Cererea de intrare în insolvență a Companiei Rompetrol SA, respinsă de Tribunalul Capitalei

Cererea de intrare în insolvență a Companiei Rompetrol SA, respinsă de Tribunalul Capitalei
Publicat: 09/06/2015, 15:52

Judecătorii de la Tribunalul București au respins, luni, cererea debitorului SC „Rompetrol” SA, prin care a solicitat deschiderea procedurii insolvenței.

Reprezentanții companiei pot formula apel, în termen de șapte zile de la comunicarea hotărârii.

Compania Rompetrol SA a înregistrat, în 28 mai, pe rolul Tribunalului București, o cerere prin care solicită intrarea în insolvență.

„La sfârșitul anului trecut, societatea a fost obligată, în solidar cu alte persoane fizice, de către Curtea de Apel București la plata sumei de 58,5 milioane USD, la care se adaugă dobânda legală calculată începând cu data de 05.01.2001. Aspectele avute în vedere de Curtea de Apel București privesc fapte săvârșite în perioada 1999 – 2001, cu mult înainte de anul 2007, când KazMunayGas a devenit acționarul majoritar al grupului de societăți din care face parte și Rompetrol SA. După pronunțarea deciziei respective, societatea și-a arătat toată deschiderea în cursul procedurilor legale demarate de autoritățile fiscale pentru identificarea și evaluarea activelor sale, acestea instituind un sechestru asiguratoriu asupra bunurilor sale”, conform unui comunicat de presă al companiei.

Punerea în executare a deciziei instanței, inclusiv a dobânzilor legale, care în opinia autorităților fiscale reprezintă o sumă de trei ori mai mare decât debitul principal, creează un dezechilibru financiar major pentru societate, având efecte imediate în activitățile sale curente – întreruperea operațiunilor de profil, a contractelor în derulare, a investițiilor și implicit asupra angajaților, potrivit companiei.

Rompetrol arăta că investițiile realizate de companie din fondurile proprii în dezvoltarea lucrărilor de explorare din România și achiziția de instalații de foraj necesare extinderii activităților de profil pe plan extern depășesc suma de 50 milioane dolari.

„În același timp au fost inițiate demersurile legale pentru punerea în executare a obligațiilor asumate de către fostul proprietar al Grupului Rompetrol în contextul deciziei Curții de Apel București. Reorganizarea activității Rompetrol SA va permite continuarea serviciilor adiacente activităților de foraj sonde petroliere terestre în Maroc, unde societatea a câștigat un contract în 2014 după ce a fost nevoită să își întrerupă activitățile din Libia pe fondul instabilității politice, și în România, unde are premise de a trece de la faza de explorare la exploatare și producție hidrocarburi. Celelalte activități ale societăților din Grup nu vor fi în niciun fel afectate de această procedura de reorganizare”, preciza compania.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finanțelor, Rompetrol SA avea datorii de 159 de milioane de lei în 2013. De asemenea, a înregistrat o pierdere de 53,2 milioane de lei, veniturile fiind de 66,4 milioane de lei.

Rompetrol SA face parte din KMG International (fostul Rompetrol Grup), deținută de compania națională de petrol și gaze din Kazakhstan – KazMunayGas, iar cea mai importantă companie din grup este Rompetrol Rafinare. În ianuarie 2014, Guvernul a aprobat memorandumul în baza căruia KazMunaiGaz va plăti 200 milioane de dolari din datoria istorică de 688 milioane de dolari, în schimbul unei participații de 26,7% din capitalul companiei Rompetrol Rafinare, care operează rafinăria Petromidia.

KMG International este una din cele mai puternice companii din România și un important jucător în regiunea Mării Negre și Mării Mediterane. Cu activități în fiecare sector din domeniul petrolului și al gazelor, KMG International deține și desfășoară operațiuni în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industriale.

La nivel european, KMG International deține peste 1000 de puncte de distribuție a carburanților în șase țări – România, Republica Moldova, Bulgaria, Franța, Spania și Georgia, care operează sub brandurile Rompetrol și Dyneff. De asemenea, compania desfășoară operațiuni de trading cu produse petroliere în regiunea Mării Negre și a Mării Mediterane, prin intermediul companiilor sale localizate în Franta, Spania și Elvetia (Dyneff si KMG Trading).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”