Ce au aflat medicii de la Socola de la bărbatul care a încercat să detoneze o bombă la Facultatea de Electronică din Iași

Ce au aflat medicii de la Socola de la bărbatul care a încercat să detoneze o bombă la Facultatea de Electronică din Iași
Publicat: 10/07/2013, 09:50
Actualizat: 03/02/2019, 14:20

Bărbatul care a încercat, luni, să detoneze o bombă la Facultatea de Electronică din Iași le-a spus medicilor Spitalului de Psihiatrie „Socola” că a găsit proiectilul într-o pădure, în județul Suceava, și că inițial a vrut să-l detoneze în Cârlibaba, dar că ulterior a decis să-l aducă în Iași.

Oliver Stan a fost adus, marți seară, la Spitalul de Psihiatrie „Socola” din Iași, fiind transferat din arestul Poliției ieșene, după ce în noaptea de luni spre marți, procurorii DIICOT Iași au emis pe numele său mandatul de reținere, pentru 24 de ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Managerul Spitalului de Psihiatrie „Socola”, Lucian Burlea, a afirmat că, imediat după ce a fost internat, Oliver Stan a discutat cu medicii psihiatri din cadrul unității medicale, timp de oră și jumătate, bărbatul urmând să fie supus, joi, unei expertize psihiatrice.

Surse medicale din cadrul spitalului au declarat corespondentului MEDIAFAX că bărbatul le-a spus medicilor că a găsit bomba într-o pădure din județul Suceava, în apropierea comunei Cârlibaba, și că inițial a vrut să o detoneze în această localitate.

„A spus că a găsit bomba în vârf de munte, el socotind asta ca un semn divin. Mai întâi, a vrut să dea bomba în sat, dar a renunțat și a decis să o aducă la Iași. Pacientul a declarat că în amfiteatrul de la Facultatea de Electronică din Iași ar fi activat declanșatorul fără să vrea”, au precizat sursele citate.

Aceleași surse susțin că, prin gestul său, bărbatul a motivat că a vrut să atragă atenția celor din jurul său.

Potrivit medicilor, bărbatul a spus că de la vârsta de șapte ani vorbește cu Dumnezeu, precizând, totodată, că nu are o relație prea bună cu mama sa, fiind bătut de către părinți în copilărie.

„Este un tip introvertit. El afirmă că s-a retras de lume, preferând să locuiască în munți, unde și-a amenajat singur o colibă. A adus aminte în câteva rânduri despre prietenia sa cu o fată, pe când avea vârsta de 23 de ani. Se simte o frustrare la el că de atunci nu a mai cunoscut o altă tânără”, afirmă aceleași surse.

Medicii precizează că, în cadrul discuției, Oliver Stan a amintit și de calul său alb pe care l-ar deține la Cârlibaba, pe un vârf de munte.

Aceleași surse au mai declarat că bărbatul ar fi spus că nu vrea să primească medicamente pe perioada șederii sale în spital, întrucât „a ajuns deja la un echilibru, cu care este împăcat”.î

Oliver Stan a fost cazat într-un salon din cadrul spitalului Socola, alături de alți bolnavi.

„Accesul în salon se face pe bază de cartelă, nu există niciun pericol de evadare”, au precizat medicii spitalului ieșean.

Oliver Stan fusese reținut în noaptea de luni spre marți, de către procurorii DIICOT, pentru acte de terorism.

Potrivit managerului Spitalului de Psihiatrie „Socola”, Lucian Burlea, atacatorul a fost internat de nouă ori în acest spital, între anii 2006 și 2013.

„Acest bărbat a fost internat de nouă ori la noi, între 2006 și 2013, fiind diagnosticat cu schizofrenie paranoidă. Este una dintre cele mai grave boli psihice. Se poate ajunge la sinucidere sau crimă, în condițiile în care pacientul întrerupe tratamentul. Există riscuri majore în acest caz. Doar el decide dacă ia sau nu medicația”, a afirmat Lucian Burlea.

Ultima dată, bărbatul a fost internat în acest spital în perioada 14 martie – 1 aprilie.

Luni dimineață, în jurul orei 9.30, Oliver Stan a intrat într-o sală de curs a Facultății de Electonică și Telecomunicații din cadrul Universității Tehnice din Iași, care funcționează în Corpul A al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, unde se aflau patru cadre didactice și 41 de studenți din anul al patrulea care susțineau examenul de licență. Bărbatul, care avea în spate un rucsac, a început să strige că va detona o bombă, cerând să vină Poliția.

Potrivit unor surse judiciare, bărbatul avea un proiectil de război, de dimensiunea unui pet de 1,5 litri, în jurul căruia a improvizat un trepied cu un cui care să percuteze capsa proiectilului. De asemenea, el ar fi avut într-o geantă un bidon de cinci litri cu benzină, iar în altă geantă ar fi fost găsite trei sticle de 2,5 litri fiecare, pline cu benzină.

Oliver Stan ar fi activat declanșatorul, dar, deoarece capsa ar fi fost deja utilizată, bomba nu a explodat, însă s-a produs o explozie de mică amploare la dispozitivul de declanșare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Accident cumplit în Codăeşti, judeţul Vaslui. Trei tineri morţi, după un impact devastator între o...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
O nouă obligație UE în România. Românii nu vor mai găsi în magazine din iulie
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Nikola Tesla a iubit o porumbiță. „Dintre toate lucrurile, cel mai mult îmi plăceau cărțile”
×