Ce se va întâmpla cu mașinile parcate neregulamentar când se va face deszăpezirea în București. Anunțul făcut de primarul Capitalei

Redactor:
Aurelia Alexa
Ce se va întâmpla cu mașinile parcate neregulamentar când se va face deszăpezirea în București. Anunțul făcut de primarul Capitalei
Ce se va întâmpla cu mașinile parcate neregulamentar când se va face deszăpezirea în București. Anunțul făcut de primarul Capitalei

Ștefănel Dan Marin a explicat că această măsură va fi dispusă doar pentru perioada iernii și în condiții speciale, respectiv dacă este blocat accesul utilajelor de deszăpezire.

„Mașina va fi ridicată, se ia zăpada și apoi se pune în același loc, pentru că altfel nu putem să facem niciun fel de ridicări”, a declarat, luni, primarul interimar al Capitalei.

Întrebat dacă proprietarii vor fi amendați, Ștefănel Dan Marin a mai spus că, din câte știe el, nu.

La sfârșitul lunii mai, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a stabilit că mașinile parcate neregulamentar nu pot fi ridicate în baza unei decizii a consiliului local, întrucât această autoritate nu este competentă să reglementeze procedura în acest sens, doar Guvernul putând să stabilească regulamentul de aplicare a acestor măsuri contravenționale.

Decizia judecătorilor ICCJ a fost luată după ce Avocatul Poporului a formulat un recurs în interersul legii privind problema legalității procedurii de ridicare a mașinilor parcate neregulemantar, care se face în baza unor hotărâri ale consiliilor locale și nu în baza unei Hotărâri de Guvern.

„Înalta Curte, prin decizia de astăzi (luni – n.red.) a admis întocmai recursul în interesul legii pe care l-am formulat în luna ianuarie a acestui an. Între altele, am subliniat în criticile formulate, la diverse decizii care au pronunțat soluții diferite, că aceste regulamente adoptate de către consiliile locale, fiecare după spiritul lui, după alt model, nu sunt legale, că este necesară o reglementare unitară, în sensul că, după admiterea acestei decizii, Guvernul va trebui să elaboreze un regulament de aplicare unitar, la nivelul întregii țări, a prevederilor Ordonanței de Urgență 195/2002”, explica atunci, pentru MEDIAFAX, șeful insituției Avocatului Poporului, Victor Ciorbea.

Ciorbea adăuga că nu există un regulament prin care să se stabilească procedura de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar, chiar dacă există un act normativ – Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 – care interzice parcarea în locuri nepermise.

„Există doar aceste regulamente locale, care reglementează fiecare, după cum au crezut de cuviință aleșii locali cum trebuie să procedeze. Evident, regulamentul va deveni obligatoriu odată cu publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Înaltei Curți. Confom articolului 517 din Codul de procedură civilă, se spune clar în alineatul 4 că dezlegarea dată problemelor de drept este obligatorie pentru instanțe de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial și că decizia trebuie motivată în cel mult 30 de zile de la pronunțare, iar în alte cel mult 15 zile de la motivare trebuie publicat în Monitorul Oficial”, adăuga Victor Ciorbea.

Decizia instanței supreme a fost obligatorie.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
BOMBĂ în showbiz! Pepe a sucit mințile unei colege de trust, deși e măritată! Avem...
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul complet
Vulpița Veronica, mamă în mare secret! Ar fi născut în urmă cu puțin timp! „E...
Imaginile momentului în fotbalul românesc: Gino Iorgulescu, Cosmin Olăroiu și Mirel Rădoi s-au distrat ca...
Florin Călinescu, oprit de o femeie pe stradă după Românii au talent. 'Să-ți fie rușine!'....
Şirul erorilor de raportare a deceselor cauzate de COVID-19. Ministrul Sănătăţii iese la raport
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
FDA a autorizat vaccinul Pfizer pentru adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani
BOMBĂ în showbiz! Pepe a sucit mințile unei colege de trust, deși e măritată! Avem...
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza...
Schimbare importantă la Antena 3. Mihai Gâdea a făcut anunțul în direct, telespectatorii se vor...
Horoscopul banilor 11-16 mai 2021. Zodia care își va face toate poftele
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
A fost găsită moartă în dormitorul ei! Anunţul ŞOC al momentului. Cum au găsit-o poliţiştii
Cacao cu… sodă caustică – ce s-a descoperit în cacao de pe piața din România
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide