Celebritățile internaționale care au murit în 2021

Celebritățile internaționale care au murit în 2021
Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 31/12/2021, 12:35
Actualizat: 31/12/2021, 13:15

Prințul Philip, jurnalistul american Larry King, fostul secretar de stat al SUA Colin Powell, scriitoarea Joan Didion, actorul Cristopher Plummer din „Sunetul Muzicii și actrița din „Harry Potter ”Helen McCrory sunt printre celebritățile care ne-au părăsit în 2021. 

Larry King, care a murit pe 23 ianuarie, la 87 de ani, după ce fusese internat și diagnosticat și cu Covid 19. De-a lungul carierei, Larry King a realizat peste 50.000 de interviuri. Din 1985 până în 2010, a fost imaginea CNN cu emisiunea sa Larry King Live. A lucrat aproape până în ultima clipă. Două dintre interviurile sale cel mai cnoscute au fost cu personalități politice. În 1992, miliardarul Ross Perot și-a anunțat candidatura prezidențială la emisiunea lui larry King, iar în 1993, o dezbatere între Al Gore și Perot a devenit cel mai urmărit segment al CNN până în 2015.

Spre deosebire de mulți intervievatori, King a avut o abordare directă, fără confruntare. Reputația sa de a pune întrebări ușoare și deschise l-a făcut atractiv pentru figuri importante care doreau să-și afirme poziția, evitând în același timp să fie contestați pe subiecte controversate. King a spus că atunci când își intervievează invitații, el nu le-a citit cărțile în avans, astfel încât să nu știe mai mult decât publicul său.

Larry King și Hillary Clinton, pe atunci prima doamnă a SUA (1993) Sursă foto Wikipedia

Prințul Philip, ducele de Edinburgh și soțul Reginei Marii Britanii Elisabeta a II-a, a murit pe 9 aprilie la vârsta de 99 de ani. Născut în familia regală a Greciei, el s-a căsătorit cu Elisabeta în 1947 și a dus o viață lungă în slujba coroanei.

După ce a fost educat în Franța, Germania și Regatul Unit, în 1939, la vârsta de 18 ani, Filip a intrat în Marina Regală britanică. Din iulie 1939, a început să corespondeze cu prințesa Elisabeta, care avea 13 ani, și pe care o întâlnise pentru prima dată în 1934. După război, regele George al VI-lea i-a acordat lui Filip permisiunea să se căsătorească cu Elisabeta. Înainte de anunțul oficial al logodnei lor în iulie 1947, el și-a abandonat titlurile grecești și daneze, a devenit un supus britanic naturalizat și a adoptat numele de familie al bunicilor materni, Mountbatten.

A fost patron, președinte sau membru a peste 780 de organizații și președinte al „The Duke of Edinburgh’s Award”, un program de auto-perfecționare pentru tineri cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani. S-a retras din funcțiile sale regale la 2 august 2017, la 96 de ani, după ce a încheiat 22.219 misiuni solo din 1952. A fost cel mai în vârstă membru de sex masculin din istoria familiei regale britanice. Era cunoscut pentru remarcile sale ironice și considerat „a very quick wit”.

Actorul Christopher Plummer, cunoscut pentru rolul căpitanului Von Trapp și „Sunetul Muzicii”, unde a jucat alături de Julie Andrews, a murit pe 5 februarie 2021. A avut o carieră de peste 7 decenii în lumea filmului.

În 2010, Plummer a primit în sfârşit o nominalizare la Oscar pentru rolul lui Tolstoi în filmul „The Last Station” (2009). Primul său Oscar l-a obţinut anul următor, în 2011, cu „Beginners”, unde a jucat rolul unui pensionar devenit homosexual după moartea soţiei sale, fiind astfel, la 82 de ani, cel mai în vârstă actor care a câştigat un Oscar.

Între filmele sale se mai numără: “Waterloo” (1970), “The Silent Partener (1978), “Murder by Decree” (1979), “Highpoint” (1984), “Star Trek VI: The Undiscovered Country” (1991), “Malcolm X” (1992), “The Insider” (1992), “Dracula 2000” (2000), “A Beautiful Mind” (2001), “The Girl with the Dragon Tattoo” (2011), “Muhammad Ali’s Greatest Fight” (2013), “The Forger” (2014), “Hector and the Search for Happiness” (2014), “Elsa & Fred” (2014), “Danny Collins” (2015), “Remember” (2015), “The Man Who Invented Christmas” (2017), “All the Money in the World” (2017), “Cliffs of Freedom” (2018), “The Last Full Measure” (2018) şi “Boundaries” (2018), informează Agerpres.

Colin Powell, fost secretar american de stat și prima persoană de culoare care a deținut această funcție, a murit și el în acest an, la 84 de ani. Șef al Statului Major în timpul administrației lui George Bush, el a condus armata americană în timpul Războiului din Golf (Kuweit și Irak, 1991). A fost distins cu cele mai înalte distincții militare americane: Legion of Merit, Bronze Star, Air Medal, Purple Heart, Ronald Reagan Freedom Award.

Sursă foto: Wikipedia

În calitate de strateg militar, Powell a susținut o abordare a conflictelor militare care maximizează potențialul de succes și minimizează victimele. O componentă a acestei abordări este folosirea forței copleșitoare, pe care a aplicat-o la Operațiunea Furtuna în Deșert în 1991. Abordarea sa a fost numită Doctrina Powell.

Scriitoarea şi jurnalista americană Joan Didion a murit, în decembrie, la vârsta de 87 de ani. Scriitoarea suferea de Parkinson. S-a remarcat ca scriitoare la sfârşitul anilor 1960 în calitate de practicantă a „noului jurnalism”, care permitea scriitorilor să adopte o perspectivă narativă mult mai personală.

Colecţia ei de eseuri din 1969 „Slouching Toward Bethlehem”, un titlu împrumutat de la poetul William Butler Yeats, a analizat cultura socială din statul ei natal, California. Volumul oferă cititorilor o imagine lipsită de simpatie asupra culturii hippie emergente din San Francisco, iar criticii literari de la The New York Times au spus că este „unul dintre cele bune texte de revistă publicate de cineva în această ţară în ultimii ani”.

Tragediile din viaţa personală au contribuit la relansarea carierei sale literare în anii 2000, când Joan Didion a scris despre moartea soţului ei, scriitorul John Gregory Dunne, în volumul „The Year of Magical Thinking”, recompensat cu premiul National Book Award, şi despre decesul fiicei lor, Quintana Roo Runne, în cartea „Blue Nights”.

Sursă foto: Captură video

Textele scrise de Joan Didion erau pătrunzătoare, cu accente de confesiune şi marcate de o uşoară doză de plictiseală şi scepticism. Criticii literari de la Los Angeles Times au apreciat-o şi au considerat-o „un stilist fără de pereche”, cu „perspective pătrunzătoare şi o stăpânire rafinată a limbii engleze”, potrivit Agerpres.

Actrița Helen McCrory, cunoscută pentru rolul Narcissei Malfoy din filmele „Harry Potter” și „Peaky Blinders”, a murit de cancer pe 16 aprilie, la 52 de ani.

Soțul ei, actorul Damian Lewis, a scris pe Twitter un mesaj emoționant:

„Îmi pare rău să anunţ că, după o luptă eroică cu cancerul, femeia frumoasă şi puternică care era Helen McCrory a murit liniştită acasă, înconjurată de un val de dragoste din partea prietenilor şi a familiei sale. A murit aşa cum a trăit. Fără frica. Doamne, am iubit-o şi ştim cât de norocoşi suntem că am avut-o în viaţa noastră. Se aprindea atât de puternic. Du-te acum, micuţă, în aer şi îţi mulţumesc”.

Actorul George Segal, care a fost nominalizat la Oscar pentru „Who’s Afraid of Virginia Woolf?”, a murit pe 23 martie, la 87 de ani, din cauza complicațiilor de la o operație de bypass. De-a lungul carierei, Segal a jucat alături de Barbra Streisand și Jane Fonda.

„Familia este devastată să vă anunțe că, în această dimineață (marți), George Segal a murit în urma unor complicații cauzate de o operație de bypass”, a anunțat soția actorului, Sonia Segal.

Segal s-a născut în Long Island, New York și a jucat în filme celebre, precum „Who’s Afraid of Virginia Woolf?” în 1966, pentru care a primit o nominalizare la premiul Oscar și „A Touch of Class” în 1973.

Actorul Willie Garson, cunoscut mai ales datorită rolului lui Stanford Blatch din „Sex and the City”, a murit de cancer, la vârsta de 57 de ani. Garson a revenit în rol şi în filmele inspirate de serial, „Sex and the City” şi „Sex and the City 2”, şi a filmat recent pentru noul capitol al serialului, „And Just Like That”.

Producătorul Michael Patrick King a spus: „Familia «Sex and the City» a pierdut unul de-a ei. Minunatul nostru Willie Garson. Spiritul şi devotamentul lui pentru munca sa au fost prezente în fiecare zi de filmare pentru «And Just Like That». A fost acolo, dând totul, chiar şi când era bolnav. În acest moment trist, întunecat, suntem consolaţi de amintirea bucuriei şi luminii lui”.

Actorul James Michael Tyler a decedat în acest an, la vârsta de 59 de ani, de cancer la prostată. Tyler este binecunoscut pentru rolul Gunther, un angajat al cafenelei Central Perk, îndrăgostit de Rachel, interpretată de Jennifer Aniston, în serialul popular al NBC. Anul acesta, el a avut o apariţie prin videoconferinţă la HBO Max în specialul „Friends: The Reunion”. În afară de „Friends”, Tyler a mai apărut în seriale precum „Sabrina the Teenage Witch”, „Scrubs” şi „Modern Music”.

Rapperul DMX, cunoscut pentru muzica sa din 1990, a murit la 50 de ani, în urma unui infarct, provocat de o supradoză se pare. În 1999, a lansat cel mai bine vândut album al său …And Then There Was X, care includea hit-ul „Party Up (Up in Here)”. A apărut în mai multe filme cum ar fi: Belly, Romeo Must Die, Exit Wounds, Cradle 2 the Grave și Last Hour. În 2006, el a jucat în serialul Reality TV DMX: Soul of a Man, care a fost difuzat în principal, pe rețeaua de televiziune prin cablu BET.

În anul 2003, DMX a publicat o carte de memorii intitulată, E.A.R.L.: The Autobiography of DMX.[8] Pe 2 aprilie 2021, în jurul orelor 11 a fost dus de urgență la spital, după ce suferise un atac de cord cauzat de o supradoză. Pe 9 aprilie, rapperul a decedat, la vârsta de 50 de ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se prefac angajați bancari