Ciolacu, despre scrisoarea lui Iohannis: Am primit-o. Suntem de acord cu urgența modificării legii electorale

Redactor:
Alexandru Costea
Ciolacu, despre scrisoarea lui Iohannis: Am primit-o.  Suntem de acord cu urgența modificării legii electorale
Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că a primit scrisoarea șefului statului Klaus Iohannis privind modificările în legislația electorală, susținând că este pentru prima dată când toate forțele politice sunt de acord că trebuie de urgență inițiate modificările.

„Am primit scrisoarea, am luat act de ea, am citit-o. E, părerea mea, pentru prima oară când atât toate forțele politice, cât și Guvernul și Președinția suntem de acord că trebuie de urgență inițiată modificarea legislativă. Avem propunerea de vot prin corespondență și prelungirea timpului. Am dori să evităm votul electronic în acest moment. Consider că nu suntem pregătiți pentru votul electronic”, a declarat președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, miercuri, în Parlament.

Acesta a spus că parlamentarii iau în calcul prelungirea sesiunii parlamentare sau începerea următoarei sesiuni mai devreme pentru a avea timp Comisia specială pentru cod electoral să dezbată schimbările necesare în legislație.

„Comisia întâi trebuie să fie legală. A fost ieri (marți-n.red.) votată, azi trebuie să apară în Monitorul Oficial. Și cum stabilesc cu liderii de grup, așa o să funcționăm. Am dori cât mai repede. Să vedem dacă este mai oportună prelungirea sesiunii sau începerea sesiunii la jumătatea lui august”, a spus Ciolacu.

El susține că și alte instituții cu atribuții în domeniu ar trebui implicate în lucrările pentru modificarea legislației electorale.

De asemenea, Marcel Ciolacu a transmis că va discuta cu premierul pentru a face proiectul de lege în Parlament, deoarece Guvernul nu mai poate da ordonanțe de urgență.

„Categoric, toate instituțiile vor fi. În scrisoare sunt multe lucruri care țin de Guvern. Președintele României spune că Guvernul ar trebui să vină cu proiectul de lege. O să mă sfătuiesc și cu doamna prim-ministru și cu liderii. Poate facem noi proiectul de lege, câștigăm niște timpi. Nu poți să dai OUG”, a declarat politicianul.

Referitor la anunțul privind constituirii unei comisii parlamentare de anchetă pentru alegerile din 26 și neregulile sesizate de PSD, Ciolacu a spus că e datoria partidului să închidă discuția.

„Am văzut toți din nou cozile din diaspora, din nou s-a răsfrânt în principal asupra PSD și cred că e datoria noastră să închidem această discuție”, a afirmat parlamentarul.

Legat de posibilitatea introducerii votului anticipat în lege, social-democratul a spus: „Trebuie văzută și legea. În SUA se poate face campanie electorală, chiar și în ziua votului. Se merge cu un cartonaș pe care-l pui pe șablon și votezi după șablon, democrat sau republican. La noi, campania electorală se termină vineri la ora 24″.

Foto: Mediafax Foto / Ciprian Sterian

El crede că prelungirea timpului de vot la 48 de ore, sâmbăta și duminica, este soluția normală.

„Prelungirea timpului de vot, cum cred eu acum, ar fi pentru să se voteze sâmbătă și duminică, ceea ce mi se pare total normal. Nu sunt un expert în constituționalitate. Există o instituție care se ocupă de acest lucru și așteptăm și punctul de vedere al dânșilor”, a afirmat președintele Camerei Deputaților.

O idee a acestuia este și suplimentarea unor spații, precum hale, cu mai multe cabine de vot.

„Am văzut și niște paralele prin presă cu votul prin alte țări, de exemplu în Turcia unde sunt câte 110 cabine de vot. Asta poate ține de Guvern, dar am putea găsi niște locuri mai mari, niște hale. Ar trebui schimbată un pic, să ieșim din șanțul în care tot stăm prizonieri și să ne schimbăm optica”, a conchis Ciolacu.

Președintele Klaus Iohannis cere Guvernului să elaboreze un proiect de lege, care să fie adoptat până la finalul acestei sesiuni, și care să vizeze modificarea legislației electorale. În acest sens, președintele spune că, dacă e nevoie, va convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului.

 

Ce mesaj a primit Firea, pe o coală A4, după ce a pierdut Capitala! S-a...
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
A fost virgin până la 44 de ani dar de când au aflat ce ascunde...
Exit Poll OFICIAL – S-a schimbat PRIMARUL în București. Cifre pe toată țara
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Rezultate Alegeri Locale 2020. Lista completă cu primarii PSD, PNL, USR-PLUS din țară. Hartă
Rezultate EXIT-POLL ALEGERI LOCALE 2020. Ora 21.00 CURS/Avangarde: Nicusor Dan 47,2%, Gabriela Firea 39 %/...
Traian Băsescu: Îl felicit pe Nicușor Dan, doamna Firea, ați pierdut, nu e ca la...
Ce mesaj a primit Firea, pe o coală A4, după ce a pierdut Capitala! S-a...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperirea care DEZMINTE tot ce știm despre CREȘTINISM. Mai marii Bisericii au REACȚIONAT imediat
Reacția lui Nicușor Dan, după ce a câștigat Capitala. ULUITOR ce a declarat! Primele măsuri...
Live Text Simona Halep vs. Sara Sorribes Tormo. Simona joacă în ziua în care împlinește...
Rezultate ȘOC și în țară la alegeri! Avem toate detaliile. Toate cifrele
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Un om de afaceri care l-a depăşit cândva pe Bill Gates şi a fost cel...
Inchide