Cluj: Plângere penală pentru a se stabili dacă s-au respectat criteriile de transplant la Arșinel

Cluj: Plângere penală pentru a se stabili dacă s-au respectat criteriile de transplant la Arșinel
Publicat: 16/09/2013, 12:46
Actualizat: 16/09/2013, 12:46

Asociația pentru Solidaritate și Empatie „Claudia Safta” va depune o plângere penală față de Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj, solicitând justiției să lămurească dacă s-au respectat regulile și criteriile de transplant de rinichi în cazul actorului Alexandru Arșinel.

Președintele Asociației pentru Solidaritate și Empatie „Claudia Safta” din Cluj-Napoca, Emanuel Ungureanu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că va depune, în numele asociației pe care o conduce, în 27 septembrie, când se împlinește un an de la decesul unei tinere care nu a beneficiat de transplant renal, o plângere penală și va chema în judecată ICUTR Cluj „pentru ca justiția să lămurească dacă în cazul Arșinel s-au respectat regulile și criteriile privind efectuarea unui transplant”.

„Sunt sute de bolnavi care așteaptă ani să primească un rinichi, care și-au pus întrebări și care au suspiciunea că acel rinichi s-a pus suspect de repede la un domn de 70 de ani și fac abstracție de faptul că a fost vorba de Arșinel. În numele lor încercăm să aflăm adevărul. Șeful ICUTR, Mihai Lucan, nu a precizat până acum dacă Arșinel a primit un rinichi pentru că a fost cel mai compatibil cu donatorul sau pentru că a fost un actor iubit de români”, a spus Ungureanu.

Potrivit acestuia, nu se știe dacă Alexandru Arșinel a primit un rinichi sau doi și nu s-a clarificat nici câți potențiali primitori ai rinichiului de care a beneficiat actorul au fost chemați la transplant, în condițiile în care trebuie chemate minimum șase persoane în cazul în care se primește un organ.

„Nu există compatibilitate perfectă nici măcar între fiică și mamă, e o compatibilitate relativă între pacienții care se califică pentru a primi rinichiul, iar în acest caz există alte criterii de departajare – vârstă, afecțiuni, vechimea pe lista de așteptare și se decide cui i se va face transplantul. Jurnaliștii nu pot primi astfel de informații de la ICUTR Cluj, pentru că se invocă confidențialitatea datelor, așa încât doar justiția poate lămuri situația”, a explicat Emanuel Ungureanu.

El a menționat că există „suspiciuni firești”, legate de găsirea suspectă a unui rinichi după trei zile pentru o persoană, Alexandru Arșinel, „care nu a făcut nicio zi de dializă”.

Actorul Alexandru Arșinel, director al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din București, a suferit, la sfârșitul lunii august, un transplant de rinichi la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca. El a fost externat joi.

Șeful ICUTR, Mihai Lucan, declara că Alexandru Arșinel este a treia persoană din România în vârstă de peste 70 de ani care a suferit un transplant de rinichi, precizând că donatorul este un tânăr de 23 de ani care s-a spânzurat după ce a pierdut la jocuri de noroc.

Lucan spunea că intervenția chirurgicală nu a fost una ușoară, Alexandru Arșinel având 71 de ani și peste 150 de kilograme. „(…) a fost pe lista de așteptare, am făcut această operație pentru că domnul Arșinel reprezintă o valoare foarte importantă, iar vârsta biologică a permis transplantul”, afirma Lucan.

Ulterior, un reprezentant al Asociației pentru Solidaritate și Empatie „Claudia Safta”, Emanuel Ungureanu, i-a adresat o scrisoare deschisă lui Arșinel, „în calitate de asistent social care se ocupă de 13 ani de îngrijirea a peste 70 de copii și tineri care suferă de insuficiență renală cronică, tratată prin hemodializă, dializă peritoneală și transplant renal”.

„Dumneavoastră ați primit un rinichi la 3 zile după ce ați solicitat un transplant pentru că sunteți o vedetă și profesorul Lucan a decis că viața dumneavoastră este mai prețioasă decât a altora. Dacă aș fi părintele unuia dintre zecile de tineri cu insuficiență renală cronică care merg de trei ori pe săptămână cu salvarea la un centru de dializă și stau țintuiți de un pat conectați la un aparat timp de 4 ore chinuitoare v-aș întreba: «De ce credeți că viața copilului meu, care are 21 de ani și care face dializă de 8 ani, este mai puțin importantă decât viața unui om de 70 de ani care nu a făcut nici măcar o zi de dializă?”, arăta el în scrisoarea deschisă, adăugând: „Eu cred că dacă aveați 70 de ani și nu erați un VIP, nu ați fi primit acel rinichi. Cineva mai tânăr care aștepta de mulți ani un rinichi și care ar fi avut o compatibilitate bună cu primitorul ar fi primit această șansă”.

