Ce condiții trebuie să îndeplinească studenții pentru a merge gratuit cu trenul

Ce condiții trebuie să îndeplinească studenții pentru a merge gratuit cu trenul
Publicat: 13/02/2017, 11:11
Actualizat: 03/04/2017, 16:36

„Călătoriile gratuite acordate studenților presupun costuri pentru companiile feroviare. Aceste costuri sunt asumate de statul român și sunt decontate de la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor. Monitorizarea numărului de călătorii este obligatorie atât pentru evitarea unor situații neplăcute (de exemplu supraaglomerarea sau dublarea de locuri) pentru pasageri (nu doar pentru studenți) prin dimensionarea corectă a capacităților de transport, în funcție de fluxuri, cât și pentru acoperirea costurilor prin compensarea necesară. Această monitorizare se poate realiza în baza unei statistici reale a numărului de călătorii gratuite efectuate de către studenți, iar biletul este elementul definitoriu după care se poate face decontarea”, argumentează CFR Călători.

În principiu, biletele sunt gratuite și pot fi procurate de la casele de bilete ale CFR Călători sau de la personalul de tren, „acolo unde în stația de urcare nu există punct de vânzare bilete”.

„Studentul care nu deține bilet gratuit de călătorie va fi considerat pasager fără bilet și va fi sancționat conform Regulamentului de Transport pe Calea Ferată din România”, precizează transportatorul feroviar.

Documente necesare la eliberarea biletului sunt următoarele:
– pentru studenții cu vârsta de până la 26 de ani, inclusiv pentru cei din anul I – legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport vizată pentru anul universitar 2016/2017 și actul de identitate (carte de identitate sau pașaport);
– pentru masteranzi, doctoranzi și studenți de peste 26 de ani – adeverința pentru gratuitate la transport eliberată de instituția de învățământ superior la care sunt înmatriculați și actul de identitate (carte de identitate sau pașaport) valabilă până cel târziu începutul anului universitar 2017/2018.

Potrivit CFR Călători, „carnetul de student nu poate fi folosit la solicitarea gratuității de transport”.

De asemenea, „studenții din anul I trebuie să solicite la secretariatul facultății înlocuirea adeverinței de transport cu legitimația de transport cu reducere/gratuitate, deoarece adeverința nu are valabilitate pentru tot anul universitar, fiind eliberată exclusiv celor care nu au beneficiat la reducere la transport în baza Legii 1/2011 (masteranzi, doctoranzi peste 26 de ani)”.

Studenții trebuie să solicite instituției de învățământ superior eliberarea legitimației de student pentru reducere/gratuitate la transport, aceasta – instituția – fiind responsabilă cu eliberarea documentului. „Instituțiile de învățământ superior acreditate poartă responsabilitatea legală asupra distribuirii legitimațiilor de student pentru reducere/gratuitate la transport numai către studenții români/străini înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență – licență, master, doctorat – în instituțiile de învățământ superior acreditate din România”, menționează CFR Călători.

Documente necesare la control în tren sunt obligatorii: biletul de călătorie, legitimația de student pentru reducere/gratuitate de transport și actul de identitate (carte de identitate sau pașaport).

CFR Călători precizează insistent că legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport „nu ține loc de bilet în tren”, iar dacă studentul nu are asupra lui biletul de călătorie și toate actele aferente, conform Regulamentului, „acesta va fi considerat călător fătă bilet și sancționat ca atare”. În tren sunt emise bilete gratuite „numai în cazul în care stația de urcare nu are punct de vânzare, cu condiția ca biletul să fie solicitat imediat după urcarea în tren”.

Transportatorul feroviar public de călători mai precizează că studenții își vor putea procura bilete online sau de la automate „atunci când Ministerul Educației va pune la dispoziția Ministerului Transporturilor baza de date privind Registrul Matricol Unic cu evidența studenților înmatriculați în instituțiile de învățământ acreditate conform HG 42/2017″.

„Pentru evitarea unor situații neplăcute, recomandăm achiziționarea din timp a biletelor de tren”, mai arată CFR Călători.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că...
Ştirea tristă a dimineţii! A MURIT pe loc
FOTO. Imagini incendiare! Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua...
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Crin Antonescu, atac la Iohannis și conducerea PNL: Un grup de nevertebrate politic, orice vot...
BREAKING | George Țelinoiu a murit după ce s-a aruncat în gol de pe viaductul...
Cum arată artista de muzică populară la 55 de ani. Timpul a stat pe loc...
Reacţia influenceriţei Lolrelai după ce stomatologul care a violat-o a fost condamnat
Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață...
Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu...
BREAKING! Familia Regală a României, în DOLIU
Compania ce patentează motorul în 6 timpi. Cum ar putea schimba industria auto?
Securitatea naţională pe agenda CSAT: Planul de înzestrare 2025-2034 în centrul atenţiei
Aduc GHINION! Fructele pe care să NU le ai în casă niciodată
S-a schimbat legea pentru șoferii cu permis categoria B. Ce condiții trebuie respectate
Vin și vești bune de la ANM. Ce urmează să se întâmple cu vremea
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa,...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe...
Mesajul transmis de Alin Gabriel Matei, fiul de suflet al lui Petrică Mîțu Stoian, în...
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
Amendă anulată pentru Google! Gigantul scapă de plata sumei de 1,49 miliarde de euro