CEZAR după EUROVISION 2013: „România nu mă vrea, dar Europa DA”

CEZAR după EUROVISION 2013: România nu mă vrea, dar Europa DA
Publicat: 19/05/2013, 22:31
Actualizat: 02/07/2013, 09:40

„România nu mă vrea, dar Europa Da”, spune Cezar Ouatu, reprezentantul României în finala EUROVISION 2013. Clasat pe poziția 13 în finala show-ului muzical european, artistul susține că a fost favorit la câștigarea marelui premiu și că „a încurcat” aranjamentele geopolitice. „Am deranjat geopolitic, am încurcat foarte mult calculele de anul acesta”, a declarat Cezar la câteva ore de la aflarea rezultatelor: „Concursul este o loterie geo-politică și cu asta am spus tot”.

Mai mult, artistul, care susține că profesional nu are ce să-și reproșeze, afirmă că show-ul muzical ar trebui să-și schimbe numele – „din Eurovision în Nordvision”.

El a transmis și un mesaj românilor din țară, din care reiese că va avea o carieră internațională. „România nu mă vrea, dar Europa Da”, spune Cezar amintind de miile de mesaje de apreciere primite din Suedia și Norvegia. Acestea se adună celor de susținere venite din media internațională, ori din partea comunității artistice. „La nivel internațional, Cezar a lăsat amprenta foarte bună datorită Eurovisionului, un lucru extraordinar pentru proiectele mele și cariera mea internațională de artist de pop-opera”, afirmă Ouatu, vorbind despre sine la persoana a III-a.

EUROVISION 2013. Șeful delegației României: Cezar are milioane de vizualizări pe Youtube

Că i-a crescut vizibilitatea ca artist o spune și Dan Manoliu, șeful delegației României la Eurovision – „Uitați-vă pe You Tube, sunt artiști de operă care au 10.000 de vizualizări. El (n.r. Cezar) are câteva milioane”, declară acesta pentru gândul.

Mai mult, Manoliu recunoaște că atât piesa cât și concurentul nu s-au bucurat de susținerea românilor, spre deosebire de anii anteriori. „În 2012 ne-am dus cu un hit care avea peste 5 milioane de vizualizări – , Mandinga. Anul ăsta am mers cu un artist și cu o piesă care nu s-au bucurat de susținere, deși a fost o selecție națională, iar publicul a ales câștigătorul. Trebuie să recunosc că piesa asta, și Cezar, s-au luptat ca un soldat în tranșee”.

Șeful delegației României la EUROVISION 2013 răspunde astfel celor care au criticat prestația României la concursul muzical european de la Malmo, Suedia. Dan Manoliu spune că ținuta purtată de reprezentantul României, Cezar Ouatu, semnată Doina Levinta, precum și show-ul cu care acesta s-a prezentat la Eurovision, au fost apreciate la scenă deschisă de către designerul Jean Paul Gaultier.

„Înainte de finală, Cezar a participat la un show televizat, în direct, difuzat la principalul canal al SVT, televiziunea publică suedeză. Printre invitații emisiunii s-au numărat și Loreen, câștigătoarea Eurovision 2012, și designerul Jean Paul Gaultier”, spune Manoliu. „Gaultier a afirmat public că i-au plăcut costumația și show-ul lui Cezar. Așa că, celor spun că a fost un kitsch atât ținuta cât și întregul show cu care ne-am prezentat, le răspund astfel: Înseamnă că e kitsch Gaultier, că e kitsch Levinta, și atunci și noi suntem tot kitsch”, punctează Dan Manoliu remarcând și situația României: „Suntem una dintre puținele țări, în istoria acestui concurs, care nu a ratat nicio finală”.

Probleme cu liniile de votare în Spania

Deși ar părea abonată la FINALA EUROVOSION, România nu reușește să obțină punctaj maxim de la mulți dintre jurați. Și nici de la diaspora, ori din partea țărilor unde se află comunități numeroase de români, precum Spania ori Italia. „Anul acesta din Italia am primit doar un punct, iar din Spania niciunul. Și nu ni s-aîntâmplat doar nou”, spune Manoliu. „Uitați-vă că aceleași țări nu au acordat nimic nici Moldovei”.

