cuțu”, Marcela Pîslă, a spus că oamenii trebuie să accepte ideea că sterilizarea este unica formă care duce la dispariția câinilor de pe stradă.

„Sterilizării nu i s-a acordat niciodată șansa de a fi aplicată. Nu am avut niciodată sterilizare prevăzută în vreo lege. Eutanasiei însa i s-a acordat șansa de a fi aplicată între 2001 și 2008, conform OUG 155/2001, și s-a văzut că nu rezolvă, strada este plină de câini”, a arătat Marcela Pîslă, într-un comunicat de presă.

Ea a precizat că protestul de miercuri este organizat pentru susținerea sesizării de neconstituționalitate a legii și împotriva eutanasiei, fiind autorizat până la ora 15.00.

Protestul are loc în timp ce Curtea Constituțională ia în discuție sesizarea de neconstituționalitate în cazul Legii privind câinii fără stăpân.

Camera Deputaților a adoptat, în 10 septembrie, Legea privind câinii fără stăpân, care stabilește, printre altele, un termen de 14 zile în care câinii sunt ținuți în adăposturi, după care, dacă aceștia nu sunt revendicați sau adoptați, pot fi eutanasiați, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea.

Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice, cu excepția UDMR, a atacat la Curtea Constituțională legea prin care a fost modificată și completată Ordonanța de urgență 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor.

Cei 30 de parlamentari susțin, în sesizarea transmisă Curții Constituționale, că actul normativ nu conduce la împiedicarea înmulțirii și proliferării câinilor fără stăpân, ci traumatizează societatea civilă, „demers care nu este de natură a traduce drepturile fundamentale ale omului în România”.

Parlamentarii semnatari solicită Curții să supună Legea de modificare și completare a Ordonanței de urgență 155/2011 controlului de constituționalitate, astfel încât aceasta să fie trimisă, spre o nouă examinare, Parlamentului.

În documentul citat se mai arată că anumite articole din lege încalcă prevederile constituționale referitoare la respectarea tratatelor internaționale în materie.

„Facem în primul rând observația că problema eutanasiei câinilor fără stăpân și condițiilor în care este dispusă aceasta este principala problemă a legii. Eutanasia este o măsură extremă, care contravine prevederilor drepturilor animalelor recunoscute de instrumente internaționale, reglementări comunitare cu caracter obligatoriu. Legea de gestionare prevede soluția eutanasiei, care se poate aplica curent, în masă, animalelor fără stăpân, deși ar fi trebuit să fie aplicată numai în anumite condiții limitative și stricte, cu caracter excepțional”, susțin cei 30 de parlamentari.

Președintele Traian Băsescu declara în 16 septembrie că va promulga „fără rețineri” legea privind eutanasierea câinilor maidanezi, în forma votată în Parlament, precizând că așteaptă decizia Curții Constituționale.

„În forma în care a trecut prin Parlament o promulg fără rețineri. Este ceea ce eu cred că trebuie să se întâmple. După ce ajunge populația canină la o dimensiune rezonabilă se poate gândi și alt mod, dar acum este un pericol pentru copii, pentru bătrâni, pentru oameni în general”, a spus președintele Traian Băsescu.

După adoptarea legii au fost organizate mai multe proteste, atât de către persoane care cer rezolvarea problemei câinilor maidanezi prin strângerea acestora de pe străzi, cât și de cei care se opun eutanasierii maidanezilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...