Caz șocant la Iași. Un copil de 7 ani a murit la spital: Nu l-au primit la urgențe / O nepăsare totală / Aparatura a fost cărată de asistente cinci etaje

Caz șocant la Iași. Un copil de 7 ani a murit la spital: Nu l-au primit la urgențe / O nepăsare totală / Aparatura a fost cărată de asistente cinci etaje
Publicat: 29/11/2019, 15:00

Tatăl copilului de 7 ani povestește că băiatul a fost diagnosticat, la începutul săptămânii, de medicul de familie cu varicelă. După trei zile de tratament, miercuri, copilul a început să se simtă rău. În mai puțin de o oră, susține tată său, starea lui s-a înrăutățit brusc. Atunci au decis să cheme ambulanța.

„Miercuri i s-a făcut rău, a vomitat după ce a mâncat. (…) În decurs de maximum o oră, de când a început să se învinețească în zona bubițelor, s-a învinețit la față, pe buze, am chemat ambulanța în urgență, disperați, de la Iași. Cine a transmis Pașcaniului, a transmis ca nefiind urgență, a fost doar o varicelă, ambulanța deplasându-se pe o disțanță de un kilometru, până la noi, în 17 minute, cu girofarurile stinse și oprind la semafor la culoarea roșie, că așa li s-a transmis de la Iași, că nu e urgență. Înregistrarea poate dovedi cât de disperați eram la telefon”, a declarat Adrian Popoaia, tatăl băiatului.

Potrivit acestuia, când au ajuns la spital, copilul nu a fost tratat în Compartimentul de primiri urgențe, ci dus în secția de Pediatrie, la etajul 5 al unității medicale.

„La spital ajungând, medicul de gardă, la Pediatrie – nu l-au primit la urgențe, l-au urcat la etajul 5 la secția de Pediatrie- un domn foarte în vârstă, cu o incompetență, cu o nepăsare totală, nu a preluat cazul cum trebuia. Am o filmare cum stătea departe de pătut, el (n.r.-băiatul) fiind intubat, cu tub de oxigen, cu mască pe față. L-a băgat într-o cameră unde nu aveau aparatură absolut deloc, i-au băgat doar niște sânge, i-au pus o perfuzie, i-au dat o pastilă, au stat de vorbă cu el, fiind conștient, a răspuns, ca după zece minute aproximativ să devină inconștient, să îi erupă sângele din plămâni. A fost o coagulare de sânge în plămâni, a dat pe gură și pe nas și a căzut inconștient. Neavând aparatura necesară în acel salon, l-au resucitat timp de un sfert de oră – douăzeci de minute până ce au cărat aparatura de jos de la parter la etajul 5 asistentele, l-au resucitat doar apâsând pe pieptul lui. În rest, incompetența a luat amploare. Au mai chemat în schimb, după aia, trei medici, timp de două ore s-au chinuit degeaba”, a mai explicat presei tătăl băiatului.

Tatăl copilului susține că medicii i-ar fi spus că băiatul ar fi avut o infecție cu meningococ.

„Ei nu au spus nimic, neavând un diagnostic clar. Prin bănuială au spus o denumire de diagnostic, nu am reținut, sincer, în starea în care eram, ceva de meningococ, o tulburare a unui microb în sânge, care la coagulare i-a inundat plămânii și a eliminiat pe trahee 700 și ceva de ml de sânge”, a spus tatăl.

Directorul DSP Iași a anunțat că o anchetă a fost începută în acest caz.

„Am trimis o echipă de epidemiologi, precum și o echipă de inspectori pentru a vedea situația de fapt. Echipa de epidemiologi a fost trimisă la liceu, pentru a vedea măsurile de profilaxie care s-au luat cu privire la cazul de varicelă, iar inspectorii la Spitalul Pașcani pentru a vedea serviciile care au fost furnizate copilului”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Liviu Stafie, directorul DSP Iași.

Acesta a spus că suspiciunea că băiatul ar fi făcut meningită nu se confirmă. „Nu s-a confirmat deocamdată meningita, așteptăm datele de laborator, e posibil să fie un șoc toxico-septic, să vedem analizele”, a mai spus Liviu Stafie.

Trupul neînsuflețit al copilului a fost dus la IML pentru necropsie.

„În cursul zilei de astăzi (vineri-n.r.) am efectuat necropsia copilului de șapte ani adus de la spitalul Pașcani. La momentul actual au fost recoltate suficiente probe pentru examenele complementare, s-a infirmat existența meningococului, dar se așteaptă rezultatul culturilor atât din sânge, cât și din lichidul cefalorahidian. Există o serie de examene complementare, care ne vor arăta cauza decesului”, a declarat Diana Bulgaru, directorul IML Iași.

În ceea ce privește acuzațiile făcute de părintele copilului, potrivit cărora Ambulanța ar fi ajuns târziu, reprezentanții Seriviciului Județean de Ambulanță Iași au anunțat că apelul la 112 a fost înregistrat la ora 14.11 și că „echipajul a fost corect direcționat conform gradului de urgență și a resurselor existente în acel moment”.

Managerul Serviciului Județean de Ambulanță Iași precizează într-o informare transmisă Mediafax că „echipajul a plecat la ora 14.13 și a ajuns la locul solicitării la ora 14.16, echipajul medical a aplicat pacientului măsurile medicale specifice de urgență până la predarea acestuia la secția de pediatrie a Spitalului Municipal Pașcani”.

Potrivit sursei citate, ulterior, SAJ a fost solicitat pentru transferul copilului către Iași.

„La ora 16.11, medicul pediatru de gardă de la Spitalul Municipal Pașcani solicită echipaj medical de urgență cu medic pentru copilul în cauză spre a fi transportat la Spitalul Sfânta Maria, cu diagnosticul de stop cardiorespirator resuscitat. S-a dirijat (prin stația radio) echipajul medical de urgență cu medic al substației Pașcani la ora 16.12. Menționăm că echipajul respectiv se deplasa spre sediu după efectuarea unui transfer la Spitalul de Neurochirurgie din Iași și se afla la momentul apelului în localitatea Sârca. Echipajul medical de urgență cu medic de la substația Târgu Frumos se afla, de asemnea, în misiune. La ora 16.25 s-a revenit cu apel telefonic din secția de pediatrie a Spitalului Municipal Pașcani, anunțându-se anularea solicitării”, se precizează în informarea Serviciului Județean de Ambulanță Iași.

Conducerea Spitalului din Pașcani nu a putut fi contactată.

Tatăl copilului a anunțat că urmează să depună plângere la toate instituțiile abilitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York