Ce promisiuni a primit Cioloș în problema vizelor pentru Canada

Ce promisiuni a primit Cioloș în problema vizelor pentru Canada
Publicat: 16/06/2016, 07:13

În cadrul discuțiilor, premoerul Dacian Cioloș i-a înmânat lui Justin Trudeau și scrisoarea semnată împreună cu premierul Bulgariei, Boyko Borissov, în care România și Bulgaria fac apel la „reciprocitate în problema vizelor pentru români și bulgari”.

„Pe agenda discuțiilor s-a aflat și obiectivul major al României în această vizită oficială și anume aducerea problematicii vizelor pentru cetățenii români în atenția Guvernului de la Ottawa la nivel politic, după ce în ultimii ani acest subiect a fost tratat mai ales la nivel tehnic în diferite formate de negociere. De asemenea, prim-ministrul român i-a înmânat premierului canadian o scrisoare comună semnată de Dacian Cioloș și de Boyko Borissov, premierul Bulgariei. Textul scrisorii reafirmă dorința de a întări parteneriatul și prietenia cu Canada, trece în revistă marile teme de pe agenda comună din perioada următoare de pe urma cărora cetățenii și companiile celor trei țări vor putea beneficia și supun atenției premierului Justin Trudeau nevoia de reciprocitate în problema vizelor pentru români și bulgari așa cum s-a specificat în Declarația ultimului summit Uniunea Europeană-Canada, în 2014”, se arată într-un comunicat emis de Guvernul României.

În cadrul întâlnirii, cei doi premieri au remarcat „bunele relații bilaterale româno-canadiene la care contribuie și o comunitate de aproximativ 200.000 de canadieni de origine română excelent integrați în cultura țării de adopție”.

„Am venit în Canada pe fondul unei relații privilegiate pe care o avem între România și Canada și a susținerii pe care România o acordă relației dintre Uniunea Europeană și Canada. Ca două țări prietene. am convenit că trebuie să arătam o dorință clară de soluționare a chestiunii liberalizării vizelor pentru cetățenii români. Avem ingredientele tehnice la care vom adăuga, începând de azi, o abordare politică comună pentru o decizie în perioada imediat următoare. Premierul Trudeau și-a arătat deschiderea pentru a lucra împreună, rapid și eficace în acest sens”, a declarat Dacian Cioloș, potrivit documentului citat.

Premierul Justin Trudeau a mulțumit României pentru sprijinul consular acordat Canadei în Siria.

De asemenea cei doi premieri au discutat aspecte legate de pregătirea Summit-ului NATO de la Varșovia.

Potrivit sursei citate, premierul Dacian Cioloș s-a mai întâlnit cu președinții Senatului, George J. Furey, și Camerei Comunelor, Geoff Regan, precum și cu Guvernatorul General al Canadei.

„Ca urmare a convorbirii între premieri, ministrul Dragoș Tudorache, șeful Cancelariei primului-ministru, a avut o întâlnire cu John McCallum, ministrul imigrației din Canada. Cei doi miniștri au avut o întrevedere în cursul după-amiezii pentru a stabili etapele de lucru pe dosarul Vizelor și pentru clarificarea unor aspecte tehnice cu privire la regimul vizelor pornind de la rezultatele preliminare ale concluziilor comisiei tehnice canadiene care a vizitat România săptămâna trecută”, se spune în comunicat.

În cadrul întâlnirirlor avute de oficialii români și canadieni s-a enunțat „necesitatea dialogului politic pe problematica vizelor în complementaritate cu formatul tripartit România-Canada-Comisia Europeană”, atât din perspectiva Acordului de Parteneriat Strategic UE-Canada, cât mai ales din cea a „pregătirii semnării, aplicării și ratificării”, în următoarele luni, a Acordului economic și comercial cuprinzător UE-Canada (CETA).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...