Ce răspunde judecătorul Stan Mustață, judecat pentru corupție, întrebat dacă a cerut mită pentru a soluționa favorabil dosarul lui Meme Stoica

Ce răspunde judecătorul Stan Mustață, judecat pentru corupție, întrebat dacă a cerut mită pentru a soluționa favorabil dosarul lui Meme Stoica
Publicat: 20/10/2014, 16:02
Actualizat: 04/02/2019, 04:30

Stan Mustață, audiat luni timp de peste trei ore, a susținut în fața instanței că este nevinovat și că este implicat într-un „dosar fabricat artificial”.

„Sunt acuzat că am luat mită de la Meme Stoica. Pe fondul discuțiilor spontane, Boraciu (interpediator al mitei, potrivit anchetatorilor – n.r.) mi-a zis că o cunoaște pe avocata lui Meme Stoica. Mi-a spus Boraciu că i-a spus avocata că a fomulat o conetstație în anulare și că va avea câștig de cauză pentru că faptele erau prescrise, așa cum susținea și DNA la judecarea apelulului”, a relatat Mustață, în fața instanței.

Judecătorul suspendat de la Curtea de Apel București a adăugat că, la acel moment, nu știa nimic despre acest proces, întrucât cauza nu îi fusese încă repartizată.

„Peste câteva zile, a venit lista de ședință și am observat numele lui Mihai Stoica, dar nu era vorba despre Meme Stoica, ci despre un alt Mihai Stoica. Peste alte câteva zile, cu un limbaj licențios, după câteva pahare de vin, i-am zis lui Boraciu că a venit contestația în anulare a lui Meme Stoica, că am admis-o în principiu, așa cum zice legea, dar aștept să se pronunțe Înalta Curte cu privire la problema de drept privind aplicarea legii penale mai favorabile”, a mai spus Stan Mustață, din boxa acuzaților.

Ulterior, a adăugat el, Ion Boraciu a venit și l-a întrebat câți bani vrea pentru a soluționa favorabil cererea lui Mihai Stoica, prin care acesta dorea anularea pedepsei din dosarul Transferurilor. „Eu nu mai vorbisem niciodată despre bani, motiv pentru care eram surprins, cu mâncarea în gură și cu mâinile murdare de la mâncarea turcească. Eu i-am răspuns în glumă, citând din opera Figaro (‘Nunta lui Figaro’ – n.r.): ’10, 20, 30, 400, 500′. El mi-a zis ‘dă-l în aia a mă-sii’ și a ieșit”, a povestit Stan Mustață.

Actul I al operei „Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart debutează cu personajul principal făcând măsurători pentru așezarea mobilei în camera unde urma să locuiască alături de viitoarea soție. Libretul începe, astfel, cu versul „Cinque, dieci, venti” (Cinci, zece, douăzeci).

Judecătorul suspendat și-a încheiat pledoaria cu un citat din Hamlet – „Vorbe, vorbe, vorbe” -, precizând că aceasta este esența dosarului și că el este „un romantic, un poet”.

Judecătorul Stan Mustață, de la Curtea de Apel București, a fost trimis în judecată pentru luare de mită și trafic de influență, alături de el fiind deferită justiției și grefiera Mariana Curea, de la aceeași instanță, ambii în stare de arest preventiv, începând din 30 aprilie.

În același dosar sunt judecați și Ion Boraciu, Florian Alexandru și Ciprian Moraru. Prin intermediul primilor doi, Mustață ar fi cerut bani de la unii inculpați și condamnați, în schimbul unor pronunțări favorabile acestora. Cel de-al treilea bărbat a fost trimis în judecată pentru că ar fi dat bani pentru a obține o sentință favorabilă.

Dialogurile purtate între membrii grupului din care făcea parte judecătorul Stan Mustață arată obișnuința acestora de a percepe tarife pentru soluții favorabile în dosare, conform DNA.

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în 8 mai, să îl suspende din magistratură pe judecătorul Stan Mustață.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că la nivelul fostului Parchet Național Anticorupție se știa încă din 2005 că judecătorul Stan Mustață cerea între 5.000 și 7.000 de euro de la persoane vizate în dosarele penale pe care le judeca, iar în 2008 o colegă a magistratului s-a plâns de atitudinea lui.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cafeaua așa cum o știm ar putea deveni în curând istorie