Cererea hackerului „Guccifer” de contopire a pedepelor din SUA și România, respinsă de Tribunalul Arad

Cererea hackerului „Guccifer de contopire a pedepelor din SUA și România, respinsă de Tribunalul Arad
Publicat: 04/04/2017, 16:08
Actualizat: 27/03/2019, 06:35

Judecătoarea de caz a a respins, marți, toate cererile formulate de arădeanul Marcel Lazăr Lehel, care a acționat cu numele „Guccifer”, prin care acesta solicita ca perioada petrecută în închisoare în Statele Unite ale Americii (SUA), în 2016, să-i fie dedusă din pedeapsa pe care o are de executat, iar pedepsele aplicate în SUA și România să fie contopite, magistratul respingând și cererea de a-i recunoaște în România pedeapsa aplicată de un magistrat din Alexandria, Virgina, Statele Unite ale Americii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată în termen de trei zile de la comunicare.

Marcel Lazăr Lehel a apărut, marți, în fața Tribunalului Arad, în procesul în care cere deducerea perioadei cuprinse între lunile martie și octombrie din 2016, când a fost extrădat în SUA pentru ancheta în care era acuzat că a spart conturile de e-mail ale mai multor oficiali americani.

Lehel a cerut și contopirea pedepsei de 4 ani și 4 luni de închisoare pronunțată de către un judecător din Alexandria, Virginia, SUA, cu pedeapsa de 7 ani pronunță de către Tribunalul București, într-un alt caz în care așa-numitul „Guccifer” a fost condamnat pentru că a spart conturile de e-mail ale mai multor persoane publice din România.

Judecătoarea de caz de la Tribunalul Arad a decis să respingă solicitarea care privea modificarea pedepsei prin deducerea perioadei petrecută în SUA și să respingă și cererea de recunoaștere a sentinței pronunțată de magistratul din Alexandria, Virginia, Statele Unite ale Americii. Pentru că sentința de condamnare din SUA nu a fost recunoscută de către o instanță din România, a fost respinsă, implicit, și cererea de contopire a pedepselor din SUA și România.

În aceste condiții, Marcel Lazăr Lehel are de executat 11 ani și 4 luni de închisoare, iar perioada în care a fost în custodie este considerată suspendarea executării pedepsei și nu i se deduce din pedeapsele primite.

Marcel Lazăr Lehel este obligat, potrivit deciziei date de Tribunalul Arad, să plătească și suma de 400 lei, reprezentând cheltuieli de judecată.

„În baza art. 585 Cod procedură penală respinge cererea precizată și formulată de petentul-condamnat (…) privind modificarea pedepsei aplicate prin sentința penală nr. (…) a Tribunalului București, Secția I Penală, definitivă prin nerecurare la data de (…). În tem. art. 130 și urm. din Legea nr. 302/2004 respinge cererea de recunoaștere a sentinței penale nr. (…) a Tribunalului Districtual Statele Unite- Districtul de Est Virginia- Divizia Alexandria pronunțată împotriva petentului (…)”, se arată într-un comunicat de presă al Tribunalului Arad.

Marcel Lazăr Lehel se află, în prezent, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranță Arad.

„Guccifer” a fost adus sub escortă, în octombrie 2016, din SUA în România.

Hackerul român a fost cel care a dezvăluit că Hillary Clinton a folosit în interes de serviciu un cont personal de e-mail pe durata mandatului de secretar de Stat și a fost condamnat, pe 1 septembrie, la 52 de luni de închisoare de către un tribunal din statul american Virginia, conform Washington Post. Marcel Lehel Lazăr, cunoscut sub presudonimul de „Guccifer”, a fost extrădat în Statele Unite în anul 2014 și a pledat vinovat în luna mai 2016 la acuzațiile de furt de identitate și acces neautorizat asupra unor computere.

Odată cu folosirea în interes de serviciu a unui cont personal de email pe durata mandatului de secretar de Stat de către, Hillary Clinton a încălcat reglementările federale privind corespondența oficială. Acest lucru a fost dezvăluit pentru prima dată de Macel Lehel Lazăr, condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare de către judecătorul James C. Cacheris din statul Virginia.

Lazăr a recunoscut că a comis atacuri cibernetice asupra aproximativ 100 de americani de-a lungul unei perioade de 14 luni. Atacurile au vizat inclusiv celebrități, directori de afaceri și personaje politice precum Sidney Blumenthal, un consilier cu care Clinton a corespondat folosind contul personal e-mail, confidenți ai fostului președinte George W. Bush și fostul secretar de stat Colin L. Powell. După ce a avut acces la conturile de email ale victimelor și a aplicat diferite tactici inclusiv fraudă, furt de identitate și hărțuire, Lazăr ar fi predat mass-media documentele furate.

În România, hackerul Marcel Lazăr Lehel a fost condamnat, în iunie 2014, la șapte ani de închisoare cu executare, pentru că a spart conturile de e-mail ale lui George Maior, ale Corinei Crețu și ale unor vedere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația