Cinci persoane reținute de DNA Alba pentru fraude cu fonduri europene, arestate preventiv

Cinci persoane reținute de DNA Alba pentru fraude cu fonduri europene, arestate preventiv
Publicat: 04/03/2015, 07:58

Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, corespondentului MEDAFAX, că instanța a admis, în noaptea de marți spre miercuri, propunerea formulată de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia de arestare preventivă a celor cinci persoane reținute pentru falsuri și înșelăciuni în proiecte europene, începând din 4 martie și până în 2 aprilie.

Muntean a spus că în cazul unei a șasea persoane, pentru care procurorii anticorupție au făcut propunere de arestare preventivă în lipsă, s-a dispus măsura cerută, pe o durată de 30 de zile începând cu data punerii în executare a mandatului.

Potrivit sursei citate, hotărârea Curții de Apel Alba Iulia nu este definitivă și a fost atacată prin contestație de cele cinci persoane arestate, competența de soluționare a contestației revenind Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Cele cinci persoane erau reținute pentru falsuri în derularea unor proiecte europene, înșelăciune sau abuz în serviciu, se arăta într-un comunicat transmis marți, de DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia.

Astfel, Mihail Iordache, administrator al SC Cast SRL, a fost reținut pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, înșelăciune, omisiunea de a furniza, cu știință, datele cerute potrivit legii pentru obținerea de fonduri europene, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept a acestor fonduri.

Simona Mariana Luther, reprezentant legal al SC Passavant Roediger Romania SRL, a fost reținută pentru complicitate la omisiune de a furniza cu știință datele cerute potrivit legii pentru obținerea de fonduri europene, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept a acestor fonduri.

Printre persoanele reținute sunt doi notari publici din Brașov, Georgeta Daniela Beșchia și Valeria Doina Buzea, cele două fiind acuzate de mai multe infracțiuni de abuz în serviciu în formă continuată, complicitate la tentativa de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, și complicitate la înșelăciune.

Cea de-a cincea persoană reținută în acest dosar, Cristina Tudorache, este acuzată de complicitate la tentativa de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la tentativa de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (56 acte materiale), complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (11 acte materiale).

Potrivit sursei citate, procurorii anticorupție au stabilit că infracțiunile au legătură cu derularea unor contracte în cadrul unor proiecte europene implementate de societăți ce au ca acționari administrații locale sau județene din Sibiu și Prahova.

Astfel, conform comunicatului, în 6 aprilie 2011, între Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, în calitate de autoritate contractantă, și SC Apă Canal SA Sibiu, în calitate de beneficiar, a fost încheiat prin Programul Operațional Sectorial de Mediu – POS Mediu 2007-2013 contractul având ca obiect „Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județele Sibiu și Brașov”, în valoare totală de 421.453.177 lei fără TVA, din care 322.483.325,81 lei finanțare nerambursabilă.

În cadrul acestui contract, SC Apă Canal SA Sibiu a încheiat 11 contracte de lucrări și patru contracte de servicii.

În ceea ce privește contractul având ca obiect proiectarea, elaborarea documentațiilor pentru obținere avize și autorizații, DTAC, construcție „Stație de Epurare Ape Menajere pentru localitatea Ocna Sibiului”, s-a publicat anunțul SEAP nr. 139441/5.10.2012. Conform celor înscrise în anunțul de participare, contractul era finanțat în proporție de 76,54% fonduri europene prin POS Mediu 2007-2013.

Pentru calificare, în ceea ce privește procedura licitației, agenții economici trebuiau să demonstreze, sub sancțiunea excluderii, faptul că au o „experiență similară”, respectiv că „în ultimii cinci ani au dus la bun sfârșit lucrări de execuție a cel puțin unei stații de epurare a apei uzate cu o capacitate de minim 2.000 PE”, în cadrul unor contracte de proiectare și execuție.

La licitația organizată în 4 decembrie 2012, s-a prezentat și SC Construcții Napoca SA, care a și câștigat licitația, dovedind „experiența similară” prin susținerea acordată, în condițiile art. 190 din OUG 34/2004, de către un terț susținător, societate comercială înregistrată în Liban.

De documentația respectivă, care potrivit procurorilor a fost întocmită în fals, s-a ocupat un presupus reprezentant al terțului susținător împreună cu inculpata Cristina Tudorache, pe baza înțelegerii cu reprezentanții SC Construcții Napoca SA.

Toate documentele întocmite în fals, care au produs efecte juridice, au fost autentificate la birourile notarilor Valeria Doina Buzea și Georgeta Daniela Beșchia, care, potrivit procurorilor, și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin încălcarea prevederilor legale referitoare la legalizarea diverselor acte.

Anchetatorii au mai stabilit că despre documentele depuse în cadrul procedurii a luat cunoștință și Ștefan Florea Dimitriu, în calitate de administrator al SC Construcții Napoca SA, care le-a contrasemnat, inclusiv pe cele falsificate, deși la dosarul de achiziție a fost identificată o împuternicire prin care era mandatată o altă persoană pentru semnarea oricărui document din procedura atribuirii contractului. În urma verificărilor efectuate a rezultat că această persoană nu a semnat niciun document în numele SC Construcții Napoca SA.

Întrucât, pe parcursul executării contractului, s-au înregistrat nereguli și întârzieri, SC Apă Canal SA s-a adresat societății susținătoare, în vederea implicării acesteia în executarea contractului, conform prevederilor legale. La acea solicitare, firma respectivă a răspuns că procura de reprezentare este falsă și că înțelege să nu-și îndeplinească obligațiile din contract.

