CNSAS anunță că în registrele primite de la Parcheul Militar nu se regăsesc evidențele de la Aiud

CNSAS anunță că în registrele primite de la Parcheul Militar nu se regăsesc evidențele de la Aiud
Publicat: 18/04/2019, 17:13

„În vederea sprijinirii documentării cauzei din dosarul nr. 48/P/2014, cunoscut sub denumirea generică de Procesul Comunismului – Secția Parchetelor Militare a Înaltei Curți de Casație și Justiție a pus la dispoziția Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității un număr de 33 de registre, provenind de la Direcția Generală a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției. Aceste registre, conținând evidența nominală a deținuților eliberați sau decedați în mai multe penitenciare din România, în timpul regimului comunist, au fost transpuse în format digital și pot fi puse, la cerere, la dispoziția persoanelor interesate. În aceste registre nu se regăsesc evidențele de la Penitenciarul Aiud”, transmite CNSAS într-un comunicat remis joi Mediafax:

Referitor la distrugerea sau dispariția unor dosare care s-ar fi aflat în gestiunea sa, CNSAS spune că „nu s-au produs astfel de încălcări grave ale legii, în nici un moment din existența acestei instituții, începînd de la înființarea ei, din anul 1999″.

Fostul șef al Secției Militare, generalul Dan Voinea a spus miercuri seară, la România TV, că el e cel care l-a anunțat pe istoricul Marius Oprea și pe cel care lucra la o modificare a legii arhivelor că, în mai multe ședințe de lucru pe care le-a avut cu șeful de la acea vreme cu șeful Secției Parchetelor Militare, „s-a pus problema distrugerii tuturor dosarelor de revoluție, de mineriadă și cele care se refereau la victimele comunismului, pentru că se împlinise termenul de păstrare.”

„Până în 1995, toate aceste dosare cu victimele de la revoluție și de la mineriadă fuseseră soluționate cu neînceperea urmăririi penale. Și din 1995 până în 2005 trecuseră 10 ani, deci era o chestiune foarte serioasă. Eu am intrat atunci în panică și am spus să cer sprijinul acestor oameni care aveau mare influență la vremea respectivă și chiar l-am rugat pe președintele CNSAS să introducă în legea arhivelor ca aceste dosare care cuprind foarte multe documente legate de istoria României să nu fie distruse și să le preia CNSAS. Doamna Kovesi (procurorul general de la acea vreme – n.r.) era în cunoștință de cauză, pentru că, în mai multe rânduri, a ieșit public și a făcut niște afirmații mincinoase că dosarele au stat la mine timp de 17 ani (…) deși eu le primisem în 2005. O încurcau, pentru că foarte multe lucruri din vechea administrația penitenciară aveau legătură cu Securitatea și erau încă în funcție foarte mulți. Și, atunci, doamna Kovesi, care avea simpatii în zona aceasta a Securității, nu era interesată să rezolve acest dosar”, a spus Dan Voinea la România TV.

Și istoricul Marius Oprea a spus că „din punct de vedere legal există temeiuri pentru distrugerea acestor documente”.

„Să ne amintim de Berevoiești. Acolo, în urma anchetei făcute, generalul Stan a fost demis pentru că s-a aflat, nu pentru că s-a distrus. (…) Nu este vorba de arhivele deținuților politici de acolo, este vorba de ceea ce am văzut eu, personal, la procuratura generală, cum se numea pe vremuri, un registru de eliberări al deținuților, registru care nu știu dacă se află sau nu la procuratura generală”, a spus Marius Oprea.

El a susținut că a avut o discuție cu șeful Secției Parchetelor Militare, care i-a spus „răspicat” că a făcut o analiză a situației și că documentele de la dosarul procesului comunismului sunt „bine merci acolo”. Oprea a relatat că a văzut în anii 90, anexat la acest dosar ,și pe cel al torționarului Nicolski, dosar de cadre care spune că nu se află nici până în prezent la CNSAS.

Cu privire la posibilitatea ca fostul procurorul general Laura Codruța Kovesi să-și dea acordul pentru arderea unei arhive, Oprea a explicat că „există termene de păstrare pentru fiecare instituție și că, pentru degrevarea instituției de aceste documente în plus, acestea pot fi distruse în baza unor procese verbale de distrugere”.

El a spus că, dat fiind caracterul secret al acestor documente, „e foarte greu de aflat lista tuturor documentelor care au fost distruse”.

„Eu, la vremea respectivă cu acordul celor care erau implicați atunci în așa zis dosar al comunismului am putut face copii după document pentru că eu aveam o teză de doctorat care privea istoria securității care îmi permitea să fac această documentare. Așa că o copie a deținuților politici din perioada Ceaușescu, a listei lor complete, pentru că cred că cei de la Aiud cred că mai erau vreo 20- 30 prin aresturile securității. Dar la Aiud era depozitul deținuților politici în timpul regimului Ceaușescu, deci această listă o avem slavă domnului că am reușit să o copiez atunci. Cum de asemenea s-a păstrat și lista cadrelor penitenciare. Eu am dat lista publicității. Lista cadrelor din penitenciare, eu am văzut-o, la vremea respectivă mi-a fost dată așa mia pe șest pentru că este o listă alcătuită în 1992, un centralizator și care are statutul de secret de serviciu. Deci faptul că o am și faptul că afirm că o am eu acum mă auto incriminez într-un fel.”, a plicat istoricul.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația