Cei 25 de ani de la înființarea Batalionului 151 Infanterie Războieni Iași au fost marcați și printr-o expoziție la Palatul Culturii

Publicat: 15/09/2019, 16:39

Expoziția de la Palatul Culturii din Iași este intitulată „25 de ani în Slujba Păcii” și prezintă sfertul de veac de la înființarea Batalionului 151 Infanterie Războieni. Este prima expoziție militară într-un muzeu cilvil, iar astfel au fost expuse mărturii ale celor mai importante momente din istoria Lupilor Negri.

„Pentru Armata României, Batalionul 151 reprezintă o unitate de elită alături de celelalte unități, fiind cea de-a treia unitate intrată în teatrul de operații din Afganistan, în 2003, menținându-se acest nivel, chiar depășindu-l. Pentru mine să fiu Lup Negru, acum când mă întrebați m-au copleșit emoțiile deoarece sunt aproape de la început, din 99 îmi desfășor activitatea în acest Batalion. Am prins, mai puțin Angola, celelalte misiuni le-am prins împreună cu Lupii. Eu sunt mândru de această poziție, de acest statut, să fiu Lup Negru”, a declarat lt. Col Vasile Mironescu, locțiitorul comandantului Batalionului 151 Infanterie

Drapelul de luptă al Lupilor Negri a fost decorat de 6 ori: în 2004 cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de cavaler, cu însemn pentru militari, de pace, în 2007 cu Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre și în 2008 cu cea a Statului Major General, în 2014 cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de ofițer și cu Emblema de onoare a Armatei României cu însemn de război și în 2017 cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Comandor. O parte dintre documentele care atestă aceste decorații au fost și ele expuse.

Prin medalii, uniforme, armament sau fotografii din misiuni, Lupii Negri își spun povestea celor care vin să viziteze expoziția.

„Palatul Culturii găzduiește această expoziție pentru că momentul aniversat este unul deosebit. Sunt 25 de ani, un sfert de veac de când Batalionului 151 Infanterie reprezintă țara noastră pe tot felul de fronturi internaționale, misiuni de pace, misiuni în care au acumulat o experiență deosebită și un foarte bun renume, iar Palatul Culturii este un excelent loc de întâlnire cu publicul pentru că ceea ce a însemnat istoria aceasta de un sfert de veac merită să fie cunoscută în plin de vizitatori, de cetățenii orașului. (…) Este terenul pe care se pot întâlni cetățenii, societate civilă și armata și pot comunica foarte bine”, a explicat Sorin Iftimi, istoric.

De 25 de ani, plutonierul adjutant Cătălin Dobrea are o a doua familie, cea a Lupilor.

„Eu sunt militar în acest Batalion încă de când s-a înființat. Am intrat pe această poartă ca un simplu civil, m-am angajat aici și iată că au trecut 25 de ani de aplicații, 25 de misiuni, de lucruri pe care le- am învățat și am încercat să le petfectionăm ca să ajungem la nivelul la care suntem la ora actuală. Am 8 misiuni în afara. Cel mai greu moment a fost în 2009. Executam o misiune în Afganistan, undeva pe la 11 noaptea, FOB-ul în care eram dislocat a fost atacat, după vreo oră jumătate când am ajuns la infirmerie mi-am regăsit toată grupa, cei sase militari ai mei din grupă toți erau răniți. A fost un soc pe care l-am suferit pe moment, dar am încercat sa îmi revin cât mai rapid, astfel încât să fiu alături de colegii mei, să poată să se refacă și să revenim la acele lucruri pe care le aveam de făcut. Din păcate unul dintre EI, Florin Cojocaru nu a mai putut sa revină, a fost rănit destul de grav și a fost transferat la un spital din Germania”, își amintește Cătălin Dobre.

Au 11 misiuni internaționale și de fiecare dată când s-au întors acasă au raportat misiune îndeplinită.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York