Ce obligație au emisiunile de tip reality show după decizia CNA de marți

Ce obligație au emisiunile de tip reality show după decizia CNA de marți
Publicat: 26/02/2013, 17:32
Actualizat: 04/07/2013, 11:01

Emisiunile de tip reality show, ale căror scenarii se bazează pe fapte sau situații reale din viața unor persoane, conținând însă și elemente de ficțiune, trebuie semnalate prin mențiunea „Acest program este o ficțiune”, potrivit unei prevederi dintr-un proiect de decizie votată, marți, de CNA.

Proiectul de decizie este discutat pentru prima dată de membrii Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), în ședința de marți. Unele dintre prevederile proiectului au fost deja adoptate de membrii CNA în momentul difuzării acestei știri.

Potrivit proiectului de decizie, „orice emisiune de tip reality show, al cărei scenariu se bazează pe fapte sau situații reale din viața unor persoane, conținând însă și elemente de ficțiune, se semnalează, la început și la sfârșit, precum și la reluarea după pauze publicitare, prin mențiunea «Acest program este o ficțiune», afișată lizibil, cu o dimensiune de minimum 30 de puncte în format SD, definiție standard, respectiv 60 în format HD, înaltă definiție, și pentru o durată de minimum 60 de secunde”.

Proiectul de decizie mai prevede că, „înainte de difuzarea unor imagini șocante, a unor scene de violență sau cu impact emoțional negativ, care pot impresiona în mod neplăcut telespectatorii, aceștia vor fi avertizați prin mențiunea, afișată static și lizibil: «Atenție! Urmează imagini care pot afecta starea emoțională a telespectatorilor»”.

Membrii CNA discută în momentul difuzării acestei știri și alte prevederi ale proiectului de decizie de modificare și completare a Codului de reglementare a conținutului audiovizualului.

După ce va vota în integralitatea sa proiectul de Decizie, acesta va fi în dezbatere publică timp de 30 de zile, după cum a declarat, pentru jurnaliștii aflați la ședința de marți a CNA, Laura Georgescu, președintele Consiliului.

Decizia va putea intra în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial.

CNA a luat decizia de a obliga posturile de televiziune să marcheze emisiunile de tip reality show, ale căror scenarii se bazează pe fapte sau situații reale din viața unor persoane, conținând însă și elemente de ficțiune, cu mențiunea „Acest program este o ficțiune”, după ce au constatat că unele posturi TV difuzează emisiuni care par a fi reportaje, însă, de fapt, acestea sunt ficțiuni.

Astfel, CNA a amendat, pe 12 februarie, cu 20.000 de lei, postul Antena 1, pentru că în emisiunea „Acces direct” a fost încălcat dreptul la imagine al Ioanei Tufaru, dar și pentru faptul că publicul a fost dezinformat, întrucât programul respectiv era o ficțiune și nu un reportaj, așa cum a fost prezentat.

Consiliul Național al Audiovizualului a analizat, atunci, edițiile din 4 și 5 februarie ale emisiunii „Acces direct” de la Antena 1. În cele două ediții a fost prezentat un material cu Ioana Tufaru, fiica regretatei cântărețe Anda Călugăreanu, în care un reporter al postului și Adriana Bahmuțeanu îi dădeau lecții de igienă. În urma difuzării acestor emisiuni, CNA a primit peste 100 de reclamații de la telespectatori.

La ședința respectivă a CNA a fost prezent și Cristian Ionescu, managerul redacției care produce emisiunea „Acces Direct”, care a spus că Antena 1 are o relație contractuală cu Ioana Tufaru, care a început anul trecut. „Aici dezvoltăm un scenariu, avem o poveste pe care am dezvoltat-o de anul trecut. Ioana Tufaru a venit către noi ca un personaj, care se construise deja la o altă televiziune. Am decis să construim această poveste care are 80% la bază viața ei reală”, a spus Cristian Ionescu.

Ionescu a prezentat membrilor CNA și o înregistrare cu Ioana Tufaru, în care aceasta spunea: „Ceea ce nu știe lumea este că eu, de fapt, prin aparițiile pe care le am la Antena 1 joc un rol. Toate aparițiile mele au fost pe baza unui scenariu (…)”.

După ce au văzut respectiva înregistrare, unii membri ai CNA, între care Florin Gabrea, Narcisa Iorga și Cristina Trepcea, au fost de părere că prin aceste emisiuni Antena 1 dezinformează publicul, telespectatorii nefiind informați că vizionează un program de ficțiune.

Tot atunci, Răsvan Popescu, un alt membru al Consiliului, a spus că CNA s-a mai confruntat în trecut și a luat măsuri împotriva unor „false reality show-uri”. „Atunci am pus posturile să precizeze pe ecran că acestea sunt niște ficțiuni. Îi obligam la sfârșit să dea și distribuția. Erau niște oameni obișnuiți care jucau niște oameni”, a amintit Răsvan Popescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom