Prima pagină » Știri » Ce se va întâmpla cu cardul de sănătate după apariția cărții electronice de identitate

Ce se va întâmpla cu cardul de sănătate după apariția cărții electronice de identitate

Ce se va întâmpla cu cardul de sănătate după apariția cărții electronice de identitate
Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au declarat pentru MEDIAFAX, dacă proiectul privind cartea electronică de identitate se se va concretiza, va fi o perioadă de tranziție, în care vor circula ambele documente.

„Unificarea cardulului de sănătate cu cardul de identitate era prevazută de legea 95/2006. Nu e vorba de vreo schimbare de direcție ci se pun în practică prevederile acelei legi. La momentul respectiv nu s-a putut merge pe un document unificat din motive tehnice, de aceea s-a prevăzut că undeva în viitor se va face acest lucru, ceea ce acum se face. Cardurile actuale, care au valabilitate de cinci ani, rămân în vigoare. Deci va fi o perioda de tranziție în care vor circula ambele documente. Din punct de vedere economic este o eficientizare de costuri. În același document va inclus și cipul cu informații care sunt incluse acum pe card. Nu știu să vă spun dacă va fi în același cip cu datele personale pe buletin sau dacă vor fi două cipuri în același suport de plastic”, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Augustus Costache.

Precizarea vine în contextul Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus în dezbatere publice un proiect de lege privind punerea în circulație a unui nou document de identificare, cel electronic. Potrivit proiectului de lege, carte electronică de identitate vor avea și minorii, aceasta urmând să înlocuiască și cardul de sănătate.

„Titularul unui document electronic se va putea autentifica on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educație etc.), ceea ce va conduce la simplificarea interacțiunii cu autoritățile publice, prin creșterea calității și accesibilității serviciilor publice. Textul propus prevede posibilitatea obținerii unei cărți de identitate simple de către persoanele care, din motive religioase sau de conștiință, refuză în mod expres obținerea unei cărți electronice de identitate. Opțional, cartea de identitate simplă sau cartea electronică de identitate se poate elibera înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinți”, transmite Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Astfel, de la data realizării condițiilor tehnice pentru eliberarea cărții electronice de identitate, cartea de identitate simplă și cartea electronică de identitate se eliberează cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani; cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani; cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani.

Cartea electronică de identitate conține date în format tipărit sau în format inscripționat prin tehnici speciale, date în format electronic, precum și elemente de particularizare și de siguranță, informează ministerul.

În formatul electronic vor apărea: datele din formatul tipărit (numele și prenumele titularului, sexul, cetățenia, data și locul nașterii titularului, semnătura olografă a titularului, imaginea facială, C.N.P.-ul, adresa de domiciliu), cu excepția semnăturii olografe a titularului; prenumele părinților titularului; un certificat și, după caz, certificate calificate, astfel cum acestea sunt definite de Legea nr. 455/2001; datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială și, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

„Prin proiect se propune modificarea conceptului anterior privind conținutul de date al cărții electronice de identitate, prin eliminarea din cip a informațiilor referitoare la calitatea de asigurat în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate. Astfel, „funcționalitatea” de card de sănătate va fi asigurată de certificatul digital emis de MAI, înscris în cip. Cardul național de sănătate își încetează valabilitatea la data la care titularului i s-a eliberat o carte electronică de identitate”, susține MAI.

Potrivit proiectului, producerea cărților electronice de identitate, a cărților de identitate simple, a cărților electronice de rezidență și a cărților de rezidență se realizează, centralizat, de Imprimeria Națională. Personalizarea documentelor se va realizeaza, centralizat, în Centrul Național Unic de Personalizare a Pașapoartelor Electronice din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

„Imprimeria Națională este abilitată să achiziționeze și să pună la dispoziția structurilor Ministerului Afacerilor Interne responsabile, precum și a Ministerului Afacerilor Externe, echipamentele și produsele software necesare pentru punerea în circulație și personalizarea cărților electronice de identitate, a cărților de identitate simple, a cărților de identitate provizorii, a dovezilor de reședință, a cărților electronice de rezidență și a cărților de rezidență”, se arată în proiectul de lege.

Punerea în circulație a cărții electronice de identitate și a cărții de identitate simple se realizează, în mod eșalonat, în termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei cărți electronice de identitate sau a primei cărți de identitate simple.

Scopul proiectului de lege este de a facilita accesul cetățenilor la servicii electronice și de a contribui la dezvoltarea conceptului de „administrație electronică”. „Reglementările propuse vizează asigurarea premiselor necesare punerii în circulație a unui nou document de identificare – electronic – care să asigure, cetățenilor, garanții suplimentare de securitate, iar instituțiilor de drept public sau privat, certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe respectivul document”, susține MAI.

Propunerile cu privire la acest proiect de act normativ pot fi trimise pe adresa de e-mail transparenta@mai.gov.ro, în termen de 10 zile.

Autor
Mediafax
Cod Roșu. Trei judeţe din sudul ţării, sub val de caniculă extremă
Digi24
Elon s-a trezit, în sfârșit”: cum se luptă Musk să salveze Tesla de Donald Trump. Efectele legii „mari și frumoase” a președintelui
Cancan.ro
Ilie Bolojan a modificat măsurile de austeritate! Știrea momentului în România
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
Adevarul
Litoralul Europei, în pragul dispariției. Care sunt cele mai populare plaje aflate în pericol din cauza eroziunii
Mediafax
Incendiu puternic pe terasa mall-ului Afi Palace Cotroceni din Bucureşti
Click
Cât costă o friptură, un burger sau o porție de cartofi prăjiți în Thassos: „Prețurile pentru mine au fost corecte”
Wowbiz
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Antena 3
Scene scandaloase cu o profesoară de liceu, în timpul orelor. Cazul ei a ajuns în instanță
Digi24
Miza de 1,4 trilioane de dolari a NATO: revenirea în forță a sistemelor de apărare aeriană, ignorate după finalul Războiului rece
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de furtuni electrice în București. Pe ce dată se întâmplă
Ce se întâmplă doctore
Anunț important pentru pensionarii din România! Ce se va întâmpla cu ajutorul de 400 de lei
observatornews.ro
A vrut să plece în vacanţă în Grecia, dar a rămas fără bani şi fără cazare. Frauda care circulă pe Facebook
StirileKanalD
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
KanalD
Liverpool, gest fără precedent după moartea lui Diogo Jota. Incredibil ce a făcut clubul pentru familia regretatului fotbalist
Ciao.ro
Sună periculos, trage fusta mai jos! Vedetele din România, cu ținute mult prea scurte și transparente
Promotor.ro
Știai că poți plăti mai puțin la asigurarea mașinii doar făcând acest curs? VIDEO
Descopera.ro
SIGUR n-ai știut asta despre BERE! Vei fi surprins să afli
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Evz.ro
Prințul Harry, biciuit de Meghan. Regele Charles știe tot
A1
Imaginile incendiare cu Ramona Olaru în postura de bucătăreasă sexy le-a atras atenția urmăritorilor ei.Cum s-a pozat asistenta TV
Stirile Kanal D
VIDEO Ce le-a spus Mihai Leu apropiaților înainte să moară. Cuvintele care i-au marcat: „Trebuie să te uiţi la stele”
Kfetele
Adriana Bahmuțeanu și-a dat copiii în consemn la frontieră: „Frații mai mari nu i-au dus nici la doctor, la medicul de familie.”
RadioImpuls
Horoscop săptămânal 7- 13 iulie 2025: Cascadă de LACRIMI și GHINIOANE! Nativii acestei zodii sunt prinși în "capcana" destinului, fiind bântuiți de amintirile trecutului. La ce trebuie să fie atenți ca să nu atragă necazurile ca un magnet
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Învăţătoarea: – Gigel, dacă ai 8 lămâi și vinzi 2 lămâi, câte lămâi mai ai?
Descopera.ro
Balene ucigașe, gesturi amabile: orcile le oferă hrană oamenilor