Chirițoiu, despre ridesharing: E nevoie de un cadru adaptat care să prevadă siguranța consumatorului

Redactor:
Laura Albu
Chirițoiu, despre ridesharing: E nevoie de un cadru adaptat care să prevadă siguranța consumatorului
Președintele Consiliului Concurenței Bogdan Chirițoiu a afirmat, miercuri, legat de firmele de ridesharing, că acestea sunt un plus adus economiei prin stimularea domeniului IT, dar indiferent de regulile aplicate, la final trebuie să primeze securitatea consumatorului.

„Este în interesul public să avem o economie deschisă către inovare. Trebuie să permitem acestor acțiuni să se desfășoare în România pentru că sunt benefice pentru consumatorul român”, a declarat Bogdan Chirițoiu.

De asemenea, Președintele Consiliului Concurenței a mai adăugat că permiterea funcționării firmelor de ridesharing pe piața românească ne îmbunătățește imaginea noastră în străinătate întrucât „demonstrăm că susținem dezvoltarea sectorului IT la noi în țară”.

În privința Ordononanței de Urgență împotriva căreia firmele de taximetrie au protestat marți, Chirițoiu a spus că susține „întemeierea unui cadru legal care să fie adaptat acestor noi tehnologii” care să prevadă în continuare „siguranța consumatorului”, de exemplu „atunci când te urci într-o mașină șoferul să nu facă accident, să fii bine tratat, să nu fii expus unor acte de violență. Cam acestea sunt regulile pe care actualele legi ale taximetriei le impun. Trebuie să facem astfel încât și aceste noi forme alternative la taximetrie să funcționeze în condiții de siguranță cel puțin egale cu cele pe care le oferă taximetria.”

În privința avizelor care nu sunt aceleași pentru taximetriști și pentru firmele de ridesharing, Chirițoiu a afirmat că „dacă obiectivul este aceleași, calea de a ajunge la obiectiv nu trebuie să fie aceeași. Aceste servicii îți permit lucruri care nu existau atunci când a fost formulată legea taximetriei. Rezultatul la care ajungem trebuie să fie același dar calea poate fi diferită. Nu trebuie să impun reglementări pentru noile tehnologii care nu sunt necesare. „

Președintele Consiliului Concurenței a mai explicat că cei care lucrează în companiile de ridesharing fac asta „ocazional, câteva ore pe zi, ca să își suplimenteze veniturile, astfel se justifică un regim mai simplificat.” De asemenea a adăugat că tehnologia utilizată de Uber, Bolt și Clever „poate foarte bine să fie utilizată și de companiile de taximetrie” pentru a beneficia de toate avantajele.

„Posibilitatea de a intra în acest business unor oameni care altfel ar sta degeaba acasă. De aceea se numește economie colaborativă, pentru că folosești niște mașini care ar sta degeaba. Acesta este câștigul pentru societate, să permiți acestor oameni să desfășoare și ei o activitate economică furnizând niște servicii de care consumatorii au nevoie”, a mai spus Chirițoiu, despre funcționarea acestor firme.

În cursul zilei de marți a avut loc încă un protest al taximetriștilor în Piața Constituției. Tot marți, firmele de transport F.O.R.T., Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania și compania Clever au dat C.O.T.A.R. în judecată.

foto: Mediafax Foto / Silviu Matei

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Ce avere are, de fapt, Gigi Becali! Bombă: îl concurează pe Ion Țiriac. `Rețineți ce...
Cât costă o vacanță la mare de Paște și 1 Mai în România. Au înnebunit...
CORONAVIRUS 18 aprilie. Situaţia pe judeţe. Doar 5 judeţe au peste 100 de cazuri noi....
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Un cuplu a cumpărat două acţiuni Amazon în 1997. Cât valorează acum
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
Experimentul INUMAN care s-a petrecut la Pitești. Încercarea de DISTRUGERE a personalității umane, o pată...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Care este cel mai lung drum drept din România. O plăcere să conduci aici
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a acestei dimineți în România: A FOST ARESTAT! Este BREAKING NEWS
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×