De asemenea, Ungureanu menționa, în acea scrisoare, numele unor tineri și copii care ar fi avut nevoie de transplant de rinichi, însă nu au primit un organ.

Arșinel a reacționat în presă la acuzațiile aduse în scrisoare, declarând: „M-aș fi mirat să nu apară și răutăți. Sunt niște răutăți inerente, care aparțin acestui popor. Dacă ați discuta cu doctorul Lucan, cred că v-ați lămuri despre ce este vorba. A fost o șansă, poate că Dumnezeu a vrut să mi-o trimită. N-aș dezvolta foarte mult, pentru că efectiv intru într-o stare de depresie și încep să mă gândesc că-mi pare rău că m-am născut în țara asta”.

Ulterior, medicul Mihai Lucan preciza, într-un comunicat transmis MEDIAFAX, că ordinea în care pacienții aflați pe lista pentru transplant primesc un organ este determinată de compatibilitatea organismului cu rinichii care sunt prelevați.

„Referitor la cazul concret al actorului Alexandru Arșinel, precizăm faptul că dânsul se afla pe lista ICUTR Cluj, fiind trimis la noi de către medicul nefrolog care îi supraveghea de ceva timp funcția renală și care a indicat necesitatea substituției. În virtutea protocolului de transplant, oricât de mult ar dori cineva să ajute o persoană aflată în insuficiență renală cronică, nu poate face acest lucru fără respectarea strictă a condițiilor, deoarece transplantarea unui organ incompatibil cu primitorul ar duce la respingerea rinichiului. Deci în cazul acesta a existat o compatibilitate foarte bună, ca urmare și evoluția post-operatorie a domnului Arșinel fiind cea dorită”, arăta Lucan.

El preciza că medicii care iau decizia finală, pe baza analizelor, și cei care fac operația „nu riscă transplantarea unui organ incompatibil cu primitorul, acest lucru punând în pericol operația în sine, sănătatea pacientului și, evident, șansele de viață ale organului transplantat, în condițiile unei medicații imunosupresoare de durată”.
Astfel, șeful ICUTR Cluj a explicat că lista de așteptare pentru primirea unui organ în vederea transplantului este o bază de date care cuprinde persoanele diagnosticate cu insuficiență renală cronică și cărora medicii nefrologi le recomandă tratament de substituție a funcției renale.

„Această listă cuprinde date cât mai complete ale pacienților, astfel încât, în momentul identificării unui organ disponibil pentru recoltare în centrele speciale, medicii să poate verifica o primă compatibilitate cu potențialii primitori din baza de date – grupă sanguină, sistem imunitar, greutate, patologii asociate insuficienței renale. Această listă cuprinde astăzi 3.300 de bolnavi care așteaptă un rinichi salvator, iar ordinea în care vor fi supuși operației de transplant depinde exclusiv de gradul de compatibilitate cu organismul lor și nu are nicio legătură cu niciun alt aspect”, sublinia Mihai Lucan.

Cei 3.300 de pacienți se regăsesc pe lista națională, potrivit directorului executiv al Agenției Naționale de Transplant, Dan Luscalov, care spunea că la ICUTR Cluj lista de așteptare cuprinde aproximativ 1.700 de persoane.

Mihai Lucan menționa că în momentul analizării datelor donatorului de organe se caută posibili primitori și, uneori, dintre cei de pe listă sunt chemați chiar mai mulți bolnavi pentru investigații clinice specifice, dar va primi rinichiul cel care are procentul cel mai bun de acceptare a organului prelevat.

„În general, comisia ICUTR Cluj formată din trei medici – anestezist, nefrolog și coordonator de transplant – selectează șase potențiali primitori care sunt chemați de urgență pentru analize”, explica șeful ICUTR Cluj.

Mihai Lucan arăta că numele apărute în presă, ale unor pacienți, copii, care suferă de insuficiență renală cronică și care ar fi pierdut șansa primirii unui rinichi salvator în favoarea lui Arșinel nu se regăsesc pe lista de așteptare a ICUTR Cluj și, prin urmare, aceștia nu pot fi ajutați.

Vasile Măgrădean, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc...
Mari amenzi pentru proprietarii de apartamente. Cine nu face asta va plăti scump
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani