CC analizează miercuri sesizarea PNL privind votul Camerei la cererea de urmărire a lui Ponta

CC analizează miercuri sesizarea PNL privind votul Camerei la cererea de urmărire a lui Ponta
Publicat: 14/07/2015, 21:03

PNL a anunțat, în 10 iulie, că va contesta la CC votul din plenul Camerei Deputaților privind respingerea începerii urmăririi penale a lui Victor Ponta, pentru conflict de interese.

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a solicitat ulterior Curții Constituționale să respingă pe fond sesizarea liberalilor, decizia fiind luată într-o ședință la care reprezentanții opoziției nu au fost prezenți.

Concret, PNL contestă la CC atât hotărârea Parlamentului din 9 iunie privind respingerea solicitării DNA de începere a urmăririi penale a lui Victor Ponta pentru conflict de interese, cât și prevederile alin. (7) al art. 157 din Regulamentul Camerei Deputaților, care au stat la baza deciziei plenului. PNL contestă faptul că în plenul Camerei nu s-a supus la vot cererea procurorilor de anchetare a premierului, ci raportul Comisiei juridice care propunea ca plenul să nu ceară urmărirea penală, în baza articolului 157 din regulament.

Sesizarea a fost formulată de 105 deputați liberali.

Regulamentul Camerei Deputaților stipulează că proiectul de hotărâre privind cererea de începere a urmării penale se adoptă cu votul majorității deputaților prezenți, iar hotărârea este publicată în Monitorul Oficial. Plenul nu votează cererea de urmărire penală formulată de procurorul general, ci se pronunță asupra proiectului de hotărâre propus de Comisia juridică.

Astfel, susțin liberalii, dacă există o majoritate în Comisia Juridică care este ostilă cererii de începere a urmăririi penale, chiar dacă 80% dintre deputați sunt de acord cu începerea urmăririi penale aceștia sunt împiedicați prin regulamentul Camerei să avizeze urmărirea penală, având doar posibilitatea de a respinge proiectul de hotărâre formulat de Comisia juridică.

„Ambiguitatea normei juridice alin. (7), art. 157, pe care noi o considerăm neconstituțională, constă în faptul că permite Comisiei juridice să întocmească atât un proiect de hotărâre care să garanteze dreptul Camerei de a cere urmărirea penală a unui deputat, cât și un proiect de hotărâre cu un conținut care să încalce dreptul suveran al Camerei Deputaților de a cere urmărirea penală a unui deputat, așa cum este statuat în Constituție la art. 109, alin. (2) și să împiedice exercitarea dreptului deputatului și senatorilor de a vota și cere punerea sub urmărire a membrilor Guvernului. Împiedicându-se, totodată, și înfăptuirea justiției (în acord cu prevederile art. 124 alin. (1) si (2) din Constituție), în condițiile în care deputații sunt puși în imposibilitatea de a mai decide urmărirea penală a unui deputat membru al Guvernului, deși condițiile de fapt și drept ar fi îndeplinite, și astfel autoritatea judecătorească nu mai poate fi legal sesizată și nu se mai poate înfăptui justiția”, se arată în sesizarea depusă de liberali la CC.

Liberalii mai susțin că „nelegalitatea a fost generată de Comisia juridică, de disciplină și imunități care a propus plenului un proiect de hotărâre cu articol unic conținând negația ‘să nu ceară urmărirea penală'”.

Potrivit alineatului (1) al articolului 157 din Regulamentul Camerei Deputaților, „proiectul de hotărâre privind cererea de urmărire penală, întocmit de Comisia juridică, de disciplină și imunități se adoptă cu votul majorității deputaților prezenți, cu respectarea prevederilor art. 67 din Constituția României, republicată”.

La 9 iunie, plenul Camerei Deputaților a respins cererea DNA de urmărire penală a premierului Victor Ponta pentru conflict de interese.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârșit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA a cerut Camerei Deputaților avizarea urmăririi penale pe numele premierului și pentru conflict de interese.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O politiciană din SUA a stârnit controverse după ce a recunoscut că și-a împușcat câinele