Cine este noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii

Cine este noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii
Publicat: 06/01/2016, 14:58
Actualizat: 07/01/2016, 08:18

Mircea Aron a fost singurul candidat pentru funcția de președinte al CSM, el fiind votat de majoritatea judecătorilor și procurorilor din Consiliu.

Judecătorul și-a prezentat proiectul de management, apoi a răspuns întrebărilor membrilor CSM.

După alegerea lui Mircea Aron, își prezintă proiectul de management singurul candidat la funcția de vicepreședinte al CSM, procurorul Luminița Palade.

Judecătorul Mircea Aron este membru al CSM din 2011 și magistrat din 1981, iar procurorul Luminița Palade are o vechime de doi ani în Consiliu și este magistrat din 1994.

Judecătorul Mircea Aron și procurorul Luminița Palade vor, conform proiectelor de management, corectitudine și transparență în procedurile de numiri la conducerile PICCJ, DNA și ICCJ, consolidarea Inspecției Judiciare și întărirea integrității sistemului judiciar.

Mircea Aron a prezentat în proiectul de management și propunerea de aplicare din 2017 a dispoziției potrivit căreia atribuțiile Ministerului Justiției referitoare la bugetul instanțelor să fie preluate de Înalta Curte de Casație și Justiție. În opinia noului președinte al CSM, independența financiară ar reprezenta o garanție reală a independenței instanțelor, în acord cu principiile statului de drept.

De asemenea, Mircea Aron propune ca, odată cu introducerea criteriilor de calitate în evaluarea instanțelor, CSM să facă, împreună cu Ministerul Justiției, și o analiză de eficiență financiară comparativă, bazată pe cheltuieli la un număr fix de dosare, „de natură a-i releva legiuitorului necesitatea raționalizării instanțelor”.

Potrivit judecătorului, o componentă importantă a activității CSM va rămâne cooperarea cu Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare și cu celelalte instituții europene, inclusiv ENJC- Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare.

Procurorul Luminița Palade vrea modificarea regulamentelor privind promovarea magistraților în funcții de conducere și de execuție. Palade susține că apărarea independenței și reputației profesionale a magistraților constituie un reper fundamental al activității CSM, iar în ultimii ani s-au înregistrat progrese în activitatea Inspecției Judiciare, dar intervenția rapidă a Consiliului în apărarea independenței magistraților este limitată, în efectele sale, de lipsa unor pârghii reale în reducerea acestui fenomen de atac asupra magistraților.

Judecătorul Mircea Aron (63 de ani) este membru al CSM din 2011 și magistrat din 1981. De-a lungul carierei sale, el a fost procuror la Procuratura Curtea de Argeș, Procuratura Sectorului 2 București, la Procuratura Generală, iar din 1990 până în 1992 a fost procuror militar la Direcția Parchetului Militar din Procuratura Generală. Din 1992 până în 1998, Aron a fost judecător la Curtea Supremă – Secția Militară, între 1998-2001 a fost secretar general adjunct al CSM, iar în perioada 2001- 2002, membru al Consiliului. Potrivit CV-ului său, judecătorul a activat în iunie- decembrie 2004 la Curtea de Apel București, iar în 1998-iunie 2004 și decembrie 2004 – 6 ianuarie 2011 la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procurorul Luminița Palade (47 de ani) este membru în CSM din 2013. Ea a intrat în magistratură în 1994 și a fost procuror la Parchetul Judecătoriei Sectorului 6 București, Parchetul Tribunalului București și Parchetul Curții de Apel București. Magistratul a fost, în perioada octombrie 2007- aprilie 2009, inspector în cadrul Serviciului inspecției judiciare pentru procurori al Inspecției Judiciare și mai până în decembrie 2009, inspector în cadrul Corpului de Control al Ministrului Justiției. De asemenea, în perioada ianuarie 2010 – iunie 2013, Luminița Palade a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Refuzul calmantelor ar putea deveni amintire. Terapia durerii, drept al pacienților români
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice