CNSU: România va transporta în TURCIA produse de adăpost aflate în rezerva rescEU de pe teritoriul ţării noastre

CNSU: România va transporta în TURCIA produse de adăpost aflate în rezerva rescEU de pe teritoriul ţării noastre
Publicat: 10/02/2023, 14:54
Actualizat: 10/02/2023, 14:59

România va asigura transportul mai multor tipuri de produse de adăpost aflate în rezerva rescEU de pe teritoriul ţării noastre, ca parte a proiectului Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt), în cadrul asistenţei internaţionale oferită Turciei, potrivit unei hotărâri adoptată vineri de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

„Având în vedere cutremurul major produs în data de 06.02.2023 pe teritoriul Republicii Turcia și luând act de solicitarea adresată României de către Comisia Europeană, prin Mecanismul European de Protecție Civilă (ECHO-ERCC), de a pune la dispoziție Republicii Turce, din rezerva rescEU, aflată pe teritoriul României, mai multe tipuri de produse de adăpost, date fiind responsabilitățile ce revin țării noastre, ca parte a proiectului Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt), astăzi, premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă, la propunerea Departamentului pentru Situații de Urgență, a convocat, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență”, anunță Executivul.

Hotărârea nou adoptată prevede acordarea asistenței internaționale pentru Republica Turcia, constând în asigurarea transportului de produse pentru adăpost, aflate în rezerva rescEU, de pe teritoriul României.

De asemenea, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, prin unitățile subordonate, va asigura sprijin pentru încărcarea și transportul produselor de adăpost, de la locul de depozitare până la stațiile CFR Marfă ale Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă” S.A. de pe raza localității/municipiului, Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă” S.A. va asigura preluarea și transportul produselor în Republica Turcia, pe ruta România-Bulgaria-Turcia, Ministerul Apărării Naționale va asigura transportul personalului specializat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care va asigura la destinație, instruirea privind punerea în funcțiune/montarea echipamentelor, a personalului autorităților de protecție civilă din Republica Turcia, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, prin structurile de specialitate, întreprinde demersurile necesare pentru centralizarea informațiilor reprezentând parametrii tehnici și descriptivi (formular Part A) ai misiunii și bugetul estimativ și promovarea dosarului de rambursare a cheltuielilor proprii de transport, precum și a celor efectuate de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii sau, după caz, Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă” S.A. și Ministerul Apărării Naționale, în procent de 100%, din bugetul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, conform prevederilor legale și în legătură proiectul cu titlul Romanian Shelter Capacity (RO-Shelt).

Potrivit documentului, România va trimite în Turcia 2.000 de corturi, 8.000 de paturi, 8.000 saltele, și 8.000 de perne, precum și fețe de perne, cearșafuri și prosoape.

Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt) reprezintă acțiunea întreprinsă de Comisia Europeană ce are în vedere crearea unei capacități de adăpostire temporară rescEU, care să fie disponibilă pentru desfășurarea misiunilor din cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă. Prin acest program, produsele pot fi puse la dispoziția țărilor care se confruntă cu situații de urgență de amploare și care în baza cererilor de asistență internațională înaintate, echipamentele/materialele să fie transportate, sub egida Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene, statelor puternic afectate de diverse situații de urgență. Din același stoc, în luna decembrie a anului trecut, 40 de generatoare au fost trimise Ucrainei, în contextului situației generate de agresiunea militară rusă pe teritoriul acestora.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Știrea momentului despre RCA. Când ajung compensațiile pentru polițe
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?