CNA a amendat Realitatea TV cu 10.000 lei pentru că nu a asigurat informarea obiectivă a publicului

CNA a amendat Realitatea TV cu 10.000 lei pentru că nu a asigurat informarea obiectivă a publicului
Publicat: 03/10/2013, 20:55
Actualizat: 07/04/2019, 16:20

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis, în ședința de joi, să amendeze cu 10.000 de lei Realitatea TV, pentru încălcarea legislației audiovizualului privind informarea corectă a publicului.

CNA a analizat, joi, edițiile emisiunii de dezbateri „Deschide lumea”, difuzate în 24 iulie și 5 august, de la ora 18.30.

Unul dintre subiectele abordate în emisiune a fost legat de proiectul de înființare a unui punct vamal administrat privat pe aeroportul din Tuzla. În legătură cu acest subiect a fost menționat și Dorin Ivașcu, despre care s-au făcut o serie de afirmații potrivit cărora a fost numit membru în consiliul de administrație la Autoritatea Aeronauică Civilă fiind în același timp și reprezentantul firmei Regional Air Services care administrază aeroportul Tuzla și care cere să se facă aeroport internațional. De asemenea, în cele două emisiuni s-a afirmat că acesta a fost șef al SIE și numele său a apărut în dosarul Țigareta 2, existând suspiciuni legate de traficul de armament, țigări, cu companii înființate în Africa. De asemenea, în emisiunea din 5 august, a fost prezentat un drept la replică din partea companiei Regional Air Services.

Dorin Ivașcu a înaintat Consiliul Național al Audiovizualului două sesizări, în care a solicitat acordarea dreptului la replică pentru prezentarea unor fapte neadevărate în emisiunea „Deschide lumea”, difuzată de Realitatea TV în 24 iulie. Ivașcu a participat, joi, la ședința CNA, unde și-a susținut sesizarea.

„În cadrul ediției din 24.07 și a ediției din 05.08 a emisiunii menționate, atât prezentatoarea emisiunii, cât și invitații acesteia au prezentat informații neadevărate la adresa mea, de natură a-mi prejudicia imaginea și reputația, cu impact negativ atât asupra vieții profesionale, cât și a celei personale și cu repercusiuni negative directe asupra activității pe care o desfășor – prin afectarea, în principal, a relațiilor de natură comecială. Pe parcursul emisiunii având ca subiect oportunitatea adoptării de către Guvern a unui act normativ prin care să se reglementeaze deschiderea punctului de trecere a frontierei de stat și a punctului vamal pentru traficul internațional de călători și de mărfuri pe aeroportul Tuzla, invitații emisiunii au prezentat publicului informații neadevărate, precum: apartenența mea la serviciile de informații externe și implicarea infracțională în afacerea «Țigareta 2», fără ca moderatoarea să ceară probe și fără să îmi solicite un punct de vedere cu privire la faptele imputate”, a spus Dorin Ivașcu în prima sa sesizare transmisă CNA.

Prezentă la ședința de joi a CNA, moderatoarea emisiunii „Dechide lumea”, Eli Roman, a declarat: „De doi ani de zile, dacă s-au depus eforturi și totul a fost făcut ca la carte, probabil că Regional Air Services și aerodromul Tuzla trebuia să fi primit un aviz pozitiv. În luna august, din partea Ministerului Administrației și Internelor ni s-a răspuns că există o respingere a acestui punct vamal, aerodromul Tuzla, existând anumite probleme, cu atât mai mult cu cât și nouă ni s-a părut că atâta timp se face atât de multă muncă și eforturi pentru a internaționaliza acest aeroport și ulterior de a-l dota cu un punct vamal, nu se reușește acest lucru. Înseamnă că există niște probleme acolo. Nu neapărat Țigareta 2, ci tot ce a însemnat în spatele acestor oameni care conduc firma, iar subiectul a fost tratat plecând de la numirea – emisiunea a fost în 24 iulie -, la vremea aceea era propus domnul Silaghi pentru a ocupa portofoliul de ministru al Transporturilor – de acolo documentarea jurnalistică avută cu colegul meu Silviu Mănăstire (…)”.

Pe de altă partea, Eli Roman a declarat că dreptul la replică al lui Dorin Ivașcu conținea patru pagini, apreciind că nu putea aloca în emisiunea sa timpul necesar pentru a citi cele patru pagini. „(…) am decis să le acordăm dreptul la replică citind ceea ce ni s-a părut esențial. A fost un drept la replică citit pe post aproximativ două minute, după care am continut dezbaterea”, a declarat aceasta.

Membrul CNA Monica Gubernat a afirmat că în emisiune au fost făcute acuzații, fără a fi prezentată vreo probă.

Gubernat a propus amendarea Realitatea TV cu 10.000 de lei, în baza articolului 3, alineatul 2 din Lege audiovizualului, conform căruia „toți furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor și evenimentelor și să favorizeze libera formare a opiniilor”, și a articolului 66, alineatul 2 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit căruia „prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție se asigură, de regulă, în cadrul aceleiași emisiuni, iar în mod excepțional, în emisiunile următoare; în cazul în care cei solicitați refuză să participe sau să își precizeze punctul de vedere, acest fapt trebuie menționat pe post; absența punctului de vedere al uneia dintre părți nu exonerează realizatorul/moderatorul de asigurarea imparțialității”.

Propunerea Monicăi Gubernat a fost adoptată cu șase voturi „pentru” (Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan , Cristina Trepcea, Narcisa Iorga și Monica Gubernat) și trei voturi „împotriva” (Christian Mititelu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea).

Christian Mititelu a propus somarea publică a Realitatea TV în baza articolului 66, 1, litera a) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, iar Răsvan Popescu a propus o amendă de 5.000 de lei și obligarea postului de televiziune să acorde dreptul la replică lui Dorin Ivașcu. Cele două propuneri nu au fost supuse la vot având în vedere că propunerea Monicăi Gubernat a fost votată cu șase voturi „pentru”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple