Cei 25 de ani de la înființarea Batalionului 151 Infanterie Războieni Iași au fost marcați și printr-o expoziție la Palatul Culturii

Redactor:
Ilinca Nazarie
Cei 25 de ani de la înființarea Batalionului 151 Infanterie Războieni Iași au fost marcați și printr-o expoziție la Palatul Culturii din Iași. Uniforme, decorații, armament, documente și fotografii din cele 11 misiuni internaționale și din toată activitatea sunt expuse la Iași.

Expoziția de la Palatul Culturii din Iași este intitulată „25 de ani în Slujba Păcii” și prezintă sfertul de veac de la înființarea Batalionului 151 Infanterie Războieni. Este prima expoziție militară într-un muzeu cilvil, iar astfel au fost expuse mărturii ale celor mai importante momente din istoria Lupilor Negri.

„Pentru Armata României, Batalionul 151 reprezintă o unitate de elită alături de celelalte unități, fiind cea de-a treia unitate intrată în teatrul de operații din Afganistan, în 2003, menținându-se acest nivel, chiar depășindu-l. Pentru mine să fiu Lup Negru, acum când mă întrebați m-au copleșit emoțiile deoarece sunt aproape de la început, din 99 îmi desfășor activitatea în acest Batalion. Am prins, mai puțin Angola, celelalte misiuni le-am prins împreună cu Lupii. Eu sunt mândru de această poziție, de acest statut, să fiu Lup Negru”, a declarat lt. Col Vasile Mironescu, locțiitorul comandantului Batalionului 151 Infanterie

Drapelul de luptă al Lupilor Negri a fost decorat de 6 ori: în 2004 cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de cavaler, cu însemn pentru militari, de pace, în 2007 cu Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre și în 2008 cu cea a Statului Major General, în 2014 cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de ofițer și cu Emblema de onoare a Armatei României cu însemn de război și în 2017 cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Comandor. O parte dintre documentele care atestă aceste decorații au fost și ele expuse.

Prin medalii, uniforme, armament sau fotografii din misiuni, Lupii Negri își spun povestea celor care vin să viziteze expoziția.

„Palatul Culturii găzduiește această expoziție pentru că momentul aniversat este unul deosebit. Sunt 25 de ani, un sfert de veac de când Batalionului 151 Infanterie reprezintă țara noastră pe tot felul de fronturi internaționale, misiuni de pace, misiuni în care au acumulat o experiență deosebită și un foarte bun renume, iar Palatul Culturii este un excelent loc de întâlnire cu publicul pentru că ceea ce a însemnat istoria aceasta de un sfert de veac merită să fie cunoscută în plin de vizitatori, de cetățenii orașului. (…) Este terenul pe care se pot întâlni cetățenii, societate civilă și armata și pot comunica foarte bine”, a explicat Sorin Iftimi, istoric.

De 25 de ani, plutonierul adjutant Cătălin Dobrea are o a doua familie, cea a Lupilor.

„Eu sunt militar în acest Batalion încă de când s-a înființat. Am intrat pe această poartă ca un simplu civil, m-am angajat aici și iată că au trecut 25 de ani de aplicații, 25 de misiuni, de lucruri pe care le- am învățat și am încercat să le petfectionăm ca să ajungem la nivelul la care suntem la ora actuală. Am 8 misiuni în afara. Cel mai greu moment a fost în 2009. Executam o misiune în Afganistan, undeva pe la 11 noaptea, FOB-ul în care eram dislocat a fost atacat, după vreo oră jumătate când am ajuns la infirmerie mi-am regăsit toată grupa, cei sase militari ai mei din grupă toți erau răniți. A fost un soc pe care l-am suferit pe moment, dar am încercat sa îmi revin cât mai rapid, astfel încât să fiu alături de colegii mei, să poată să se refacă și să revenim la acele lucruri pe care le aveam de făcut. Din păcate unul dintre EI, Florin Cojocaru nu a mai putut sa revină, a fost rănit destul de grav și a fost transferat la un spital din Germania”, își amintește Cătălin Dobre.

Au 11 misiuni internaționale și de fiecare dată când s-au întors acasă au raportat misiune îndeplinită.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Doliu uriaș în România! Este prima vedetă mare ucisă de COVID
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
Tratamentul secret pe care îl iau medicii pentru a se imuniza. Medicamentele banale pe care...
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
Preotul Francisc Doboș, după ce Papa Francisc a declarat că susține căsătoriile gay: „A răspuns...
Ultimul mesaj al cântărețului român aflat la Terapie Intensivă, în stare gravă: 'În cele din...
Are 72 de ani, dar e cuplat cu o studentă. Declarații din dormitorul lor: Să...
Mărturisirile INCENDIARE ale adevăratei Liudmila Ignatenko, femeia care a SUPRAVIEŢUIT Cernobîlului. ''Este o ÎNŞELĂTORIE''
Organul din gât care ar putea să vindece cancerul. Descoperirea istorică, făcută din greșeală
Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul. A fost însurat sau nu mântuitorul?
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide