Cepoi: Neasigurații și evazioniștii fiscali vor fi tratați numai în urgență, apoi DOAR DACĂ PLĂTESC

Cepoi: Neasigurații și evazioniștii fiscali vor fi tratați numai în urgență, apoi DOAR DACĂ PLĂTESC
Publicat: 02/08/2012, 16:56
Actualizat: 10/02/2014, 21:39

Neasigurații și evazioniștii vor fi puși la plată prin noua lege a sănătății, întrucât vor primi îngrijiri medicale numai dacă ajung la spital în urgență, în rest urmând să scoată din buzunar banii aferenți tratamentelor, a anunțat, joi, ministrul Sănătății, Vasile Cepoi.

„Nu știu dacă oamenii ar fi de acord să plătească pentru evazioniști. Noi, prin noua lege a sănătății, nu avem persoane neasigurate. Dar există două categorii de persoane care ar putea avea probleme și care nu ar putea fi tratate decât în urgență. Este vorba despre persoanele protejate social și care nu au depus actele pentru obținerea acestui statut și evazioniștii fiscali”, a explicat Cepoi.

Potrivit ministrului, există persoane cu venituri importante care nu plătesc contribuția la sănătate. „De evazioniști se ocupă fiscul. Noi îi punem la plată”, a subliniat Vasile Cepoi.

Managerii spitalelor sunt de acord ca neasigurații și evazioniștii să fie puși la plată prin noua lege a sănătății.

„Este o decizie înțeleptă. Așa se întâmplă în toată lumea. Dacă pacienții au nevoie de asistență medicală cronică și nu au asigurare medicală, să plătescă. La spital, se rezolvă doar urgența”, a declarat managerul Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban.

La rândul ei, prof. dr. Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice din Capitală, spune că guvernul, oricare ar fi el, trebuie să aibă curajul să oblige populația la plata contribuției la sănătate. „Guvernul să aibă curajul să oblige toată populația să plătească asigurările de sănătate. Atâta timp cât nu se va face acest pas – sigur, anitipopulist -, nu se va rezolva nimic. Efectele care par nepopulare vor avea efecte benefice asupra populației”, a mai spus Pop.

Potrivit managerului de la Spitalul de Oftalmologie, dacă fiecare om ar plăti pe lună, în medie, 10 lei, s-ar aduna 40 de milioane de euro pe lună, ceea ce ar însemna un milion de euro pe lună pentru fiecare județ. Numai cu zece lei de om”, a mai spus managerul Monica Pop.

Tot Monica Pop a subliniat că „nu există țară în care copiii și oamenii în vârstă să nu plătească asigurări, ei fiind cei mai mari consumatori de servicii de sănătate”. „Să plătească toată lumea, cel puțin 10 lei plus. Dar nu am avut niciun guvern care să aibă curaj. Post spune că minimum 30 la sută dintre cei care ajung în spitalul nostru nu sunt asigurați, dar suntem spital de urgență și trebuie să-i tratăm Nu este corect să nu plătească asigurări. Unii dintre cei mai bogați și cu afaceri nu plătesc asigurări de sănătate”, a conchis Monica Pop.

Proiectul Legii sănătății cuprinde două tipuri de pachete de servicii, respectiv pachetul de bază și cel de servicii sociale, alte două propuneri fiind la nivel de discuții, explica ministrul Sănătății, la începutul lunii iulie, la conferința Mediafax Talks About Health Reform.

„Avem pachetul de bază, care este pentru toate persoanele asigurate. Pachetul de servicii sociale care ar trebui să acopere pentru persoanele vulnerabile. (…) Deci avem două pachete de bază. Aceasta este propunerea. Restul se referă la situații particulare care trebuie discutate cu Ministerul Muncii și Ministerul de Finanțe. (…) Alte două propuneri sunt la nivel de discuție. Un pachet special de servicii care presupune costuri foarte mari în cheltuieli și un număr redus de persoane, pentru care se propune constituirea unui fond special. Este deocamdată discutat, prezintă dificultăți de punere în practică”, a spus ministrul.

Vasile Cepoi a explicat atunci că pachetul minim de servicii se referă la persoanele care vin în urgență. Astfel, persoanele care ajung în urgență vor fi tratate chiar dacă nu sunt asigurate, însă dacă se va stabili că acestea muncesc la negru și nu s-au asigurat din rea-voință, vor trebui recuperate costurile.

Demnitarul a mai spus că a analizat structura pachetului de servicii de sănătate și a constatat că există servicii care costă mai mult sau foarte mult și care se dau la un număr redus de persoane, dar că sunt și foarte multe medicamente al căror cost decontat este mai mic de zece lei pe lună, având însă costuri lunare în valoare de 1,7 miliarde de lei.

„O persoană care primește o compensare de zece lei la o rețetă, nu știu cât sprijin simte, dar cheltuirea a 1,7 miliarde se resimte puternic și avem liste de așteptare la cancer, diabet. Deci, ce facem? Dăm câte un kil să ajungă la toată lumea sau ne hotărâm că asigurăm riscul major? Trebuie să ne hotărâm pentru că e sigur că nu putem acoperi și cele ieftine și cele scumpe. Trebuie să fie decizia noastră”, a mai spus demnitarul.

Ministrul a făcut referire și la persoanele în vârstă sau la cele cu venituri extrem de mici, explicând că pentru ele s-a propus un pachet social de servici de sănătate sau creșterea contribuției la sănătate, precizând că România are cea mai mică contribuție la sănătate ca pondere din Europa.

„Avem cel mai mic PIB și cel mai mic buget și dacă toate sunt mici nu avem cum să avem performanță. Cineva mi-a zis ca nu am curaj să-mi asum răspunderea. Decizia că susținem pachetul sau creștem contribuțiile nu pot aparține ministrului, ci Guvernului. Dificultatea de a lua o decizie este extrem de mare. Eu trebuie să prezint toate variantele cu avantaje și dezavantaje”, a mai spus Vasile Cepoi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
A murit zeul rock and roll. Lumea e în lacrimi: A fost un pionier
Antena 1, lider de audiență cu Chefi la cuțite. S-au folosit două amulete
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern