Ce s-a întâmplat cu procurorul care a închis cazul de plagiat al lui Ponta

Ce s-a întâmplat cu procurorul care a închis cazul de plagiat al lui Ponta
Publicat: 24/11/2015, 17:33

Avizul Secției pentru procurori a Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va fi transmis la Ministerul Justiției și va însoți propunerea care va fi înaintată de ministrul Raluca Prună președintelui Klaus Iohannis, pentru numirea lui Cristian Lazăr în funcția de procuror șef adjunct al Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ).

Magistratul și-a prezentat, marți, în fața Secției de procurori planul de management. De asemenea, Cristian Lazăr a răspuns întrebărilor membrilor CSM, dar și celor adresate de ministrul Justiției, Raluca Prună.

Cristian Lazăr, magistratul care a respins contestația la rezoluția de neîncepere a urmăririi penale în cazul de plagiat al lui Victor Ponta, a fost propus, în 29 octombrie, de fostul ministru al Justiției Robert Cazanciuc, în funcția de procuror șef adjunct al Secției de urmărire penală și criminalistică a PICCJ.

Ministerul Justiției preciza atunci că la formularea propunerii fostul ministru Robert Cazanciuc a fost avut în vedere faptul că din 17 iunie 2013 procurorul Cristian Lazăr ocupa cu delegație funcția de procuror șef adjunct al Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului instanței supreme, având „o bogată experiență profesională și managerială”.

Potrivit articolului 54, alineatul 1, din Legea 303/2004, procurorul șef adjunct al Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este numit de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de zece ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Cristian Lazăr este magistratul care în 26 iunie 2013 a respins contestația la rezoluția de neîncepere a urmăririi penale în dosarul de plagiat al fostului premier Victor Ponta.

„Este evident că infracțiunea de plagiat nu există, iar rigoarea juridică ne determină să analizăm legalitatea și temeinicia soluției prin raportarea de însușire a calității de autor a unei opere, astfel cum aceasta este reglementată de art. 141 din legea nr.8 din 1996”, se menționa în rezoluția procurorului Cristian Lazăr, citată de Gândul.

Conform sursei citate, procurorul Cristian Lazăr, care ocupa și atunci cu delgație funcția de procuror șef adjunct al Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul instanței supreme, a motivat că nu se poate reține acuzația de plagiat pentru că premierul a preluat doar texte de lege.

„În concluzie, doar identitatea de texte este neconcludentă ca obiectiv pentru stabilirea existenței unei încălcări, având în vedere că această identitate se datorează uneori textelor oficiale de natură juridică și traducerilor oficiale sau reprezintă citate aparținând altor autori”, a mai arătat procurorul Lazăr în motivarea rezoluției.

Rezoluția Parchetului ICCJ prin care a fost dispusă neînceperea urmăririi penale în cazul lui Victor Ponta, pentru infracțiunea prevăzută de articolul 141 din Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, modificată, a fost emisă în mai 2013. Aceasta a fost însă contestată la procurorul ierarhic superior, care a decis respingerea.

Ulterior, denunțătorii fostului premier au atacat decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a dat o soluție definitivă.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, în 17 martie, ca inadmisibilă contestația formulată de Mihail Neamțu, Adrian Papahagi și Minel Augustin Ofițeru în cazul soluției de neîncepere a urmăririi penale (NUP) primită de Victor Ponta în cazul plagiatului.

Denunțul la Parchetul instanței supreme în acest caz a fost făcut în 22 august 2012, de către Mihail Neamțu, Adrian Papahagi și Minel Augustin Ofițeru.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Blestemul minelor de sare. Catastrofele din Ocna Mureș, un scenariu posibil pentru Slănic Prahova
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte