Cercetători din România au creat un test PCR mai rapid, capabil să indice tulpina virusului și în ce stadiu este boala

Cercetători din România au creat un test PCR mai rapid, capabil să indice tulpina virusului și în ce stadiu este boala
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15/11/2021, 10:51
Actualizat: 15/11/2021, 11:10

Cercetători din Iași au creat un test de depistare a coronavirusului capabil să indice cu ce variantă a virusului este infectat pacientul și în ce stadiu este boala, potrivit stirileprotv.ro. Specialiștii care au lucrat la test spun că are o precizie de 100%. Kit-ul este destinat doar spitalelor și a fost dezvoltat printr-o investiție de 2 milioane de lei de la stat și privat. De asemenea, testul PCR este capabil să ofere rezultatul într-o oră și jumătate, cu 30 de minute mai devreme decât acum.

„Noi avem şi o serie de calibratori și nu arată doar prezența sau lipsa virusului, ci şi cantitatea de virus şi asta ajută foarte mult medicii pentru că pot monitoriza evoluţia stadiului infecţios al pacientului”, a spus Dana Stan, coordonator al echipei de cercetare.

Preţul unui kit cu 50 de teste porneşte de la 300 euro, iar produsul va fi prezentat la cel mai mare târg internaţional medical, din Düsseldorf, Germania.

La proiect au lucrat specialiști de la Institutul de Cercetare pentru Microtehnologie, medici de la Spitalul de Boli Infecţioase şi de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi, dar şi cadre de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, precum şi angajaţii unei companii din domeniul medical.

Până acum, în Europa, Franţa, Germania şi Finlanda au mai dezvoltat astfel de teste.