CNADNR ar putea să plătească daune de un milion de euro unei tinere care și-a pierdut o mână într-un accident

CNADNR ar putea să plătească daune de un milion de euro unei tinere care și-a pierdut o mână într-un accident
Publicat: 13/11/2013, 17:30
Actualizat: 10/12/2013, 12:23

O tânără care și-a pierdut mâna dreaptă într-un accident rutier și care a obținut, la Tribunalul București, daune morale de la CNADNR de un milion de euro, așteaptă sentința Curții de Apel, unde compania a contestat decizia, instanța urmând să se pronunțe în 20 noiembrie.

Georgiana Elena Ghegeliu a dat în judecată Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) și Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov în aprilie 2012, la Tribunalul București, după ce și-a pierdut mâna dreaptă în urma unui accident rutier petrecut în 2006.

Instanța a admis cererea tinerei, în aprilie 2013, și a obligat CNADNR să îi plătească daune morale de un milion de euro, echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plății.

CNADNR solicitase judecătorilor respingerea cererii pe motiv că s-a prescris dreptul la acțiune. Instanța a respins însă cererea CNADNR pe motiv că este neîntemeiată și i-a dat câștig de cauză tinerei.

Decizia a fost contestată cu apel de CNADNR la 11 octombrie, iar miercuri magistrații Curții de Apel București au luat în discuție dosarul.

Consilierul CNADNR prezent la ședința de judecată a arătat în fața instanței că decizia Tribunalului București în acest caz este nelegală și netemeinică, pentru că a intervenit termenul de prescripție specială. Acesta a cerut admiterea apelului formulat de instituție și, pe fond, respingerea acțiunii prin care tânăra a cerut daune morale.

Reprezentantul CNADNR a mai arătat că, în cazul în care instanța va considera că acțiunea a fost formulată în termenul legal, să dispună diminuarea cuantumului daunelor stabilit de Tribunalul București.

La rândul său, avocatul Georgianei Ghegeliu le-a spus judecătorilor că Tribunalul București a luat o decizie corectă în raport cu situația de fapt prezentată și că a existat o culpă a CNADNR.

Avocatul Viorel Pîslaru a arătat în fața judecătorilor că CNADNR nu a prezentat în motivele sale de apel niciun argument pentru care ar trebui scăzut cuantumul sumei de un milion de euro și că nu a cerut acest lucru.

„Niciun motiv de apel nu critică suma de un milion de euro. Nu există niciun motiv privind această daună, iar ea trebuie să rămână de un milion de euro. Categoric a existat o culpă a CNADNR, iar simplul fapt că s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală prin prisma articolului 19 indice 1 nu echivalează cu lipsa de vinovăție. În materie civilă, ei trebuie să plătească”, a spus avocatul Pîslaru.

Curtea de Apel București a rămas miercuri în pronunțare în acest caz și a stabilit să dea verdictul peste o săptămână, astfel încât atât CNADNR cât și avocații tinerei să poată depune concluzii scrise.

Decizia ce va fi pronunțată de Curtea de Apel București nu este una definitivă, aceasta putând fi contestată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Accidentul în urma căruia Georgiana Elena Ghegeliu și-a pierdut mâna dreaptă a avut loc în 2006, în timp ce aceasta mergea, împreună cu prietenul ei, spre Brașov. Acesta a tras de volan spre dreapta, pentru a evita o altă mașină care intrase pe sensul lor de mers. Autoturismul în care se aflau cei doi a lovit un parapet metalic de pe marginea drumului, un fragment din acesta a străpuns portiera dreaptă a mașinii și i-a intrat tinerei în mână. Aceasta a fost dusă atunci la spital, unde i-a fost amputat brațul drept.

Polițiștii Inspectoratului Județean de Poliție Brașov au început atunci cercetările în acest caz. Ulterior, anchetatorii au stabilit că de vină pentru producerea accidentului ar fi administratorul drumului, care nu a reparat elementele de siguranță a traficului rutier montate pe acel drum, pe partea dreaptă a sensului de mers spre Brașov.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul...