Ce decizie a luat Avocatul Poporului, după ce RADET a amenințat că va opri apa caldă și căldura în Capitală

Redactor:
Aurelia Alexa
Ce decizie a luat Avocatul Poporului, după ce RADET a amenințat că va opri apa caldă și căldura în Capitală
Avocatul Poporului s-a autosesizat și face verificări la Primăria Municipiului București, Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET), Electrocentrale București (ELCEN) și ROMGAZ în ceea ce privește posibilitatea sistării căldurii.

„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a declanșat o anchetă la Primăria Municipiului București, Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (R.A.D.E.T.), Electrocentrale București (ELCEN) și S.N.G.N. ROMGAZ S.A. cu privire la recentele declarații referitoare la posibila sistare a aprovizionării cu agent termic către locuitorii Municipiului București. Ancheta are în vedere posibila nerespectare a art.31 din Constituție privind dreptul la informație și preîntâmpinarea unor stări de panică în rândul populației”, se arată în comunicatul transmis agenției MEDIAFAX.

Capitala ar mai putea avea asigurată căldura și apa caldă aproximativ o săptămână dacă Consiliul General al Municipiului București (CGMB) nu va aproba în ședința de luni bugetul Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET), a declarat vineri, președintele CA, Gabriel Dumitrașcu.

Președintele Consiliului de Administrație (CA) al RADET a anunțat vineri că, din luna aprilie, se cere aprobarea bugetului regiei pentru că în acest buget sunt trecute inclusiv sumele care ar trebui alocate pentru subvenții.

„Bugetele au fost tăiate mereu, astfel încât au fost tăiate și 15% din subvenții”, a declarat Dumitrașcu, explicând că în acest moment RADET nu mai are dreptul să cheltuiască niciun leu conform legii, pentru că a cheltuit mai mult de 90% din buget.

El a explicat că, dacă primarul interimar al Capitalei, Ștefănel Dan Marin, nu va înțelege să introducă în prima ședință a CGMB proiectul pentru aprobarea bugetului RADET în procedură de urgență, căldura și apa caldă pentru bucureșteni vor mai putea fi asigurate probabil o săptămână din inerție.

Președintele CA al RADET a precizat că a discutat de mai multe ori cu primarul care i-a transmis că problema bugetului RADET va fi discutată într-o ședință ordinară la sfârșitul lunii noiembrie.

„În aceste condiții sistemul va mai funcționa câteva zile din inerție. Nu cred că se oprește căldura duminica aceasta, pentru că există o inerție a sistemului care va duce mai departe la furnizarea căldurii, dar nu pentru mult timp, probabil cam o săptămână”, a spus Dumitrașcu.

Acesta a mai precizat că CGMB se va întruni luni într-o ședință extraordinară, dar, în ciuda discuțiilor care au existat cu primarul Ștefănel Dan Marin, pe ordinea de zi nu este prevăzut proiectul de buget al RADET.

În schimb în ședința de luni consilierii generali ar urma să aprobe un proiect prin care PMB face un credit de 264 de milioane de lei, bani care teoretic ar fi împrumutați pentru a fi alocați RADET.

Gabriel Dumitrașcu a explicat însă că degeaba se va aloca această sumă dacă nu va fi aprobat și bugetul, pentru că, în lipsa bugetului, ea nu va putea fi cheltuită.

„Fără buget aprobat orice sumă alocată nu poate fi cheltuită, banii se acumulează într-un cont, dar furnizorii de materiale ai RADET nu vor putea fi plătiți”, a mai spus reprezentantul RADET.

Gabriel Dumitrașcu a precizat că RADET are de făcut plăți urgente către Enel și Apa Nova care ar totaliza în jur de 10 milioane de lei.

El a mai spus că Enel a trimis deja somație că așteaptă ca plata să se facă până în 16 noiembrie, solicitări similare existând și din partea Apa Nova.

Datoria RADET către Enel este în jur de 25 de milioane de lei, iar datoria către Apa Nova, de aproximativ 12 milioane de lei.

„Trag un semnal de alarmă către primarul general interimar că degeaba aprobă îmrumutul dacă nu aprobă și bugetul”, a mai spus Dumitrașcu.

Președintele CA al RADET a mai spus că Regia ar trebui să recupereze o datorie de 715 de milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării care reprezintă o diferență la subvenție neacordată în ultimii ani și 236 de milioane de la Primăria Capitalei.

Acesta a explicat că, dacă aceste sume ar fi recuperate, RADET ar putea sta liniștit până în primăvară.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul complet
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Imaginile momentului în fotbalul românesc: Gino Iorgulescu, Cosmin Olăroiu și Mirel Rădoi s-au distrat ca...
Mașina anului 2021. Modelul electric cu care Volkswagen a câștiga marele premiu
NEWS ALERT Diplomat român, expulzat de Federaţia Rusă
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Ion Rădoi: Prețul unei călătorii cu metroul ar trebui să fie majorat până la 50...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
BOMBĂ în procesul lui Șerban Huidu! Ce au descoperit judecătorii, e ultima șansă pentru vedeta...
Prima țară din Europa care se ridică împotriva WhatsApp: e pregătită să dea Facebook în...
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Breaking News: COD ROȘU de intervenţie în România! Au murit pe loc
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
×
Inchide