Cepoi a obținut 101.000 lei din training în patru proiecte și drepturi de proprietate intelectuală

Cepoi a obținut 101.000 lei din training în patru proiecte și drepturi de proprietate intelectuală
Publicat: 25/09/2012, 11:35
Actualizat: 04/03/2013, 13:08

Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, acuzat de ANI de conflict de interese, a notat în declarația de avere din iunie 2012 venituri de 101.270 de lei încasate din drepturi de proprietate intelectuală și training în patru proiecte, iar soția acestuia a primit ca asistent în proiect 29.820 de lei.

Potrivit declarației de interese din iunie 2012, Vasile Cepoi a avut, în perioada 1 noiembrie 2011 – 30 aprilie 2012, o convenție civilă cu Fundația Amfiteatru București.

Soția lui Vasile Cepoi, Fănița, are un contract pe perioadă determinată la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, acesta expirând în 1 decembrie 2012, a mai notat ministrul Sănătății în declarația de interese.

Vasile Cepoi este președintele Asociației pentru Asigurarea Calității Serviciilor Medicale și vicepreședintele Fundației de Cercetare Clinică și Experimentală Cardio-Vasculară, conform documentului citat.

Ca director executiv la Direcția de Sănătate Publică Iași, funcție deținută până la numirea sa ca secretar de stat în Ministerul Sănătății, în ianuarie 2012, Vasile Cepoi a încasat în anul fiscal anterior 33.840 de lei, iar din activitatea didactică la Universitatea Apollonia din Iași a obținut 15.636 de lei. Soția acestuia a câștigat 45.245 de lei ca director adjunct al Liceului Sportiv din Iași, potrivit declarației sale de avere din iunie 2012.

Cepoi a mai încasat 101.270 de lei din drepturi de proprietate intelectuală, respectiv din cursurile susținute în patru proiecte, iar soția acestuia a obținut ca asistent într-un proiect aproape 30.000 de lei.

Vasile Cepoi are un teren intravilan de 453 de metri pătrați și o casă de 70 de metri pătrați în Botoșani, un apartament în Iași, în suprafață de 100 de metri pătrați, cumpărat în 2000 și două terenuri agricole, de 2.200 de metri pătrați, achiziționate în 2003.

Cepoi deține un autoturism Citroen din 2006, are în conturi peste 110.000 de lei și 600 de euro, dar trebuie să restituie până în 2016 un credit de 20.000 de euro, luat în 2006, potrivit declarației sale de avere.

În luna mai a acestui an, Vasile Cepoi a fost nominalizat pentru Ministerul Sănătății în Cabinetul Ponta, la patru luni după numirea sa ca secretar de stat al aceluiași minister, dar în Guvernul Boc.

În 2001, Vasile Cepoi a devenit șeful Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate din Iași, în urma unui concurs, iar în anul 2003 a fost numit secretar de stat în Ministerul Sănătății, în guvernul condus de Adrian Năstase. În februarie 2004, el a fost destituit din Ministerul Sănătății, în urma unui conflict cu premierul de atunci Adrian Năstase.

Medicul ieșean Vasile Cepoi a fost numit director general al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în anul 2005, fiind apoi desemnat secretar de stat în Ministerul Sănătății, având sprijinul PDL Iași.

În anul 2008, Cepoi a revenit la Iași, ocupând funcția de director de cercetare în cadrul Spitalului Parhon, iar un an mai târziu a fost numit șef al Direcției de Sănătate Publică din Iași.

La începutul anului 2012, pe fondul scandalului legat de SMURD și de Raed Arafat, Vasile Cepoi a fost desemnat secretar de stat în Ministerul Sănătății în guvernul condus de Emil Boc. Numirea a fost făcută prin modificarea organigramei ministerului, înființându-se un al treilea post de secretar de stat, special pentru Cepoi.

Vasile Cepoi declara atunci că nu există „nicio spaimă” în cazul implicării privaților în sistemul de urgență, pentru că nu este vorba de privatizarea acestuia.

Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, este acuzat de Agenția Națională de Integritate de conflict de interese, infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Comunității Europene, precum și infracțiuni asimilate celor de corupție, în calitate de fost director al Direcției de Sănătate Publică Iași.

Potrivit ANI, în calitate de director al Direcției de Sănătate Publică Iași, Vasile Cepoi a participat la luarea unei decizii prin semnarea unui acord de parteneriat, angajând instituția pe care o conducea la acea dată ca partener în Proiectul „Calitate și performanță în sistemul sănătății publice din România”, derulat în baza Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Ulterior, Vasile Cepoi, împreună cu soția sa, au fost angajați în cadrul proiectului și au obținut venituri de natură salarială de la beneficiarul Fundația Amfiteatru și de la partenerii Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, respectiv S.C. Info Educația S.R.L, a precizat ANI.

Parteneri în cadrul proiectului au fost Fundația Amfiteatru, ca beneficiar, alături de Direcția de Sănătate Publică Iași, Colegiul Medicilor din România, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași și S.C. Info Educația S.R.L.

ANI susține că beneficiul patrimonial obținut de Vasile Cepoi, împreună cu soția sa, în cadrul acestui proiect este de 191.726 lei (aprox. 42.440 de euro).

În Proiectul „Calitate și performanță în sistemul sănătății publice din România” – dezvoltat în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), Vasile Cepoi a deținut următoarele calități: manager de proiect (numit în funcție la data de 01.09.2010 și înlocuit din funcție la 26.10.2010); director de proiect pentru activitățile editoriale și de cercetare (în perioada 01.12.2010 – 05.12.2011); trainer audit calitate (în perioada 01.05.2011 – 31.08.2011 și 01.10.2011 – 31.03.2012).

ANI a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila săvârșire de către ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, a infracțiunii de conflict de interese, a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunității Europene, precum și a celor asimilate infracțiunilor de corupție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O femeie a câștigat 1 milion de dolari la loterie de două ori în 10...