Astfel, în 31 decembrie 2013, SC Apă Canal SA Sibiu a reziliat contractul respectiv.

Al doilea caz cercetat de DNA prevede un proiect derulat de SC Hidro Prahova SA, al cărei acționar majoritar este Consiliul Județean Prahova.

Societatea a fost beneficiarul finanțării europene alocate prin POS Mediu proiectului „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în județul Prahova”, în valoare totală de 822.819.366 lei, din care 548.313.554 lei contribuție POS Mediu 2007-2013, și 274.505.812 lei, contribuție a beneficiarului.

În calitate de beneficiar al acestui proiect, SC Hidro Prahova SA a organizat, prin intermediul Unității de Implementare a Proiectelor – UIP din cadrul companiei, licitațiile pentru atribuirea tuturor contractelor de consultanță și execuție. În anul 2012, Comisia de evaluare a ofertelor constituită la nivelul SC Hidro Prahova SA, din cele șapte oferte conforme depuse pentru atribuirea contractului de lucrări nr. 1 Breaza, a declarat câștigătoare oferta unei asocieri de firme – SC Cast SRL și societatea libaneză menționată anterior.

Ulterior adjudecării licitației, reprezentanții firmei libaneze au solicitat oficial retragerea din asociere, cerere care nu a fost acceptată de reprezentanții SC Hidro Prahova SA Ploiești, întrucât experiența tehnică a asocierii a fost asigurată de această societate.

Până în luna noiembrie 2013, asocierea desemnată câștigătoare nu a făcut nicio lucrare. De asemenea, pe parcursul aceluiași an, reprezentanții firmei libaneze au încercat să cesioneze 49% din partea lor de contract celor de la SC Cast SRL, soluție neacceptată însă de către SC Hidro Prahova SA Ploiești.

La fel, s-a încercat cesionarea a 94,98% din contract către SC Passavant Roediger România SRL, soluție de asemenea neacceptată.

Abia în 31 decembrie 2014, SC Hidro Prahova SA Ploiești a acceptat cesionarea, de către societatea libaneză, a 49% din întreaga lucrare către societatea Passavant Roediger Romania SRL.

Prealabil încheierii acestui contract însă, prin reprezentanții desemnați, SC Cast SRL a încheiat, în 25 noiembrie 2013, un alt contract ascuns cu SC Passavant Roediger Romania SRL, prin care asocierea de firme cesiona 97% din contractul semnat cu SC Hidro Prahova, ignorând astfel soluția de respingere.

Potrivit procurorilor, acest contract, necomunicat SC Hidro Prahova, a fost cel care a produs efecte între părți, dovadă faptul că în 14 martie 2014, la doar o zi după ce s-a încasat avansul de 7.705.590,96 lei, suma de 7.474.407,23 lei a fost transferată în contul escrow aparținând SC Passavant Roediger Romania SRL, deschis în baza contractului din 25 noiembrie 2013, iar în aceeași zi, în contul SC Cast SRL a fost virată suma de 231.167,73 lei, reprezentând 3% din valoarea avansului.

Apoi, în 18 martie 2014, SC Passavant Roediger Romania SRL a virat în contul SC Cast SRL suma de 350.251,06 lei.

Din partea SC Passavant Roediger Romania SRL, atât contractul, cât și deschiderea contului escrow au fost semnate de inculpata Simona Mariana Luther.

Și de această dată, întreaga documentație a fost falsificată de către același presupus reprezentant al firmei libaneze împreună cu inculpata Cristina Tudorache, pe baza înțelegerii cu administratorul SC Cast SRL, inculpatul Mihail Iordache.

Toate documentele întocmite în fals, care au produs efecte juridice, au fost autentificate la birourile notarilor publici menționați anterior, care și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin încălcarea prevederilor legale referitoare la legalizarea diverselor acte.

Procurorii anticorupție au dispus, tot marți, măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile pentru Ștefan Florea Dimitriu, administrator al SC Construcții Napoca SA până în luna ianuarie 2015, care este și președintele Camerei de Comerț Cluj, el fiind acuzat de tentativă de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei și tentativă de înșelăciune.

Procurorii DNA Alba au făcut, luni, 11 percheziții în București și județele Prahova, Cluj și Brașov, într-un caz de fraude cu fonduri europene și fapte de corupție și au descins și la locuința președintelui Camerei de Comerț Cluj, Ștefan Dimitriu, precum și la o firmă pe care acesta a condus-o, SC Construcții Napoca SA.

Ștefan Dimitriu declara, luni, că procurorii ridicau documente legate de o lucrare derulată cu fonduri europene la Luncani, județul Cluj, fiind vorba despre o lucrare de canalizare, reabilitarea unei grădinițe și o lucrare de tratare a apei, executate de SC Construcții Napoca SA.

Potrivit președintelui CCI Cluj, valoarea de licitație a lucrărilor a fost de nouă milioane de lei, fără TVA.

Întrebat ce acuzații sunt aduse de către procurorii DNA, Dimitriu spunea că ar fi vorba despre o firmă din Brașov care a furnizat companiei Napoca Construcții – din conducerea căreia făcea parte la momentul derulării lucrărilor – un utilaj pentru stația de tratare și epurare a apei.

De asemenea, procurorii DNA au precizat că în cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Manechinul a vrut să atragă atenția burlacilor milionari de la Miami și a apărut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Este o veste devastatoare. Un celebru actor a murit la doar 38 de ani
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