Cele două judecătoare de la Tribunalul București, reținute pentru corupție, ar fi acuzate de o mită de 150.000 de euro

Cele două judecătoare de la Tribunalul București, reținute pentru corupție, ar fi acuzate de o mită de 150.000 de euro
Publicat: 14/03/2013, 10:50
Actualizat: 25/06/2013, 14:45

Judecătoarele Viorica Dinu și Antonela Costache, de la Tribunalul București, au fost reținute, în noaptea de miercuri spre joi, fiind suspectate că au luat mită pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Nuțu, fost Staicu, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Antonela Costache, președintele Secției a II-a Penală de la Tribunalul București, și Viorica Dinu au fost ridicate miercuri seară de procurori și duse la audieri la sediul Direcției Naționale Anticorupție, după ce le-au fost percheziționate locuințele.

După ce le-au audiat mai multe ore, procurorii DNA au emis pe numele celor două judecătoare ordonanțe de reținere și urmează să ceară instanței arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

Potrivit surselor citate, cele două judecătoare ar fi luat mită aproximativ 150.000 de euro. Judecătoarele ar fi fost cooptate și pentru soluționarea altor două dosare.

În același dosar au fost ridicați și duși la audieri avocații Dan Petre și Ileana Răducu – unul dintre avocații lui Dinel Nuțu, soția lui Dan Petre, care este jurist, precum și arhivarul Sorin Vasilescu, de la una dintre secțiile penale ale Tribunalului București, au mai spus sursele judiciare.

Anchetatorii au făcut joi dimineață percheziții la sediul Tribunalului București, de unde au ridicat documente și probe.

Consiliul Superior al Magistraturii a încuviințat miercuri percheziția domiciliară, reținerea și arestarea preventivă a judecătoarelor Viorica Dinu și Antonela Costache, de la Tribunalul București, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu.

Solicitarea de încuviințare a percheziției domiciliare, reținerii și arestării preventive a fost prezentată Secției pentru judecători a CSM de Direcția Națională Anticorupție.

Viorica Dinu se ocupa de dosarul în care Dan Voiculescu și alte persoane sunt judecate pentru modul în care a fost privatizat Institutul de Cercetări Alimentare. Printre dosarele soluționate de Viorica Dinu este și cel în care Sorin Ovidiu Vîntu este acuzat pentru favorizarea lui Nicolae Popa.

Antonela Costache a emis mandatul de arestare pentru Gregorian Bivolaru și a făcut parte din completul de judecată care a soluționat dosarul în care a fost judecat Fănel Pavalache.

Tribunalul București a dispus, în 11 februarie, eliberarea lui Dinel Nuțu, decizia fiind dată în dosarul în care acesta este judecat pentru fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaș cu peste 11 milioane de euro.

Instanța a respins atunci recursul procurorilor la hotărârea Judecătoriei Sectorului 2, din 6 februarie, prin care s-a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a lui Dinel Nuțu cu cea a obligării de a nu părăsi țara.

Următorul termen de judecată al dosarului de fraudare a Transgaz Mediaș a fost stabilit pentru 3 aprilie.

În noiembrie 2007, Dinel Staicu, președinte al Societății de Investiții Financiare Oltenia, a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție într-un dosar privind fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaș cu peste 11 milioane de euro.

În acest dosar au mai fost trimiși în judecată Aurel Gabriel Coconea – fost director general al SNTGN Transgaz SA Mediaș, Cornel Teodor Volintiru – fost director general al SC Sironex SA Craiova, Carmen Ioana Popescu și Vlad Rebega – foști directori general, respectiv, economic al SC BDJ SA Craiova, Vasile Banciu – fost director general adjunct al SC Asigurarea Națională Română SA, Adrian Georgel Bogza – fost administrator al SC Delta Telecom SA, precum și Iulian și Tudorică Siclitaru.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada august 2000 – iulie 2001, Aurel Coconea ar fi încheiat ilegal 14 convenții de plăți cu cinci societăți cu capital integral de stat, prin care ar fi interpus în circuitul financiar dintre societățile de stat transportatoare, distribuitoare și respectiv beneficiare de gaze naturale patru firme private controlate de Dinel Staicu. Cele patru firme sunt SC BDJ SA Craiova, SC Padogaz SA București, SC Sironex SA Craiova și SC Dumimpex SM SRL București.

Cele patru firme controlate de Dinel Staicu – reprezentate de Cornel Volintiru, Vlad Rebega, Carmen Ioana Popescu, Tudorică și Iulian Siclitaru – nu ar fi avut activitate comercială, nu ar fi avut relații comerciale cu societățile implicate în încheierea actelor de compensare și nici nu ar fi prezentat credibilitate financiară. Sumele de bani astfel încasate ar fi fost direcționate către firmele din grupul controlat de omul de afaceri craiovean Dinel Staicu și ar fi ajuns în conturile personale ale acuzaților sau în conturile altor societăți în care aceștia ar fi fost implicați și de unde ar fi fost retrase în numerar.

În 4 aprilie 2011, Dinel Staicu a fost condamnat definitiv la șapte ani de închisoare în dosarul privind fraudarea Băncii Internaționale a Religiilor. Anterior, Staicu a preluat numele soției, Nuțu, astfel că omul de afaceri nu a fost de găsit, instanța de executare a pedepsei dându-l în urmărire națională, pe vechiul nume.

În 7 aprilie 2011, Dinel Nuțu a fost dat în urmărire internațională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare, iar în 19 aprilie 2011 a fost prins în localitatea Mako din Ungaria. Ulterior, Judecătoria Budapesta a confirmat mandatul european de arestare și l-a predat Poliției Române, Dinel Nuțu fiind încarcerat.

Între timp, judecătorii Curții de Apel București au decis anularea condamnării de șapte ani de închisoare a lui Dinel Nuțu, pe motiv că a mai fost judecat pentru aceleași fapte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
"Atunci o bag pe nevastă-mea la înaintare". Ce nu le poate refuza niciodată Alex Velea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine