Cercetătoare româncă selectată pentru un grant de cercetare de către Consiliul European de Cercetare

Cercetătoare româncă selectată pentru un grant de cercetare de către Consiliul European de Cercetare
Publicat: 12/03/2015, 19:31
Actualizat: 25/03/2019, 22:51

Aproape patru sute de noi granturi de cercetare sunt acordate de Comisia Europeană pentru oameni de știință, România fiind în premieră gazda unui astfel de proiect care va fi derulat de o cercetătoare româncă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanții Comisiei Europene au anunțat, joi, în cadrul unui briefing de presă, că vor fi acordate prin Consiliul European de Cercetare 372 de granturi de cercetare unor oameni de știință din Europa, valoarea fiecărui grant fiind de până la 2,75 milioane de euro.

Potrivit sursei citate, granturile fac parte din schema de finanțare a Consiliului European de Cercetare și permit cercetătorilor care sunt selectați să folosească aceste finanțări pentru a-și consolida echipele de cercetare, astfel încât să facă progrese în cercetarea unor domenii precum autismul, dislexia sau rolul gravitației în univers.

Finanțările sunt acordate în cadrul concursului „Consolidator Grant Competition”, derulat prin programul de cercetare și inovare „UE Orizont 2020” și vor fi acordate unor cercetători care au 38 de naționalități diferite, printre care în premieră și un cercetător român.

Comisarul pentru Cercetare, Știință și Inovație, Carlos Moedas, a declarat că fiecare dintre proiectele selectate ajută la transformarea Europei în „laboratorul lumii”.

„Cu fiecare proiect de acest calibru facem Europa laboratorul lumii Cercetătorii noștri extraordinari și creativi beneficiază de finanțare de la UE și, la rândul său, Europa beneficiază în fiecare zi de investiția în cunoaștere și oameni”, a spus comisarul european.

Potrivit reprezentanților Comisiei Europene, țările cu cei mai mulți cercetători selectați sunt Germania (69 de granturi), Franța (44), Marea Britanie (37), Spania (33), Italia (29), Olanda (21) și Belgia (16).

Printre beneficiari există, de asemenea, peste 30 de cercetători din țări precum Australia, Canada, China, India, Japonia, Noua Zeelandă, Peru, Rusia și Statele Unite ale Americii.

Toți beneficiarii vor desfășura activități de cercetare în instituțiile gazdă în 24 de țări europene, iar unsprezece dintre ele găzduiesc cinci beneficiari sau mai mult.

România, Croația, Estonia, Islanda și Luxemburg și România vor găzdui fiecare, în premieră, câte un astfel de proiect, au mai anunțat oficialii Comisiei Europene.

Potrivit listei cercetătorilor selectați date publicității de Comisia Europeană, printre cei 372 de beneficiari de granturi de cercetare se află și Constanța-Vintilă Ghițulescu, care va dezvolta o temă în domeniul științelor sociale și umaniste intitulată „Luxul, moda și statutul social în epoca modernă timpurie din Europa de Sud-Est”. Cercetarea va fi derulată împreună cu New Europe College Institute of Advanced Study din București și Fundația Noua Europă.

Institutul care va găzdui această cercetare este un institut românesc independent, pentru studii avansate în științele umaniste și sociale, fiind înființat în anul 1994 de către Andrei Pleșu.

Constanța Vintilă Ghițulescu este cercetător român, doctor în istorie și civilizație la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales Paris.

Valoarea totală a granturilor acordate pentru cei 372 de cercetători selectați în ultimul concurs „Consolidator Grant Competition” este de 713 milioane de euro.

Consiliul European de Cercetare a fost înființat în anul 2007, iar în perioada 2007 -2013 a dispus de un buget total de 7,5 miliarde de euro.

Dan Lungu, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Cine este principalul suspect în cazul morţii copilei de opt ani din Botoşani. Bărbatul a...
Maria, fetiţa de 8 ani dispărută într-o localitate din judeţul Botoşani a fost găsită decedată,...
Cum arată apartamentul lui Ion Țiriac, cât 10 terenuri de tenis, cu un pat de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
A fost găsită o planetă ca Pământul ÎN OGLINDĂ! Ar exista VIAȚĂ AICI
Este obligatoriu în TOATĂ ROMÂNIA. Trebuie să plătiți la stat. Termenul final e 27 MAI
Mâna Maicii Domnului, o plantă-minune. Suferințele de care te scapă
Cum sună live vocea Cleopatrei Stratan la vârsta de 21 de ani, cu piesa Ghiță....
Cine a ucis-o pe Maria, fetița de 8 ani din Botoșani? Unchiul fetei, în vârstă...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Ce se întâmplă atunci când oglinzile sunt îndreptate unele spre altele?
×