Clasa pregătitoare rămâne în învățământul obligatoriu și poate fi în școală sau în grădiniță

Clasa pregătitoare rămâne în învățământul obligatoriu și poate fi în școală sau în grădiniță
Publicat: 30/01/2013, 13:06
Actualizat: 19/05/2015, 02:25

Clasa pregătitoare rămâne în învățământul obligatoriu de la șase ani și poate fi organizată în școală sau în grădiniță, decizia privind locul unde vor învăța copiii fiind luată în funcție de spații, după consultarea părinților, a anunțat, miercuri, ministrul Educației, Remus Pricopie.

„După o discuție cu federațiile sindicale și cele ale asociațiilor de părinți din preuniversitar referitor la organizarea clasei pregătitoare în anul școlar 2013-2014, am semnat un acord care prevede menținerea clasei pregătitoare ca parte a învățământului obligatoriu începând cu vârsta de șase ani. De asemenea, organizarea clasei pregătitoare va fi mai flexibilă din punct de vedere al locului de desfășurare a activității. Altfel spus, directorul școlii prezintă părintelui oferta pentru clasa pregătitoare în funcție de spațiile disponibile, respectiv în școală sau în grădiniță”, a spus Remus Pricopie.

Ministrul Educației a precizat că indiferent de locul unde este organizată clasa pregătitoare, fie la școală, fie la grădiniță, activitatea se va desfășura după același curriculum, cu personal calificat pentru învățământul primar.

Pricopie a spus că în cazul în care un copil are vârsta de șase ani, dar părintele nu dorește înscrierea în clasa pregătitoare, acesta trebuie să facă dovada că respectivul copil nu corespunde pentru această formă de învățământ.

El a ținut să precizeze că pentru organizarea clasei pregătitoare vor continua investițiile, respectiv că va fi achiziționat mobilier școlar în valoare de 16 milioane de lei și materiale didactice de opt milioane de lei, până cel târziu la 1 septembrie.

Ministrul Educației a mai spus că acolo unde nu sunt spații pentru organizarea clasei pregătitoare, inspectoratele școlare vor implica autoritățile locale pentru identificarea acestora.

De asemenea, până la 31 martie va fi aprobată metodologia de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare, aceasta urmând să fie mai flexibilă, astfel încât părinții să aibă mai multe opțiuni.

Astfel, părinții vor putea opta pentru grădiniță sau școala de cirscumscripție, ministrul Educației precizând că aceasta este o opțiune garantată. De asemenea, dacă părinții vor opta pentru o altă unitate de învățământ decât cea de circumscripie, solicitarea va putea fi rezolvată în funcție de locurile disponibile și pe baza unor criterii de departajare.

Înscrierile în clasa pregătitoare sunt stabilite pentru luna aprilie, potrivit acordului semnat de ministerul Educației cu federațiile sindicale și cu asociațiile de părinți din învățământul preuniversitar.

Același acord prevede ca în acest an să se permită înscrierea în clasa I a acelor copii care nu au parcurs clasa pregătitoare deși aveau vârsta prevăzută de lege pentru acest lucru.

Înscrierea copiilor în funcție de vârsta la 31 august 2013 într-o formă de școlarizare se va face după mai multe criterii. Astfel, copiii cu vârstă mai mică de șase ani se pot înscrie în clasa pregătitoare, dar nu obligatoriu, numai după ce se va face o evaluare specifică a acestuia.

Copiii cu vârste cuprinse între șase și șapte ani se vor înscrie obligatoriu în clasa pregătitoare, iar cei vârstă mai mare de șapte ani se vor înscrie în clasa I, potrivit acordului.

Conform statisticilor Ministerului Educației, în prezent sunt în clasa I 203.371 de elevi, iar în clasa pregătitoare 129.756 de elevi. Totodată, în grupa mare de la grădiniță sunt 210.867 de copii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului