Cei doi pakistanezi reținuți pentru că pregăteau acțiuni teroriste pe teritoriul României au intrat în țară cu vize de studii acordate legal

Cei doi pakistanezi reținuți pentru că pregăteau acțiuni teroriste pe teritoriul României au intrat în țară cu vize de studii acordate legal
Publicat: 10/12/2012, 15:27
Actualizat: 06/04/2017, 02:27

Ministerul de Externe precizează că pakistanezii Ramzan Muhammad și Adeel Muhammad, reținuți săptămâna trecută pentru pregătirea unei acțiuni teroriste, au intrat pe teritoriul României cu vize de lungă ședere pentru studii, ei îndeplinind condițiile legale.

Ministerul de Externe precizează că pakistanezii Ramzan Muhammad și Adeel Muhammad, reținuți săptămâna trecută pentru pregătirea unei acțiuni teroriste, au intrat pe teritoriul României cu vize de lungă ședere pentru studii, ei îndeplinind condițiile legale.

„Cei doi cetățeni străini au intrat pe teritoriul României pe baza unor vize eliberate în conformitate cu prevederile art. 30 alin (7) OUG nr.194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, îndeplinind, la momentul depunerii cererilor de viză, condițiile legale necesare”, a informat MAE, la solicitarea MEDIAFAX.

Potrivit prevederilor legale menționate, vizele de lungă ședere „se acordă de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, cu aprobarea Centrului Național de Vize, numai după obtinerea avizului Oficiului Român pentru Imigrări”.

În 5 decembrie, la solicitarea Parchetului Curții de Apel București, o instanță de judecată i-a declarat persoane indezirabile, în România, pe cetățenii pakistanezi Ramzan Muhammad (30 de ani) și Adeel Muhammad (19 ani), pentru rațiuni de securitate națională pe o perioadă de 15 ani.

„Admite sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București în contradictoriu cu intimații Ramzan Muhammad, Adeel Muhammad și Inspectoratul General pentru Imigrări. Declară pe numiții Ramzan Muhammad, cetățean pakistanez, născut la data de 1.01.1982 în Layyah – Pakistan, fiul lui Muhammad Yousaf și Salma Bibi, și Adeel Muhammd, cetățean pakistanez, născut la data de 4.04.1993 în Layyah – Pakistan, fiul lui Muhammad Khalil și Asia, ca persoană indezirabilă pentru rațiuni de securitate națională pe o perioadă de 15 ani. Dispune luarea în custodie publică a străinilor până la îndepărtarea de pe teritoriul României în temeiul art. 97 alin.(3) OUG nr. 194/2002. Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la comunicare”, a decis Curtea de Apel București, care urmează să-și motiveze soluția.

Unul dintre cei doi cetățeni străini afiliați Al-Qaida, reținuți pentru că pregăteau comiterea unei acțiuni teroriste pe teritoriul României în perioada sărbătorilor de iarnă, deține cunoștințe cu privire la confecționarea unor dispozitive explozive improvizate, potrivit unui comunicat al SRI.

Cetățenii străini Ramzan Muhammad și Adeel Muhammad pregăteau comiterea unei acțiuni teroriste pe teritoriul României în perioada sărbătorilor de iarnă de către o structură extremistă afiliată ideologic organizației Al-Qaida.

În acest sens, SRI și celelalte instituții din cadrul Sistemului Național pentru Prevenirea și Combaterea Terorismului (SNPCT), au monitorizat „acțiunile întreprinse de către membrii structurii aflați în țara noastră, considerați «puncte de sprijin», ce se aflau sub coordonare externă, în condiții de conspirativitate”.

Urmare a Sentinței Curții de Apel București, cei doi cetățeni străini au fost reținuți și luați în custodie publică, în vederea îndepărtării de pe teritoriul național.

Cei doi tineri pakistanezi reținuți pentru că pregăteau comiterea unei acțiuni teroriste pe teritoriul României în perioada sărbătorilor de iarnă studiau la Sibiu, rectorul Universității „Lucian Blaga” spunând că îi cunoștea, că nu au creat probleme niciodată și că au venit la Sibiu cu bursă Erasmus.

Potrivit rectorului Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Ioan Bondrea, Ramzan Muhammad și Adeel Muhammad nu au creat niciodată probleme universității și erau cunoscuți ca studenți silitori, Ramzan fiind doctorand.

Potrivit rectorului, Ramzan Muhammad și Adeel Muhammad au venit în Sibiu cu bursă Erasmus Mundus, iar selecția lor s-a făcut la nivel european.

„Ei au venit cu Erasmus Mundus. Selecția se face la nivel european, selecția se face și în țările gazdă, viza se dă de ambasadă”, a precizat rectorul ULB Sibiu, Ioan Bondrea.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Câți bani a plătit un român pentru 3 mici și o ciorbă de burtă, într-un...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
'Furnicuța' Laura Cosoi, însărcinată pentru a 4-a oară, așa cum nu ați mai văzut-o! Ce...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Un val de frig ameninţă România. Zonele în care temperaturile au coborât deja aproape de...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Ce gest a făcut Nemo după ce a câștigat Eurovision! Reacția lui Dan Negru vizavi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
O simplă modificare a unei mese poate aduce beneficii pacienţilor cu afecţiuni hepatice
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
ILEGAL pentru orice român. Te scanează automat. A intrat în vigoare pe 31 martie
Salarii foarte mari pentru românii din Spania. Ce venituri oferă angajatorii
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Reacţia dură a purtătorului de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, faţă de câştigătorul Eurovision: "Victoria...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă formă genetică a bolii Alzheimer a fost identificată la persoanele cu un factor...