Ce s-a întâmplat în timpul confruntărilor între cetele de mascați de la Ruginoasa. În zonă au fost prezenți 100 de jandarmi și polițiști

Ce s-a întâmplat în timpul confruntărilor între cetele de mascați de la Ruginoasa. În zonă au fost prezenți 100 de jandarmi și polițiști
Publicat: 31/12/2014, 10:22

Purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Bacău, Marius Țăranu, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că tinerii din Ruginoasa au început să se adune încă de la ora 5.30, în mai multe zone din comună, după care au pornit spre centrul localității, unde în fiecare an are loc tradiționala bătaie cu bâtele între cetele rivale.

Potrivit lui Țăranu, participanții nu au avut asupra lor bâte, lanțuri sau biciuri, fiind pentru prima dată în ultimii ani când sătenii au renunțat la obiectele cu care să se lovească între ei.

„Sătenii s-au adunat în jurul orei 5.30 în trei puncte din comună, Rediu, Dumbrăvița și Bugioaia, după care au pornit spre locul de întâlnire. Participanții au purtat costumația specifică, dar nu au mai avut bâte, lanțuri sau biciuri asupra lor, ca în alți ani. Nu am avut niciun incident și nu a fost nevoie să intervenim. Oamenii s-au îndreptat către primărie, unde l-au urat pe primar. După ora 8.30, membrii celor două grupuri au început să se disperseze”, a declarat purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Bacău, unitate care a asigurat ordinea publică la acest eveniment.

În zonă au fost mobilizați peste o sută de jandarmi și polițiști, iar la confruntarea cetelor de mascați au asistat peste o mie de persoane.

În ultimele zile, reprezentanți ai Poliției și ai Jandarmeriei au mers la Ruginoasa și au discutat cu sătenii, pentru a-i convinge să renunțe la bâtele folosite în tradiționala confruntare din ultima zi a anului. Marți, conducerea Poliției Județene Iași a avertizat că portul ilegal de arme albe, vătămarea corporală și blocarea drumurilor publice constituie fapte cu caracter penal care pot fi sancționate inclusiv cu închisoarea.
O parte din sătenii din Ruginoasa s-au arătat nemulțumiți că autoritățile interzic bătaia între cetele de mascați, oprind astfel tradiția care se respectă de zeci de ani în comună.

Nici anul trecut tradiționala bătaie cu bâtele între cetele de mascați de la Ruginoasa, județul Iași, nu a mai avut loc, jandarmii împiedicându-i pe membrii celor două tabere să ajungă față în față și să se lovească reciproc.

Bătaia care se desfășoară în fiecare an în 31 decembrie la Ruginoasa, între „Deleni” și „Văleni”, are ca scop stabilirea ierarhiei în comună pentru anul următor între tinerii din localitate. Potrivit tradiției, câștigătorii bătăliei au dreptul de a organiza balurile din sat, dar și de a solicita întâlniri cu fetele nemăritate.

Cu trei ani în urmă, în 31 decembrie, patru persoane au fost rănite, în urma confruntării cetelor rivale de mascați din Ruginoasa.

În urmă cu șase ani, confruntarea de la Ruginoasa a degenerat, mascații, dar și localnicii atacând forțele de ordine și existând câțiva răniți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Putin a dat ORDIN. Armele nucleare ale Rusiei...
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Ce substanță radioactivă a fost găsită în urina fumătorilor de țigări electronice?