Cine este noul șef al misiunii FMI pentru România

Cine este noul șef al misiunii FMI pentru România
Publicat: 11/01/2016, 10:57
Actualizat: 11/01/2016, 13:19

Mandatul șefului misiunii FMI pentru România, Andreea Schaechter, s-a încheiat după doi ani și jumătate, aceasta fiind înlocuită cu pakistanezul Reza Baqir, care va ajunge la București în perioada 12-15 ianuarie pentru a fi prezentat autorităților, a anunțat biroul local al FMI.

„Domnul Reza Baqir a fost numit noul șef al misiunii pentru România și va vizita Bucureștiul în perioada 12-15 ianuarie pentru a fi prezentat autorităților. El a înlocuit-o pe Andrea Schaechter, care și-a finalizat mandatul, după doi ani și jumătate, în conformitate cu politicile obișnuite de rotație a carierei”, a declarat luni, într-un comunicat, Guillermo Tolosa, reprezentantul rezident al FMI pentru România și Bulgaria.

Reza Baqir lucrează la Fondul Monetar Internațional din anul 2000, având în ultimii patru ani funcția de șef al diviziei Politica datoriei.

În această calitate, Baqir a supervizat activitatea Fondului cu privire la elaborarea și aplicarea strategiei FMI privind sustenabilitatea datoriilor suverane și restructurarea în țările membre, inclusiv pentru mai multe state afectate de criză, precum Cipru, Ghana, Grecia, Jamaica, Portugalia și Ucraina.

Baqir a reprezentat FMI, de asemenea, la reuniunile Clubului de la Paris, pentru mai mulți ani.

Printre funcțiile deținute anterior de Baqir se numără cele de șef adjunct al diviziei Piețe Emergente a FMI și reprezentant rezident al FMI în Filipine. El a lucrat și pentru Banca Mondială, la Washington, sau Institutul de Tehnologie din Massachusetts.

Baqir deține un doctorat în economie, atribuit de Universitatea din California, și un BA (Magna cum Laude) de la Universitatea Harvard.

Schaechter a fost șeful misiunii pentru România, Ucraina și Kosovo din iunie 2013.

Ea l-a înlocuit la acea vreme pe Erik de Vrijer, care preluase conducerea misiunilor FMI în România de la Jeffrey Franks în vara anului 2012.

Ultima vizită efectuată de Andrea Schaechter la București a fost în perioada 13-21 octombrie, înainte de schimbarea Executivului, discuțiile de la acel moment vizând bugetul pentru anul 2016, nerealizările din programul de asistență cu caracter preventiv, care a expirat în septembrie 2015, fără o evaluare finală favorabilă. Unele dintre acestea se referă la întârzierile în materie de reforme structurale, în special în privința eficienței întreprinderilor de stat.

România a avut în derulare, în perioada septembrie 2013 – septembrie 2015 un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, pe care autoritățile l-au tratat ca având caracter preventiv, fără să acceseze fonduri. Scopul înțelegerii a fost de a proteja economia românească de eventuale șocuri pe piețele financiare și de a ajuta la reducerea costurilor de finanțare. Acordul a fost însoțit de un împrumut în valoare tot de 2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, reprezentând al treilea program de creditare pe care România l-a negociat cu partenerii internaționali din 2009.

Schaechter a atras atenția autorităților, la finalul vizitei din octombrie, că deficitul fiscal al României se va apropia de 3% în 2016 și va depăși acest nivel în 2017, pe fondul reducerilor masive de taxe și impozite și al majorărilor salariale, dacă Guvernul nu identifică măsuri compensatorii, recomandând o țintă de 1,5%.

Ea a arătat că abordarea prociclică va induce un stimul la nivelul economiei într-un moment în care acesta nu era necesar, având în vedere creșterea economică, și va așeza datoria publică pe o traiectorie ascendentă.

Totodată, FMI a reamintit Guvernului că accelerarea reformelor fiscale structurale este esențială pentru consolidarea finanțelor publice și pentru îmbunătățirea calității bugetului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Samsung Galaxy A55 și A35 au fost lansate în România. Primele noastre impresii
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice