Cercetătoare româncă selectată pentru un grant de cercetare de către Consiliul European de Cercetare

Cercetătoare româncă selectată pentru un grant de cercetare de către Consiliul European de Cercetare
Publicat: 12/03/2015, 19:31
Actualizat: 25/03/2019, 22:51

Aproape patru sute de noi granturi de cercetare sunt acordate de Comisia Europeană pentru oameni de știință, România fiind în premieră gazda unui astfel de proiect care va fi derulat de o cercetătoare româncă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanții Comisiei Europene au anunțat, joi, în cadrul unui briefing de presă, că vor fi acordate prin Consiliul European de Cercetare 372 de granturi de cercetare unor oameni de știință din Europa, valoarea fiecărui grant fiind de până la 2,75 milioane de euro.

Potrivit sursei citate, granturile fac parte din schema de finanțare a Consiliului European de Cercetare și permit cercetătorilor care sunt selectați să folosească aceste finanțări pentru a-și consolida echipele de cercetare, astfel încât să facă progrese în cercetarea unor domenii precum autismul, dislexia sau rolul gravitației în univers.

Finanțările sunt acordate în cadrul concursului „Consolidator Grant Competition”, derulat prin programul de cercetare și inovare „UE Orizont 2020” și vor fi acordate unor cercetători care au 38 de naționalități diferite, printre care în premieră și un cercetător român.

Comisarul pentru Cercetare, Știință și Inovație, Carlos Moedas, a declarat că fiecare dintre proiectele selectate ajută la transformarea Europei în „laboratorul lumii”.

„Cu fiecare proiect de acest calibru facem Europa laboratorul lumii Cercetătorii noștri extraordinari și creativi beneficiază de finanțare de la UE și, la rândul său, Europa beneficiază în fiecare zi de investiția în cunoaștere și oameni”, a spus comisarul european.

Potrivit reprezentanților Comisiei Europene, țările cu cei mai mulți cercetători selectați sunt Germania (69 de granturi), Franța (44), Marea Britanie (37), Spania (33), Italia (29), Olanda (21) și Belgia (16).

Printre beneficiari există, de asemenea, peste 30 de cercetători din țări precum Australia, Canada, China, India, Japonia, Noua Zeelandă, Peru, Rusia și Statele Unite ale Americii.

Toți beneficiarii vor desfășura activități de cercetare în instituțiile gazdă în 24 de țări europene, iar unsprezece dintre ele găzduiesc cinci beneficiari sau mai mult.

România, Croația, Estonia, Islanda și Luxemburg și România vor găzdui fiecare, în premieră, câte un astfel de proiect, au mai anunțat oficialii Comisiei Europene.

Potrivit listei cercetătorilor selectați date publicității de Comisia Europeană, printre cei 372 de beneficiari de granturi de cercetare se află și Constanța-Vintilă Ghițulescu, care va dezvolta o temă în domeniul științelor sociale și umaniste intitulată „Luxul, moda și statutul social în epoca modernă timpurie din Europa de Sud-Est”. Cercetarea va fi derulată împreună cu New Europe College Institute of Advanced Study din București și Fundația Noua Europă.

Institutul care va găzdui această cercetare este un institut românesc independent, pentru studii avansate în științele umaniste și sociale, fiind înființat în anul 1994 de către Andrei Pleșu.

Constanța Vintilă Ghițulescu este cercetător român, doctor în istorie și civilizație la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales Paris.

Valoarea totală a granturilor acordate pentru cei 372 de cercetători selectați în ultimul concurs „Consolidator Grant Competition” este de 713 milioane de euro.

Consiliul European de Cercetare a fost înființat în anul 2007, iar în perioada 2007 -2013 a dispus de un buget total de 7,5 miliarde de euro.

Dan Lungu, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”