Cepoi: Noua Lege a sănătății va fi prezentată Guvernului în prima ședință imediat după alegeri

Cepoi: Noua Lege a sănătății va fi prezentată Guvernului în prima ședință imediat după alegeri
Publicat: 03/12/2012, 16:28
Actualizat: 10/05/2019, 00:56

Noua Lege a sănătății va fi prezentată Guvernului în prima ședință imediat după alegeri, respectiv în 12 decembrie, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX Vasile Cepoi, consilier de stat al premierului, după inaugurarea Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Floreasca.

„Am vorbit cu premierul și pe 12 decembrie, în prima ședință de Guvern, imediat după alegeri, vom prezenta Legea sănătății. Față de proiectul de lege supus dezbaterii publice, pe site-ul Ministrului Sănătății nu sunt modificări majore, ci doar de ordin tehnic, pentru că actul a fost scris de grupuri diferite și acum se armonizează informațiile”, a spus Vasile Cepoi.

Potrivit fostului ministru al Sănătății, „sistemul mutualist” în asigurările de sănătate rămâne obligatoriu.

„Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) se transformă în ceva similar cu Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), adică reglementează și supraveghează sistemul asigurărilor obligatorii, iar ceilalți, asigurările facultative. Discuția este ca fiecare societate de asigurări să aibă între 700.000 și 1.000.000 de asigurați, dar se fac simulări să se vadă ce ar însemna lucrul acesta”, a mai spus consilierul de stat al premierului.

Vasile Cepoi a precizat că dacă fiecare societate va fi obligată să aibă între 700.000 și un milion de asigurați, înseamnă că, în final, vor fi în jur de 20 de societăți mutuale, mai puțin de jumătate din numărul total al caselor de asigurări de sănătate.

„Primul pas pentru implementarea Legii sănătății vizează reorganizarea CNAS. Orice organizație sau sindicat, sau casă județeană de asigurări de sănătate, sau cea a Capitalei se poate trasforma într-o societate mutuală dacă adună un număr suficient de asigurați, cât prevede legea, respectiv între 700.000 și 1.000.000”, a adăugat Cepoi.

În legătură cu pachetul social de servicii, Vasile Cepoi a spus că acesta va fi ca „o asigurare facultativă susținută de către stat pentru categoriile defavorizate”, plafonul până la care oamenii vor fi incluși în categoria aceasta fiind stabilit de către Ministerul Muncii.

„Pachetul de bază este al asigurărilor, iar pachetul social este ca o asigurare facultativă susținută de stat, pentru categoriile defavorizate. Adică acele servicii medicale care nu costă mult, dar care presupun un risc medical crescut dacă nu se intervine, cum ar fi, de exemplu, un ulcer, care netratat duce la hemoragie digestivă și ne costă mai mult”, a precizat Cepoi.

„Altfel spus, va fi un pachet de bază susținut din fondul de asigurări, unul social pentru persoane din categoria defavorizați. Aici este vorba despre servicii care nu fac parte din pachetul de bază, dar cu risc crescut, și pe care persoana respectivă nu și le poate asigura, Dacă nu vor fi efectuate aceste servicii pentru cei defavorizați, statul va plăti mai mult, din cauza complicațiilor care pot apărea. O altă categorie de asigurări este a asigurărilor facultative, pentru care va fi un pachet de servicii suplimentar sau complementar”, a adăugat Cepoi.

El a mai spus că, teoretic, nici acum nu există români neasigurați.

„Definiția asiguratului este că ai drept de reședință în România. Dacă sunt asigurat, sunt obligat să plătesc, dacă nu plătesc, nu beneficiez de pachetul de asigurări de servicii, dar obligația de plată rămâne în continuare”, a explicat consilierul de stat al premierului.

Vasile Cepoi a mai spus că în noua lege a fost păstrat, conform proiectului Ministerului Sănătății, faptul că spitale se pot autoguverna.

„La spitale rămâne principiul pe care l-am enunțat de mai multe ori, respectiv autoguvernarea. Pe acest subiect avem dispute cu Ministerul Finanțelor. Ei veneau cu argumente europene, dar pe care le-au înțeles diferit de ceea ce spuneau actele în fapt. De aceea vom avea discuții din nou pe acest subiect. Să se aplice principiul autoguvenării înseamnă să existe o autonomie mai mare decât acum, să le dăm posibilitatea managerilor să plătescă medicii în funcție de performanță, după modelul francez”, a conchis Vasile Cepoi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Florin Piersic a prevestit ceea ce urma să i se întâmple: „Nu cred că o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A devenit strict interzis, chiar DE ASTĂZI, 10 MAI. Regula care se aplică pe stradă,...
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii