• Publicat:
Știri

Celebrarea „divorțului” dintre Marea Britanie si Uniunea Europeană/ Organizatorii promit muzică, cântece, discursuri și o numărătoare inversă în stilul Revelionului/ Regatul Unit va marca ieșirea din Uniunea Europeană prin lansarea unei noi monede de 50 de pence

Celebrarea „divorțului” dintre Marea Britanie si Uniunea Europeană/ 
Organizatorii promit muzică, cântece, discursuri și o numărătoare inversă în stilul Revelionului/ Regatul Unit va marca ieșirea din Uniunea Europeană prin lansarea unei noi monede de 50 de pence
Regatul Unit va părăsi oficial Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, marcând momentul cu o petrecere desfășurată în Piata Parlamentului.Guvernul conservator al Regatului Unit va organiza o petrecere nocturnă pe 31 ianuarie pentru a marca ziua în care țara va părăsi oficial Uniunea Europeană și va lansa o monedă de 50 de pence. Totodată, grupul de campanii „Leave Means Leave" va marca această dată cu artificii, trupe și comedianți pe scenă.

Guvernul conservator al Regatului Unit va organiza o petrecere nocturnă pe 31 ianuarie pentru a marca ziua în care țara va părăsi oficial Uniunea Europeană.Un ceas cu numărătoare inversă va fi proiectat pe pereții guvernului împreună cu un spectacol de lumină. Steagurile britanice vor fi prezente  în jurul Pieței Parlamentului din apropiere „ca răspuns la apelurile publice”, a declarat guvernul britanic.

Primul ministru Boris Johnson a declarat: „Vinerea viitoare marchează un moment important în istoria Regatului nostru Unit” și a invitat populația la celebrarea evenimentului.

O sărbătoare „rivală” va fi organizată de grupul de campanii „Leave Means Leave”care a primit permisiunea de a organiza celebrarea Brexit-ului.

Nigel Farage a declarat  că „sărbătoarea Brexit” va avea loc în Piața Parlamentului pentru a marca momentul în care Marea Britanie va părăsi UE la orele 23:00.

„Este un moment mare în istoria acestei națiuni de a sărbători”, a declarat liderul Partidului Brexit.

Grupul de campanii „Leave Means Leave”, a solicitat, de asemenea, ca Boris Johnson să apară pe scenă „pentru a marca data extraordinară”. Organizatorii promit muzică, cântece, discursuri, un spectacol de lumină și o numărătoare inversă în stilul Revelionului, la umbra turnului de ceas al Parlamentului.

Nigel Farage a spus că dorește ca evenimentul să aibă loc „sub ochiul atent” al statuii lui Winston Churchill.

Brexit va fi marcat prin lansarea unei noi monede de 50 de pence, ea fiind inscripționată cu mesajul „Pace, prosperitate și prietenie cu toate națiunile” și cu data Brexitului, 31 ianuarie 2020.

„Retragerea din Uniunea Europeană este un punct de cotitură în istoria noastră și această monedă marchează începutul acestui nou capitol”, a scris pe Twitter ministrul britanic de finanțe Sajid Javid.

Aproximativ 3 milioane de monede vor fi distribuite de bănci, oficii poștale și magazine, la nivel național începând de vineri, 31 ianuarie, iar alte 7 milioane vor intra în circulație la sfârșitul acestui an, informează comunicatul oficial.

Ministerul britanic de Finanțe stabilise inițial ca noua monedă de 50 de pence să fie inscripționată cu 29 martie 2019, data inițială la care fusese prevăzut Brexitul înainte ca disputele dintre susținătorii și adversarii ieșirii din UE să conducă la amânarea acestuia.

 

În Regatul Unit, țara este împărțită în privința modului de a comemora „Ziua Independenței.”

Pentru pro-europeni, plecare pe data de 31 ianuarie va fi momentul melancolic în care UK abandonează un proiect care a reunit națiuni după cel de-al Doilea Razboi Mondial, a creat o vastă zonă de liber schimb  și a oferit europenilor oportunitatea să studieze, să muncească și să trăiască pe tot continentul.

Ce se întâmplă în continuare?

„UK  este aproape de încheierea unui set de negocieri extrem de complex și potențial extins cu UE, și  a unei arhitecturi instituționale comune elaborate cu UE pentru a gestiona acordul de retragere. Dar știm puțin în detaliu despre modul în care oricare dintre acestea vor acționa pe placul Marii Britanii, din punct de vedere al instituțiilor și procesului” , spune Brigid Fowler, un cercetător principal la Societatea Hansard.

 

×
Inchide