Cei trei șefi din Poliția Bistrița-Năsăud acuzați de corupție rămân în arest, a decis Curtea de Apel

Cei trei șefi din Poliția Bistrița-Năsăud acuzați de corupție rămân în arest, a decis Curtea de Apel
Publicat: 03/12/2014, 15:02

Potrivit purtătorului de cuvânt al Curții de Apel Cluj, judecătorul Liviu Ungur, instanța a respins, miercuri, contestațiile depuse de Ioan Ovidiu Mureșan, Roberto Emil Hasnăș și Leon Anton Cloșcă, menținându-se astfel sentința Tribunalului Cluj prin care cei trei au fost arestați preventiv, pentru 30 de zile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Șeful Poliției Județene Bistrița-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureșan, șeful Poliției Rutiere, Roberto Hasnăș, și șeful Poliției Năsăud, Leon Anton Cloșcă, au fost inițial reținuți pentru abuz în serviciu, iar, marțea trecută, au fost arestați preventiv, pentru 30 de zile, de către magistrații Tribunalului Cluj.

Cei trei au contestat decizia Tribunalului la Curtea de Apel Cluj.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marțea trecută, de DNA, șeful Poliției Județene Bistrița-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureșan, este acuzat de 14 acte de abuz în serviciu în schimbul obținerii de foloase necuvenite, săvârșite în perioada iunie-noiembrie 2014, unele dintre acestea fiind comise în colaborare cu șeful Poliției Rutiere Bistrița-Năsăud, Roberto Emil Hasnăș, și cu șeful Poliției Năsăud, Leon Anton Cloșcă.

Astfel, Ioan Ovidiu Mureșan este acuzat că, în 20 august, 29 septembrie și 12 octombrie 2014 a participat la falsificarea actelor de constatare și raportare a unor accidente rutiere cu victime: decedați și răniți. Procurorii spuneau că șeful IPJ și-a încălcat de trei ori atribuțiile de serviciu în cursul lunii august, comunicând unor persoane private date confidențiale obținute în cadrul activităților de serviciu.

Potrivit DNA, Ioan Ovidiu Mureșan și-a înmatriculat ilegal o mașină, fiind ajutat de șeful Poliției Rutiere, Roberto Emil Hasnăș, prejudiciind astfel statul cu 4.000 de euro.

Procurorii spuneau că, în ceea ce îl privește pe Ioan Ovidiu Mureșan, au mai identificat trei cazuri de încălcare a atribuțiilor de serviciu – în 8, 9 și 20 august 2014 – prin comunicarea frauduloasă către persoane private a unor date confidențiale obținute în cadrul activităților de serviciu, un caz de intervenție abuzivă – în 30 iunie 2014 – în activitatea unor polițiști subordonați, pentru ca aceștia să nu constate și să nu sancționeze contravenții la regimul circulației rutiere, dar anchetatorii au găsit și un caz în care el a mușamalizat un accident rutier grav produs de un șef de post.

„Un caz de participare la ascunderea unui accident rutier săvârșit de un șef de post, în care a fost vătămată o minoră de 8 ani, care a suferit mai multe fracturi în zona capului și a feței, nefiind întocmite acte de constatare, sesizare sau raportare cu privire la respectivul accident rutier: în perioada 4 noiembrie 2014 -10 noiembrie 2014”, se mai arăta în documentul citat.

Procurorii DNA afirmau că Ioan Ovidiu Mureșan a intervenit abuziv de trei ori în activitatea de urmărire penală desfășurată în dosare penale aflate în lucru la polițiști din subordine, în scopul avantajării frauduloase a unora dintre părțile din respectivele dosare, în perioada 4-8 august 2014, în 8 august 2014, precum și în perioada 3-6 octombrie 2014.

„În cazul din perioada 4-8 august 2014, inculpatul Mureșan Ioan Ovidiu (împreună cu Hasnăș Roberto Emil) a acționat pentru determinarea unui expert tehnic auto în vederea efectuării unui supliment de expertiză, pentru a reține vinovăția exclusivă a uneia dintre părțile dosarului. În cazul din 8 august 2014, inculpatul a acționat prin intimidarea unui subaltern, pentru a stopa cercetările efectuate într-un dosar de urmărire penală. În cazul din perioada 3-6 octombrie 2014, inculpatul a intervenit asupra unui subaltern pentru a stopa cercetările efectuate într-un dosar de urmărire penală, intervenția fiind efectuată la cererea unui primar”, mai notau procurorii anticorupție.

Conform acestora, inculpatul a solicitat acestui primar să își folosească influența politică pentru schimbarea din funcție a unor polițiști care nu îl ajutau suficient în săvârșirea ilegalităților.

În comunicatul DNA se arăta că Ioan Ovidiu Mureșan a dispus să nu fie luate măsurile legale după ce un nepot al său a produs un accident rutier soldat cu doi răniți, în 30 august, în acest caz Mureșan fiind ajutat de șeful Poliției Rutiere, Roberto Emil Hasnăș. În plus, șeful IPJ Bistrița-Năsăud și-a încălcat atribuțiile de serviciu și în 29 septembrie 2014, când și-a determinat trei angajați aflați în subordine să falsifice acte care aveau legătură cu o cercetare administrativă derulată în instituție.

În ceea ce îl privește pe șeful Poliției Rutiere Bistrița-Năsăud, Roberto Emil Hasnăș, procurorii DNA îl acuzau de săvârșirea a 48 de acte de abuz în serviciu, comise în perioada iunie-noiembrie 2014.

Astfel, anchetatorii au identificat zece cazuri în care Hasnăș a participat la falsificarea actelor de constatare și raportare a unor accidente rutiere soldate cu morți și răniți, în perioada iunie-octombrie 2014, în unele din aceste cazuri cerându-le polițiștilor din subordine să determine părțile și martorii să dea declarații mincinoase.

Anchetatorii mai spuneau că Hasnăș a intervenit abuziv de 27 de ori în activitatea unor polițiști subordonați, pentru ca aceștia să își încalce atribuțiile de serviciu și să nu constate contravenții rutiere, iar de alte cinci ori și-a încălcat atribuțiile de serviciu determinând mai multe persoane care au încălcat regulile de circulație să nu le predea polițiștilor permisele de conducere.

În comunicatul DNA se arăta că multe dintre actele de abuz în serviciu erau săvârșite de Hasnăș în colaborare cu șeful IPJ și cu șeful Poliției Năsăud. Astfel, procurorii au identificat, în luna august, trei cazuri de intervenții abuzive în activitatea polițiștilor din subordinea sa, care aveau dosare penale în lucru, și un caz de abuz în serviciu pe care Hasnăș l-a săvârșit la intervenția șefului Poliției Năsăud, Leon Anton Cloșcă.

„În cazul din perioada 4-8 august 2014, Hasnăș Roberto Emil (la solicitarea inspectorului șef Mureșan Ioan Ovidiu) a acționat pentru determinarea unui expert tehnic auto în vederea efectuării unui supliment de expertiză, pentru a reține vinovăția exclusivă a uneia dintre părțile dosarului (…); la intervenția inculpatului Cloșcă Leon Anton, în sensul reducerii nemotivate a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule, pentru un contravenient: la data de 4 septembrie 2014”, se arăta în comunicatul procurorilor.

În cazul lui Leon Anton Cloșcă procurorii anticorupție au reținut 24 de acte de abuz în serviciu, pentru obținerea de foloase necuvenite, majoritatea infracțiunilor constând în falsificarea actelor de constatare a accidentelor rutiere, intervenții abuzive în rândul subalternilor ca să soluționeze favorabil anumite dosare penale sau acte de ascundere a accidentelor rutiere grave.

Potrivit DNA, Cloșcă este acuzat că în perioada iunie-noiembrie 2014 a organizat și a condus efectiv activitatea unei păstrăvării, a comercializat cantități însemnate de pește, a cumpărat și a vândut, în mod repetat, produse piscicole (furaj pentru păstrăv, medicamente piscicole), s-a ocupat de emiterea/primirea facturilor și de încasarea contravalorii acestora.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top