Ce a cumpărat SMURD cu banii din 2%

Ce a cumpărat SMURD cu banii din 2%
Publicat: 20/06/2014, 18:40
Actualizat: 29/09/2018, 09:03

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a deschis, vineri, la Galați, a șaptea bază aeriană de salvare SMURD din țară, pe care va opera un elicopter de tip EC-135 cu echipament medical de ultimă generație, precum și sisteme de amerizare și de căutare-salvare pe timp de noapte.

„Am deschis, la Galați, a șaptea bază aeriană de salvare SMURD, după cele de la Târgu Mureș, Iași, Arad, Craiova, Constanța și București. Va mai urma una în partea de nord-vest. De asemenea, un elicopter MAI care se află la Tulcea pentru zona de frontieră a fost dotat cu echipamente de asistență medicală de urgență și va asigura intervenția pentru cazurile medicale din zonele greu accesibile, dar care nu sunt urgențe de cod roșu, cum ar fi fracturile sau un travaliu la început, și care vor fi trasportate la Spitalul din Tulcea”, a declarat, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat din MAI Raed Arafat, care a luat parte la inaugurare.

La eveniment a participat și premierul Victor Ponta care a afirmat că a susținut și va susține proiectul de integrare a serviciilor de intervenții în situații de urgență, pentru că este unul dintre cele bune sisteme de acest fel din Europa.

„Nu întâmplător, SMURD reprezintă una dintre instituțiile în care românii au cea mai mare încredere și sper ca actele normative pe care le-am adoptat, inclusiv cele referitoare la orele suplimentare și resursele superioare pe care le alocăm, să fie bine primite și să recompenseze în foarte mică măsură efortul deosebit pe care îl fac. Eu îi sunt recunoscător domnului Raed Arafat pentru că a insistat atâția ani cu ideea înființării (…). Mai trebuie să spun că sunt puține zonele în care Guvernul a cheltuit atât de bine banii cum a făcut-o în cazul dotării pentru intervențiile de urgență”, a declarat Victor Ponta.

Secretarul de stat Raed Arafat a spus, la Galați, că dotarea SMURD cu elicoptere va continua, luna viitoare urmând să devină operațional un nou punct aerian de salvare în țară.

Elicopterul de la Galați, un EC-135, va opera, de vineri, în județele din sudul Moldovei, estul Munteniei și Dobrogea. Ca și cel de la Iași, acest aparat va putea interveni și în situații de urgență medicală pe teritoriul Republicii Moldova, în baza acordului transfrontalier încheiat cu țara vecină.

Elicopterul de la Tulcea, un IAR-316, dotat cu aparatură medicală performantă, va executa misiuni umanitare, în principal transport medical, în zona de responsabilitate a Unității Speciale de Aviație Tulcea (județele Constanța, Brăila, Tulcea, Galați și marea teritorială a României).

În ultima săptămână, piloții Inspectoratului General de Aviație al MAI au transportat 97 persoane aflate în stare critică către unități medicale specializate.

Pentru acoperirea aero-medicală a întregului teritoriu al României, în această vară urmează să fie inaugurat un nou punct de operare aero-medicală pe raza județului Sălaj.

Prin operaționalizarea punctelor aero-medicale din județele Galați și Sălaj, numărul elicopterelor SMURD va ajunge la opt.

„Elicopterul pe care îl vedem este printre ultimele două care au sosit pe acordul cadru semnat de Ministerul Sănătății și finanțat, bineînțeles, de la bugetul statului. A mai rămas de acoperit cu elicopter doar regiunea nord-vest, pentru care elicopterul este sosit, dar mai continuăm cu pregătirea piloților și cam într-o lună sperăm să deschidem următorul punct. Următoarea etapă va fi o analiză clară și bineînțeles, să vedem care va fi strategia pentru următorii cinci ani”, a spus Raed Arafat.

„Pe lângă extinderea bazelor aeriene medicale la opt, tot în acest an, până la sfârșit, vom finaliza și un alt proiect. Este vorba de bani colectați prin Fundației pentru SMURD cu care vom cumpăra din Olanda două vase de salvare. Unul va fi donat, cu aprobarea vicepremierului Gabriel Oprea, stației de pompieri de la Crișan, județul Tulcea. Acesta este un vas rapid care are și capacitate de stingere a incediului”, a spus secretarul de stat Raed Arafat, precizând că acest vas are nouă metri lungime și trei metri lățime, spațiu pentru preluarea a patru persoane, va fi dotat cu targă și cu elipamente medicale pentru intervenție de urgență și are o capacitate de stingere a incendiilor de 800 de litri pe minut.

Cel de-al doilea este un vas de salvare pe pernă de aer (hovercraft sau aeroglisor) în care există locuri pentru trei cadre medico-sanitare și pentru o targă de salvare. Lungimea vasului este de 8,5 metri, iar lățimea de 2,5 metri.

„Cele două vase vor deveni operaționale spre ultimul trimestru al anului 2014, probabil în octombrie. Am plătit deja jumătate din sumă. Cu aceste două vase am ameliorat flota medicală de urgență a Ministerului Administrației și Internelor”, a mai spus Raed Arafat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Mașinile care nu mai trec ITP-ul. Vor pica inspecția tehnică periodică
Pasca cu ciocolată, fără zahăr sau gluten. Rețetă perfectă și pentru vegani
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Copiii lui Maradona vor ca trupul marelui fotbalist să fie într-un mausoleu