CCR discută joi sesizările PNL, USR și ÎCCJ privind Legile Justiției

CCR discută joi sesizările PNL, USR și ÎCCJ privind Legile Justiției
Publicat: 19/04/2018, 09:47
Actualizat: 26/03/2019, 01:09

„Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, obiecție formulată de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție. Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, obiecție formulată de un număr de 89 deputați aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal și Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România. Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară, obiecție formulată de un număr de 89 de deputați aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal și Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România. Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.317/2004 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, obiecție formulată de un număr de 89 deputați aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal și Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România”, se arată pe site-ul Curții Constituționale.

Pe 29 martie, PNL si USR au atacat din nou, la CCR, legile Justiției, deputatul PNL Gabriel Andronache precizând ca au identificat nu mai putin de 37 de motive de neconstituționalitate.

„Am depus la Secretariatul general al Camerei Deputaților sesizările pe reglementările reexaminate cu privire la legile justiției. Am sesizat din nou CCR, pentru că, în mod evident, ceea ce au făcut colegii din majoritatea parlamentară, respectiv cei de la PSD-ALDE-UDMR, în procedura de reexaminare, nu are nicio legătură cu ceea ce a scris CCR în cele trei decizii. Am constatat nu mai puțin de 37 de motive de neconstituționalitate. La Legea 303/2004 am invocat 22 de motive de neconstituționalitate, la Legea 317/2004 – nouă astfel de motive, iar în cazul Legii 304 am identifiat nu mai puțin de șase motive de neconstituționalitate. Plecând de la chestiuni care țin de modul în care au fost adoptate aceste reglementări. Vă reamintesc, rapoartele au venit la plen atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, în ziua în care au fost adoptate va reamintesc că în plenul Senatului a fost introdus în Legea 303 un amendament care a fost denumit de majoritatea parlamentară de corelare tehnico-legislativă, când el, practic, a modificat definiția erorii judiciare”, a declarat deputatul PNL Gabriel Andronache.

Acesta a afirmat ca modificările aduse la legile justiției sunt toxice.

„Inadmisibil, din punctul nostru de vedere, ca așa ceva să se întâmple în procedura parlamentară. Există totodată motive care se referă la conținutul acestor modificări și care fac în continuare reglementările în cauză toxice pentru sistemul de justiție din România. Ca atare, avem speranțe mari că reglementările vor fi din nou declarate neconstituționale și vor reveni în procedură legislativă”, a spus liberalul.

În replică, președintele PSD Liviu Dragnea a criticat dur acțiunea PNL și USR care au contestat din nou la Curtea Constituțională legile justiției, spunând că aceste formațiuni susțin statul paralel și vor ca abuzurile să continue.

„Grupare de partide care susțin statul paralel, ca abuzurile să continue, ca lumea tenebrelor, pe care o vedem toți azi, să continue. Noi vorbim de un pachet de legi adoptat prin procedură parlamentară, au fost atacate la CCR, cu câteva excepții la unele articole, au fost declarate constituționale, acum vor analiza din nou. Acest film, disperare, se va încheia pentru că nu pot bloca mersul democrației, legile ajung la președinte, dacă dânsul vrea să le întoarcă la Parlament, acele legi vor intra până la urmă în vigoare”, a declarat Liviu Dragnea, pe 29 martie, la Focșani.

„În fiecare zi ies la iveală abuzuri și tot mai mulți prind curaj și ce se întâmplă chiar azi în anumite instituții, nu a contat ce a ieșit la iveală de la Ploiești, acei procurori nu sunt deranjați, dar nu a contat că se pare că sunt aceleași practici la București” ,a spus Dragnea.

Tot pe 29 martie, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție s-au constituit în Secții Unite, pentru a contesta la CCR Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Pe 26 martie, plenul Senatului a votat modificarea celor trei legi ale Justiției – 303/2004 privind Statutul procurorilor și judecătorilor, 304/2004 privind organizarea judiciară și 317/2004 privind organizarea și funcționarea CSM, în pofida criticilor parlamentarilor Opoziției. Senatul a fost for decizional pentru cele trei legi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Burna Boy, pe scena Untold 2024. Artistul a câștigat și un premiu Grammy
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?