Cercetător: Meteoritul căzut la Iași, care a provocat o bubuitură pe 9 iulie, avea opt kilograme și 16 centimetri diametru

Cercetător: Meteoritul căzut la Iași, care a provocat o bubuitură pe 9 iulie, avea opt kilograme și 16 centimetri diametru
Publicat: 18/07/2019, 11:14

Profesorul Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizică din Iași a anunțat la două zile după producerea bubuiturii că aceasta a fost provocată, potrivit unor măsurători realizate de un echipament pe care îl are instalat în turnul cu ceas al Palatului Culturii, de căderea unui meteorit.

Cercetătorul dezvăluie, pe pagina lui de Facebook, caracteristicile meteoritului, despre care susține că a explodat la mare altitudine.

„Iată și caracteristicile meteoritului căzut la Iași, pe 9 iulie 2019. Meteoritul a avut minim 8 kg și minim 16 cm în diametru. Puterea exploziei evaluată a fost de minim 800 megawatt (ceva mai mult decât unul dintre reactoare nucleare de la Cernavodă /706 megawatt), însă preț de doar 2 secunde! Explozia este echivaletă cu 1.6 GJ adică 400 kg de exploziv TNT. A explodat la înălțime mare iar potențialele fragmente au ajuns pe Pământ fără să producă efecte însemnate pentru că nu am înregistrat vibrații în sol după cele 5 secunde de impact direct cu sunetul. Cel mai probabil a avut o traiectorie abruptă astfel că la înalțime foarte mare (peste 20 km), în plină zi, lumina produsă prin explozie a fost greu perceptibilă. În plus un corp de așa dimensiuni la distanța de 20 km nu poate fi observat deloc ușor de ochiul uman din cauza puterii de rezoluție limitată (limita este de 10 ori mai mică decât limita de detecție a ochiului uman). Posibil și alte fenomene naturale au concurat la lipsa de vizibilitate.Caracteristicile sunetului (20-120 Hz) arată clar că bubuitura a fost la foarte mare altitudine”, a scris profesorul pe rețeaua de socializare.

El a făcut și o comparație cu meteoritul care a căzut în 2013 în Rusia.

„Comparativ, meteoritul din Rusia, căzut în Chelyabinsk Oblast, 15 februarie 2013: masa 12000 tone, diametru 20 metri, viteza 20km/s, altitudine unde a exploadat 26 km, energia exploziei a fost de 1400000 GJ (400 mii tone TNT) = 30 de bombe Hiroshima”, a mai spus Silviu Gurlui.

Bubuitura din 9 iulie i-a luat prin suprindere pe ieșeni, zgomotul puternic fiind auzit atât în oraș, cât și în comunele din jur.

Ieșenii au reacționat pe rețelele de socializare, au povestit ce au auzit și au încercat să găsească o explicație, dat fiind faptul că autoritățile nu au putut spune ce s-a întâmplat.

Singura lămurire a venit din partea profesorului Silviu Gurlui, care a spus că, potrivit unor măsurători realizate de un echipament pe care îl are instalat în turnul cu ceas al Palatului Culturii, unda de șoc ar fi fost cauzată de căderea unui meteorit.

Un eveniment similar a avut loc la Iași în urmă cu trei ani, pe 1 iunie 2016, aproape de prânz. Nici atunci nu a fost găsită o explicație. Potrivit lui Silviu Gurlui este foarte posibil ca și atunci să fi fost vorba tot despre căderea unui meteorit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...