Manoliu spune că în ziua finalei, pe pagina de facebook a televiziunii naționale, mulți români din Spania anunțau că e o problemă cu liniile telefonice și că nu pot vota. „Vom vedea când se vor anunța rezultatele finale dacă din Spania am primit voturi puține și vom face o comparație cu numărul voturilor primite de acolo în cea de-a doua semifinală, în care a concurat Cezar”, mai spune șeful delegației României.

„L-am anunțat și pe șeful juriului Eurovision că s-ar putea să fi fost o problemă cu liniile de votare și mi-a spus că va verifica. Oricum însă, o eventuală contestație pe care delegația noastră ar depune-o, în cazul în care se confirmă că a existat această problemă și că românii din Spania nu ar fi putut să voteze, nu va schimba soarta clasamentului”, crede Dan Manoliu.

Acesta afirmă însă că piesa „It’s My Life”, a lui Cristian Faur a plăcut, dovadă reprezentând-o și punctele obținute din partea Irlandei și a Marii Britanii. „Nu putem vorbi de o promovare specială a cântecului în aceste țări. Am avut o promovare egală, și foarte bună, în toate țările. În Grecia, în Malta, în Marea Britanie. Am avut chiar și cu San Marino, deși de aici nu ne-a venit niciun punct. Mai mult nu am putut”, apreciază Dan Manoliu, punctând sistemul de votare. „Nu e de mirare cum se votează. Noi nu am mai fost șocați. Cezar în schimb – da, atunci când vedea cum se acordă punctele”.

Viața după Eurovision: pe scenă cu Andrea Bocelli și Angela Gheorghiu

Cu trei zile înainte de FINALA EUROVISION 2013, într-un interviu acordat gândul, Cezar Ouatu nu voia să facă pronosticuri referitor la locul pe care l-ar ocupa în finala competiției. „Acolo nu există favoriți. Să nu uităm că Eurovision este un concurs geopolitic și că fiecare axă – Scandinavia și Rusia – are favoriți. Cert e că România va șoca și că cele trei minute în care voi evolua vor exprima ceva – o apariție”, afirma acesta.

Astăzi, la nici 24 de ore de la anunțarea rezultatelor, Ouatu se declară „împlinit”: „Se poate să nu le fi plăcut show-ul, să nu le fi plăcut piesa, dar sigur au rămas cu vocea mea, care este – așa cum mi-a spus Loreen (n.r. câștigătoarea EUROVISION de anul trecut) cu mâna pe inimă – amazing„.

„Cine este câștigător o să vedem după EUROVISION”, a mai spus Ouatu. „Hai să mai așteptăm; o să vedem dacă e un artist și o voce cu adevărat internațională”, a punctat Cezar fără să pronunțe vreun nume.

Într-o intervenție telefonică însă, a precizat însă că o victorie la o astfel de competiție nu echivalează ulterior și cu o carieră internațională. „EUROVISION îți oferă vizibilitate, dar nu și certitudinea unei cariere internaționale”, a punctat Cezar. Recunoaște însă că show-ul muzical reprezintă un nou punct în CV-ul său artistic. „Sunt un artist cu sigiliu românesc. Dacă România nu mă vrea voi fi un artist român internațional”, răspundea el, în gândul, conaționalilor care îi neagă valoarea.

Știe că evoluția lui nu înseamnă doar Malmo. „La întoarcerea din Suedia voi lansa primul meu single, o baladă „de despărțire – Painful love„, semnată Smiley și Șerban Cazan. Apoi va fi concertul lui Andrea Bocelli, din 25 mai, de la București, unde voi interpreta alături de Angela Gheorghiu o piesă specială”.

Cu soprana, Cezar se va reîntâlni și în iunie pe scena moscovită, într-un concert la Stanislavsky Theatre. „E ceva rar pentru că Angela Gheorghiu nu a fost văzută alături de un contratenor”, declara Cezar Ouatu.

LOTO, LOTO 6/49. Numerele extrase la LOTO duminică, 19 mai. Premiul cel mare la LOTO 6/49 nu a fost câștigat

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară